spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Se reduce numãrul paturilor de spital

- Advertisement -

Conform cifrelor comunicate de Ministerul Sãnãtãtii, cu privire la planul national pentru anul 2012, în judetul Vaslui, un numãr de 51 de paturi de spital din totalul de 2030 nu vor mai primi finantare anul viitor. Pare putin, dar, având în vedere cã judetul Vaslui este pe unul dintre ultimele locuri pe tarã în ceea ce priveste asistenta spitaliceascã, cu doar 4,5 paturi de spital la mia de locuitori, fatã de media de 5,4 la mie, repercusiunile la nivelul locuitorilor judetului sunt destul de mari. Situatia este chiar mai drasticã la nivelul Spitalului Municipal Husi, unde media este de doar 3,5 la mie, mai ales în conditiile în care adresabilitatea pacientilor din zonã este una ridicatã. Poate de aceea, dr. Lucia Rotaru, managerul spitalului, doreste implicarea tuturor factorilor responsabili, atât din domeniul medical, cât si politic sau social, pentru ca reducerile preconizate sã nu aibã loc.

Conform Ordinului ministrului Sãnãtãtii nr. 1577/2011, publicat în Monitorul Oficial 832/24 noiembrie 2011, numãrul de paturi de spital finantate din bugetul public pentru judetul Vaslui pentru anul 2012 va fi de 1979, cu 51 mai putin decât acum. Pentru cele trei spitale din judet este o veste proastã, mai ales având în vedere faptul cã ne situãm sub media nationalã cu privire la numãrul de paturi de spital finantate de la buget la mia de locuitori, respectiv în Vaslui media este de 4,5 paturi/mia de locuitori, fatã de un procent de 5,4 la mie. Situatia Spitalului Municipal Husi este chiar mult mai gravã, media fiind de doar 3,5 la mia de locuitori, fiind una dintre cele mai mici pe tarã. În continuare, dupã aparitia în Monitorul Oficial al actului legislativ, urmeazã întrunirea unei comisii, formatã din reprezentantii ministerului în teritoriu, respectiv ai Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, cei ai institutiei prin care se face finantarea, Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui, dar si ai conducerii celor trei spitale din judet, pentru a se ajunge la un consens cu privire la numãrul de paturi finantabile din bugetul de stat care se vor reduce de la fiecare unitate spitaliceascã si a sectiilor afectate. “Momentan, am aflat de reducerile preconizate, reduceri care erau asteptate, datã fiind strategia din ultimii ani de reducere a numãrului de paturi de spital finantate de la bugetul de stat, dar asteptãm documentele oficiale pentru a trece la discutii pentru a vedea noua repartizare, pe unitãti spitalicesti. Oricum, noi, DSP Vaslui, doar vom pune în practicã normativele ministerului, urmând ca managerii de spitale sã cadã la întelegere cu privire la reducerile de paturi”, a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui. O pozitie similarã a avut-o si Corneliu Mihalache, presedintele – director general al CJAS Vaslui : “Conform legii, Casa de Asigurãri asigurã doar finantarea pe baza contractelor încheiate de unitãtile spitalicesti cu noi, astfel cã, în cadrul comisiei de repartizare a paturilor de spital finantate de la bugetul de stat avem doar rol consultativ. În functie de cifrele comunicate de la minister si de repartizarea paturilor de spital pentru cele trei unitãti din judet, noi vom asigura finantarea necesarã, dar nimic mai mult. Din câte vãd eu, este vorba doar de discutiile dintre DSP si conducerile spitalelor, rolul nostru fiind doar acela de asigurare a finantãrii, si nimic mai mult. Dacã spitalele vor sã-si pãstreze numãrul actual de paturi, pentru asigurarea de servicii medicale tuturor celor aflati în suferintã, au si posibilitatea autofinantãrii, în conditiile legii”.

Unde-i lege, nu-i tocmealã… ori ba?

