spot_img
spot_img
7.1 C
Vaslui
19-ian.-2025

Se scumpeşte mâncarea!

- Advertisement -

Preţurile produselor alimentare de bază se vor majora astăzi, din nou. Scumpirea nu poate decât să ducă la înrăutăţirea nivelului de trai al populaţiei, care şi aşa era deteriorat din cauza deciziilor proaste luate de pedeliştii aflaţi la guvernare, în frunte cu Emil Boc. Acesta este al doilea val de scumpiri din 2011, după ce în prima lună a anului preţurile la alimentele de bază au crescut cu 20%. De astăzi, pâinea, uleiul, zahărul, laptele şi produsele lactate vor fi mai scumpe cu 5-40%. Dacă tăvălugul majorărilor va merge în acest ritm, până la sfîrşitul anului preţurile produselor vor atinge recorduri inimaginabile, dacă e să le comparăm cu veniturile populaţiei, care sunt din ce în ce mai mici.
Situaţia dezastruoasă în care ne aflăm se datorează politicilor distructive duse de Guvernul Boc în toate domeniile, inclusiv agricultură. Aşa se face că dintr-o ţară considerată cândva grânarul Europei, România a devenit astăzi o ţară în care producţiile agricole sunt doar de subzistenţă. Terenurile rămân nelucrate, iar acolo unde sunt lucrate, preţurile oferite pentru produse sunt cu mult mai mici decât costurile lucrărilor efectuate.

Alimentele de bază se vor scumpi, de astăzi. Pâinea, cartofii, uleiul, zahărul, laptele şi produsele lactate vor fi mai scumpe cu 5 până la 40%. Scumpirea alimentelor de bază ale vrâncenilor se datorează faptului că preţurile materiei prime au crescut foarte mult. Potrivit specialiştilor, preţul grâului vândut prin pieţe şi oboare s-a dublat în luna ianuarie 2011, faţă de vara anului 2010. În prezent, preţul de achiziţie pentru grâul din recolta de anul trecut ajunge până la 0,8 lei/kilogram. Aproape dublu faţă de vara anului trecut, când un kilogram de grâu era achiziţionat de marii producători cu 0,3-0,4 lei/kilogram, iar în târguri şi oboare se vindea cu aproximativ 0,5 lei/kilogram.
Cei implicaţi direct în tran-zacţionarea grâului spun că de vină sunt exporturile masive practicate de România, pe fondul scăderii producţiei în ţări precum Rusia şi Ucraina. Totodată, ei acuză şi lipsa ajutorului din partea statului, ajutor care în alte ţări ale Uniunii Europene ajunge şi până la 500 de euro. De asemenea, şi noile întrebuinţări ale cerealelor au contribuit la creşterea preţului grâului pe piaţa vrânceană. „Sunt zvonuri că va creşte cu 10-15%. Preţul grâului a crescut deja şi acum se găseşte la nivelul anului 2004. Influenţele vin din creşterea combustibilului, creşterea preţului la gaze şi exporturile masive. Cererea pe piaţa mondială este mare şi atunci producătorii s-au orientat către export şi a rămas oferta mică în piaţa locală. Cerealele se folosesc, mai nou, şi pentru biocombustibil, astfel că e normal ca oferta să scadă şi preţul să crească“, ne-a declarat Constantin Bazon, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea şi vicepreşe-dintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). „Dacă am avea şi noi subvenţii ca în Franţa, de 500 de euro, poate am putea să vindem grâul mai ieftin. Ungaria, de exemplu, îşi permite să vândă mai ieftin pentru că beneficiază şi de unele faci-lităţi. Creşterea preţului vine şi din cauza cantităţilor mici produse de Rusia şi Ucraina“, a adăugat Bazon. Potrivit calculelor făcute de producători, teoretic, profitul celor care vând grâu nici măcar nu există. Astfel, dacă la un hectar se cheltuie circa 3.200 de lei şi se produc patru tone, profitul este la limită. „Dacă se aplică o tehnologie de fertilizare medie şi tratamentele necesare, la un hecatar ar trebui să cheltuim circa 3.200 de lei. Mai dăm şi proprietarului de pământ circa 500 de lei şi ajungem la aproape 4.000 de lei. Un hectar produce circa 4 tone şi dacă îl vindem cu 1 leu pe kilogram, ajungem la banii pe care i-am cheltuit. Agricultorul nu se pricopseşte“, susţine Constantin Bazon.

