spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
28-dec.-2024

Se surpã Husul

- Advertisement -

URGENTÃ… Nu mai este de glumã cu beciurile evreiesti, care se aflã în subsolul strãzii „Stefan cel Mare” din Husi! Casele oamenilor au început de mai bine de o sãptãmânã sã se surpe putin câte putin, iar reprezentantii Primãriei, chemati la fata locului, s-au vãzut depãsiti de situatie. Câtiva muncitori tot încearcã, fãrã niciun spor, sã efectueze unele reparatii la strada, însã oameni se tem cã lucrurile se vor înrãutãti. „Am tot vãzut crãpãturi, apoi, într-o dimineatã, nu am mai putut deschide usa dintre camere, semn cã s-a lãsat temelia casei. Când bat în perete sunã a gol”, spune una dintre proprietarele locuintelor aflate pe strada „Stefan cel Mare”.

Bucuria asfaltãrii strãzii „Stefan cel Mare” din Husi începe sã aibã efecte adverse! Din data de 8 septembrie, de când o bucatã de stradã a dat semne cã existã riscul unei prãbusiri, oamenii din zonã au început sã vadã cum terenul extrem de nesigur pe care au construite gospodãriile, le amenintã propriile case, nu doar drumul din fatã. În fiecare zi de atunci, spune Mariea Harnagea, 65 de ani, a observat cum peretii casei sale încep sã se crape, putin câte putin, iar într-una din zile, usa dintre cele douã camere, aflate înspre stradã, nu se mai putea deschide, semn cã temelia casei se adâncea tot mai mult. „Prima datã am vãzut crãpãturi si am spus cã poate sunt niste pânze de pãianjen. Imediat m-am dus sã le sterg, dar mi-am dat seama cã, de fapt, peretii încep sã crape. Apoi am pãtit cu usa, nu se mai deschidea. Am tras de ea si într-un final am deschis-o. Dar a doua zi, iar s-a blocat, lucru care arãta cã pãmântul iar se lãsase peste noapte. Când bati acum în perete, sunã a gol. Sigur cã trãiesti cu fricã, mai ales cã, deocamdatã, nu ni s-a spus cã ar exista pregãtitã vreo solutie. Locuinta noastrã se aflã între douã beciuri. Ambele vecinãtãti au beciuri din acelea, cum erau pe timpuri”, a spus huseanca Mariea Harnagea, a cãrei casã se aflã la numãrul 123, chiar în fata portiunii de carosabil, care s-a lãsat deja, într-un fel destul de riscant.

„Prãbusirea, usor-usor, continuã. Noi simtim lucrul acesta”

Proprietara, vãzând ceea ce se întâmplã, a sunat la Primãriei si a chemat specialistii, care, prompti, au venit. „A venit domnul inginer Beschieru si încã un domn, s-au uitat, au vãzut si au spus cã nu au ce face. Ar fi o solutiei, au spus dânsii, dacã se foreazã strada. Initial, au considerat cã toatã aceastã lãsare a terenului ar putea avea drept cauzã infiltratiile de apã, de la subsolul blocurilor de vis a vis, distrus de nãmol si apã, iesitã prin tevile nereparate si negospodãrite cum trebuie. Am vãzut cã au fãcut curat la subsol, au intervenit în zona aceea, dar se pare cã nu aceasta este cauza, cãci prãbusirea, usor-usor, continuã. Noi simtim lucrul acesta”, sustine Mariea Harnagea. Familia sa locuieste din 1971 în acel imobil, care, în timp, s-a dovedit a fost destul de rezistent si, de altfel, bine întretinut de proprietarii care sunt oameni gospodari. Nici la cutremurul din 1977 si nici la cel din 1986, nu a fost afectat într-o mãsurã semnificativã. „Nu am avut probleme niciodatã! Doar când am venit aici, în 1971, cumpãrând locuinta care ne-a plãcut, fiind frumoasã si la stradã, o vecinã ne-a spus cã, în urmã cu un an, fusese ceva probleme, din cauza beciurilor vechi evreiesti, însã cât am stat noi, nu am avut nicio problemã. Acum, în 2016, au început aceste necazuri si foarte mult am vrea sã aflãm o solutie din partea autoritãtilor locale. Existã un risc major, dacã nu se intervine grabnic”, a mai spus proprietara.

Sã se aloce fonduri pentru o expertizã grabnicã!

SOLUTIE Este cunoscut faptul cã strada „Stefan cel Mare” este una sub care beciurile evreiesti existã si azi, nefiind astupate când s-a modernizat zona. Acesta se pare cã cedeazã, mai ales în urma interventiilor recente, si riscul prãbusirii capãtã contur. „Ar fi binevenitã o evaluare de specialitate, ca sã stim de la oameni care se pricep, cum este situatia, cât de gravã. Noi asa vedem lucrurile”, a mai spus Mariea Harnagea. La fel gândesc si vecinii sãi care, unii dintre ei, au ajuns cu doleanta si la cabinetul senatorul Nelu Tãtaru. Acesta a precizat: „Avem de-a face cu o problemã care tine strict de administratia localã. Si cred cã este imperios necesarã o expertizã fãcutã de specialisti, pentru a stabili dimensiunea lucrurilor si solutiile unei eventuale interventii. De aceea, îi voi ruga pe colegii liberali din Consiliul Local Husi sã initieze cât mai curând un proiect de hotãrâre prin care sã se aloce fonduri pentru acest raport de specialitate fãcut de experiti în domeniu, care sã ne lãmureascã pe toti. Cu sigurantã, consilierii social-democrati si primarul Ciupilan, dacã vin sã sustinã initiativa noastrã, este cu atât mai bine, pentru cã acolo unde existã un interes major pentru oamenii orasului, orgoliile politice nu îsi mai au sensul”, a spus senatorul dr. Nelu Tãtaru. „Noi credem cã orice zi este importantã. Vedeti aici, crãpãturile apar de la o zi la alta si, chiar dacã eu, de exemplu, sunt un cetãtean corect si am asigurare, am taxe si impozite la zi, totul în regulã, nu pot trãi cu frica în sân, cã, dintr-un moment în altul, casa poate sã se afunde”, a spus Mariea Harnagea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.