Managerii spitalelor vasluiene nu sunt de acord cu actuala reducere preconizatã a numãrului de paturi, mai bine spus cu mai putina finantare a institutiilor pe care le conduc. “Suntem cel mai mare spital din judet, mai ales în conditiile în care am preluat si cea mai mare parte a problemelor medicale din zona Negresti, dupã desfiintarea spitalului orãsenesc. Si asa suntem aglomerati, mai ales în cadrul special în care ne aflãm, de reabilitare a Spitalului Judetean de Urgentã, de aceea ideea reducerii numãrului de paturi finantate de la bugetul de stat din judetul Vaslui mi se pare una foarte proastã, mai ales în conditiile în care suntem mult sub media nationalã în ceea ce priveste acest lucru. Abia am aflat de intentia ministerului, iar mâine (azi, luni, 28 noiembrie, nr. red.) voi fi oricum la Bucuresti, pentru o întâlnire cu secretarul de stat Raed Arafat, pe probleme de medicinã de urgentã, dar voi discuta cu domnia sa si problema aceasta, a reducerilor de paturi. În cazul în care preconizata reducere va rãmâne valabilã, va trebui sã facem o analizã foarte serioasã, pentru a identifica domeniile în care vom putea face aceste tãieri, fãrã a afecta actul medical si pe pacienti. În mod sigur vom fi afectati si în ceea ce priveste paturile de spital din ambulatoriu atât la Vaslui, cât si la centrul multifunctional de la Negresti, pe care preconizãm sã-l deschidem în perioada urmãtoare, dar cel putin în privinta ultimului, cel de la Negresti, suntem hotãrâti sã-l realizãm, pentru a scade presiunea exercitatã pe Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui pe perioada reabilitãrii”, a declarat Gheorghe Dascãlu, directorul SJU Vaslui.

La Husi, situatia este drasticã

Spitalul municipal Husi are, la aceastã orã, finantate 275 paturi, desi au cu zece mai mult, numãrul de pacienti fiind de circa 1100, fatã de 1050 pentru care se deconteazã serviciile medicale. Lunar, s-a primit în medie suma de 13,4 miliarde lei vechi pentru cheltuieli, diferenta fiind acoperitã din economie sau din surse proprii. O nouã reducere a numãrului de paturi finantate de stat de la spitalul din Husi ar avea majore repercusiuni cu privire la calitatea actului medical si al sãnãtãtii pacientilor din zonã, este de pãrere dr. Lucia Rotaru, managerul spitalului. “În judetul Vaslui, pentru un numãr de 400.000 locuitori, nu 465000, ca la ultimul recensãmânt, necesarul de paturi de spital ar fi fost de 2200. Conform normelor ministerului Sãnãtãtii, noi aveam 2100, din care doar 2030 erau finantate de la bugetul de stat. Acum vor sã mai taie si din aceste finantãri, conform politicii ministerului, dar chiar dacã pentru spitalul Husi ar fi vorba de reducerea a doar 5 – 6 paturi, pentru noi este mult… Ar însemna ca circa 200 de cazuri lunar sã rãmânã nefinantate, ceea ce este mult pentru un oras aflat într-o zonã consideratã de multi defavorizatã si subfinantatã. Dacã trebuie sã mã refer la calitatea actului medical din cadrul spitalului, am avut si noi mici sincope, dar mai putin de 1% din cazuri, si doar dintre cele mai grave, au fost transferate cãtre spitalele din Vaslui sau Iasi, si doar când situatia o impunea. Noi, cei de la Husi, din cauza managementului defectuos, am mai pierdut prosteste 25 de paturi de spital, asa cã trebuie sã facem tot posibilul pentru a nu se mai repeta aceastã situatie”, a declarat dr. Lucia Rotaru, managerul spitalului. În situatia actualã a sãnãtãtii vasluiene, mai ales având în vedere cã, de anul viitor, conform atât politicilor actuale, datorate crizei economice, cât, mai ales, a viitoarei Legi a sãnãtãtii, care va intra în vigoare anul urmãtor, trebuie ca viitorul în ceea ce priveste sãnãtatea cetãtenilor sã fie foarte bine gândit. “Tocmai de aceea, sunt de pãrere cã toti factorii responsabili din Sãnãtate, autoritãti locale sau judetene, ori parlamentari, trebuie sã facem toate demersurile pentru ca decizia nefinantãrii în totalitate a nevoilor spitalelor sã fie regânditã, în special în ceea ce priveste comunitãtile mai sãrace, cum sunt cele din judetul Vaslui. Aici nu mai este loc de orgolii politice sau de altã naturã, toti factorii responsabili trebuie sã ne întâlnim si sã stabilim o strategie spre binele sãnãtãtii populatiei din zonã. Nu mai putem sta cu mâinile în sân, toti, inclusiv parlamentarii si conducerea judetului, trebuie sã facem ceva, pentru ca nu cumva generatiile viitoare sã aibã de suferit”, mai era de pãrere dr. Lucia Rotaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

41 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.