Grâul, rar ca diamantul

Preţul grâului depinde de mulţi factori din piaţă. Toate investiţiile făcute pentru ca recolta să fie cât de cât mulţumitoare costă, iar la vânzare valoarea produsului nu este pe măsură. Preţul grâului este, în prezent, cel mai crescut din ultimii ani. „Preţul la grâu este în creştere pentru că asta e piaţa. S-a exportat mult şi cererea este mai mare decât oferta. Toate fenomenele naturale dezastruoase la nivel mondial au influenţat bursa. Noi şi vindem şi cumpărăm grâu. Preţurile la pesticide, îngrăşăminte, motorină, seminţe au crescut şi e normal să se reflecte şi în preţul kilogramului de grâu. Preţul din aceste zile este mare, mai mare ca în anii trecuţi“, este de părere Gelu Scutaru, directorul Comcereal Focşani. De aceeaşi părere este şi admi-nistratorul Nisprod Focşani, Constantin Nistoroiu, care nu vede niciun avantaj din scumpirea preţului kilogramului de grâu. El pune totul pe seama lipsei grâului din piaţa românească. „Nicio scumpire nu este avantajoasă. Grâul se găseşte din ce în ce mai greu şi asta face ca preţul să crească. Exporturile au sărăcit piaţa din România în privinţa grâului, astfel că preţul a crescut“, a spus Constantin Nistoroiu.
Micii producători de grâu şi porumb, care îşi vând produsele în Piaţa Moldovei din Focşani, spun că nu vor creşte preţurile, pentru că vânzarea nu merge sub nicio formă. „Nu reuşim să vindem nici trei, patru kilograme de grâu pe zi, iar dacă mai cresc preţul, nu mai vând absolut nimic. Lumea nu are bani şi nu cumpără. De făcut bani, nici nu poate fi vorba. Ce facem noi este aşa, ca să trăim de azi pe mâine! Nu scumpim nimic deocamdată, pentru că nu facem altceva decât să ieşim în gaură“, a spus o femeie care are tarabă în Piaţa Moldovei. Micii producători care închi-riază tarabe în Piaţa Moldovei vând kilogramul de grâu cu 1,2 lei, mălaiul superior cu 1,5 lei, porumbul tot cu 1,2 lei, iar mălaiul grisat cu 2 lei kilogramul, în timp ce pe un kilogram de făină albă vânzătorii cer 2,5 lei. Oamenii se tem să-şi spună păsurile, de teamă să nu se trezească cu controale pe cap.

Marfă scumpă…

Totodată, preţul uleiului ar putea creşte cu aproximativ 30%, ceea ce va face ca un litru de ulei să coste cel puţin 7 lei la producător şi aproape 10 lei la vânzător. Motivul acestei creşteri este lipsa de materie primă la nivel naţio-nal. „Materie primă, respectiv floarea soarelui şi soia, nu mai există în acest moment în România. Procesatorii au epuizat toate stocurile. Ţinând cont de preţul mare cu care s-a vîndut materia primă, fermierii români au vândut stocurile anul trecut“, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. El a adăugat că nici în ţările învecinate, precum Republica Moldova, nu se mai găseşte materie primă pentru ulei. Ultima creştere de preţ la ulei a fost de 20-25% şi a avut loc în luna octombrie a anului trecut, tot pe fondul scumpirii materiei prime.
Banalul cartof, folosit de toată lumea şi aproape la orice fel de mâncare, nelipsit din farfuriile românilor cu venituri modeste, este pe cale să devină un lux. Şi preţul acestuia va creşte de astăzi, cu 40 la sută. Noua scumpire vine după ce, anul trecut, preţul cartofilor a urcat cu 45,5 %. Asta conform statisticelor oficiale, pentru că în pieţele vrâncene un kilogram de cartofi se vinde cu 2,5 lei. La finele anului 2009, un kilogram de cartofi se vindea cu un leu. Un calcul simplu arată că preţul la cartofi a crescut cu 150 la sută.

… cumpărători puţini

Mulţi dintre comercianţii care vând în Piaţa Moldovei din Focşani spun că nu vor creşte preţurile, deoarece nu vor mai avea cui să vândă produsele. „Nu voi creşte preţul la cartofi. Deocamdată nu mărim preţurile pentru că o să rămânem cu ei pe tarabă. Vom vedea în funcţie de ce se va întâmpla. Dacă cei de la care noi îi cumpărăm vor creşte preţurile, atunci e posibil. Scumpirile pleacă şi de la motorină şi altele“, a precizat Dumitru Gheorghe.
Scumpiri vor fi operate şi la fructe, conserve, transport, medicamente, carne şi produse din carne. Potrivit Ministerului Agriculturii, în Vrancea, în prezent, cel mai ieftin se vinde kilogramul de mere, respectiv 1,5 lei, iar preţul cel mai mare este la kilogramul de carne de porc, care variază între 14 şi 15 lei.

„Celor de la guvernare le doresc să crape cât mai repede“

Vrâncenii susţin că sunt tero-rizaţi de scumpirile deja ope-rate, iar majorările de preţuri, de astăzi, îi vor aduce în situaţia de a nu mai putea cumpăra „pâinea cea de toate zilele“. Mulţi sunt cei care susţin că „era mai bine pe vremea comunismului“. „Problema este că se scumpesc alimentele pe care noi le cumpăram cel mai des, tot ca să facem economie. Până acum, mai economiseam câţiva bănuţi pentru că luam mai mult cartofi, câte puţină brânză şi tot aşa. Carnea era în farfurie tot mai rar, iar acum dacă se mai scumpeşte, cred că nu va mai fi deloc. Este cumplit ceea ce se întâmplă şi nu ştiu ce vrea Guvernul să facă cu noi. Cred că vrea să crăpăm cu toţii, ca să trăiască ei liniştiţi după aceea. Păi dacă o sticlă cu ulei poate ajunge la 10 lei, cu ce să mai cumpărăm? Nu ne mai permitem nimic, abia trăim. Cu ce să-i mai iei copilului un fruct sau ceva sănătos, dacă toate se scumpesc? Aş pleca din ţara asta fără să mă uit înapoi şi nu m-aş mai întoarce niciodată. Pe vremea comunismului era bine“, a declarat Ioana Anton, din Focşani. Oamenii sunt îngroziţi că nu vor mai avea bani să cumpere alimente de bază. Unii şi-au făcut deja provizii de ulei şi cartofi. „De când am auzit de scumpirile astea, am început să-mi fac ceva provizii. Nu vor ţine prea mult, că suntem cinci guri la masă, dar măcar o lună mai stăm liniştiţi. Deşi nu aveam bani, m-am împrumutat până la salariu şi mi-am luat două baxuri de ulei şi un sac de cartofi. Am ajuns în stadiul în care nu mai ştim de unde să mai tăiem. Până acum făceam economie tot la mâncare, ca să ne ajungă banii şi de întreţinere, acum nu ştiu de unde o să mai fac economie şi ce o să mai iau de la gura copiilor. Am ajuns de râsul lui Băsescu şi a lui Boc, care îşi bat joc de noi şi ne tratează ca pe nişte animale“, a spus şi Marinela.
Focşăneanul Ilie Pădureanu spune că până acum cartofii nu lipseau de la nicio masă, dar de acum înainte nu şi-i va mai permite nici pe aceştia. Nici pâinea nu va mai fi din abundenţă pe masa sa. „Când am auzit de scumpirile astea, mi-a venit să plâng. Nici cartofi nu-mi mai permit să pun pe masă! Am o pensie amărâtă şi abia reuşesc să supravieţu-iesc. Acum, dacă scumpesc şi cartofii, mâncarea de bază, nu ştiu ce voi face. Sunt singur şi nu am niciun ajutor de nicăieri. Am făcut un calcul şi nu mă descurc nici măcar jumătate de lună. Nu se mai poate trăi. Guvernul acesta vrea să scape de noi, că altfel nu-mi explic. Era de ajuns că au tăiat pensiile, salariile, au mai scumpit odată alimentele, nu ştiu ce, dracu să-i ia, mai vor. Celor de la guvernare le doresc să crape cât mai repede, că dacă nu o să crăpăm noi“, a spus, supărat, focşăneanul.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.