spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Se mută Pungeştiul în Neamţ?

- Advertisement -

Judeţul “invadat” de maşinile Prospecţiuni SA

* Duminica a avut loc un protest la Piatra Neamţ, iar organizatorii au vorbit inclusiv despre gazele de şist

* “Eu ştiu că este vorba despre gaze naturale şi m-aş bucura să mai avem sonde la Mărgineni”, spune primarul Ion Surdu

* Autorităţile judeţene nu ştiu absolut nimic despre subiect

Zeci de maşini, inscripţionate Prospecţiuni SA, au fost văzute, prin Piatra Neamţ, seri la rând, pe parcursul săptămânii trecute, iar prezenţa lor a trezit spiritul civic al menţenilor care au început să-şi pună întrebări şi să caute singuri răspunsuri. De ce singuri? Pentru că autorităţile judeţene nu ştiu nimic despre subiect. Atât subprefectul Vlad Angheluţă, aflat la cârma instituţiei cât timp prefectul este în concediu medical, cât şi Emilia Arcan, vicepreşedintele CJ, au afirmat că nu au fost înştiinţaţi despre vreun fel de prospecţiuni care s-ar face în Neamţ. Emilia Arcan a văzut şi protestarii, vreo 20, care s-au adunat ieri în faţa Teatrului Tineretului, dar nestăpânind subiectul a preferat să nu-şi dea cu părerea.

În schimb, primarii din comunele în care se vor face prospecţiuni au fost înştiinţaţi direct de către Romgaz, încă de la sfârşitul anului trecut. Însă nici ei nu ştiu prea multe despre tehnologiile care se vor folosi şi dacă acestea vor afecta mediul în vreun fel. Ion Surdu, primarul de Mărgineni, s-a declarat încântat de ideea de a apărea din nou sonde în comuna sa: “Eu ştiu că este vorba despre gaze naturale, nu despre gaze de şist, aşa că nu cred că vor fi probleme din partea oamenilor. Noi am mai avut sonde şi ne-am bucura, pentru că acum 7 ani aduceau cam un miliard la bugetul local, ceea ce pentru comuna noastră era foarte bine. Eu cred că mai sunt zăcăminte de gaze în Mărgineni. Să vină să le descopere, să le exploateze, noi ne bucurăm!”.

“ Lista localităţilor în care se vor face prospecţiuni

“Romgaz este deţinător al Acordului de Concesiune aprobat prin H.G. 23/2000, în baza căruia desfăşoară activităţi de explorare pentru hidrocarburi acumulate în zăcăminte convenţionale în perimetre de lucru din Transilvaniei, Moldova, Muntenia şi Oltenia”, se arată în comunicatul Romgaz, postat pe site-ul instituţiei. “În scopul cercetării în detaliu a condiţiilor de acumulare şi localizare a zăcămintelor de hidrocarburi din Platforma Moldovenească, începând din luna noiembrie 2013 se derulează contractele de lucrări nr. 1667/13.08.2013 şi 1666/13.08.2013 încheiate în urma unei proceduri de licitaţie publică cu compania S.C. Prospecţiuni S.A. în baza căruia se înregistrează date seismice 2D şi 3D.

Lucrările de suprafaţă necesare pentru înregistrarea datelor seismice se desfăşoară pe o suprafaţă extinsă care include următoarele localităţi: Petricani, Păstrăveni, Rădeni, Războieni, Dragomireşti, Stefan Cel Mare, Girov, Bahna Mare, Bălăneşti, Ruginoasa, Bozienii de Sus, Baratca, Budesti, Vlădiceni, Făurei, Mărgineni, Negriţeşti, Hârţeşti, Hoiseşti, Micşuneşti,

Prăjeşti, Climeşti, Miron Costin, Bogzeşti, Giulesti, Butnăreşti, Bârjoveni, Unceşti, Secuieni, Secuienii Noi, Hârleşti, Moldoveni, Hociungi, Broşteni, Bahna, Tuţcani, Runcu, Băhnişoara, Izvoare, Arămeşti, Lilieşti, Onişcani, Icuşeşti, Spiridoneşti, Rocna, Bătrâneşti, Boanta, Corneşti, Drăgeşti, Cotu Grosului, Filipeşti, Cârligi, Galbeni, Climeşti, Pădureni, Ilieşi, Făgeţel, Bereşti.

Obiectivul lucrărilor este reprezentat de localizarea în cadrul perimetrului investigat a zonelor de la suprafaţa solului corespunzătoare unor noi posibile acumulări de hidrocarburi convenţionale exploatabile.

S.C. Prospecţiuni S.A. în calitate de executant al lucrărilor seismice are responsabilitatea conform prevederilor contractului de a respecta în totalitate toate normele în vigoare referitoare la protecţia mediului şi de acces în zonele de lucru cu acordul proprietarilor.

Romgaz urmăreşte şi se asigură că toate clauzele contractului cu S.C. Prospecţiuni S.A. sunt şi vor fi respectate cu stricteţe”.

* Seisme “mici”, provocate cu dinamită

Angajaţii Prospecţiuni au fost primiţi cu ostilitate în multe localităţi din ţară, chiar dacă nu căutau gaze de şist. Faptul că foloseau şi probabil că folosesc în continuare dinamită (aşteptăm răspunsuri oficiale), pe care o bagă la cel puţin 10 metri sub pământ cu scopul de a provoca “mici” seisme nu a fost pe placul sătenilor, iar în judeţele Sibiu şi Timiş s-a ajuns la confruntări dure. Pe de o parte ţăranii, care aveau deja terenurile însămânţate din toamnă, au ieşit să le apere în calea “invadatorilor” care făceau şi câte 200 de găuri pe zi, pe de altă parte autorităţile locale încercau să-i convingă că Prospecţiuni SA are autorizaţie şi că vor primi despăgubiri. La Moşna, în Sibiu, cei de la Prospecţiuni au fost atât de hotărâţi încât era să dea cu maşina peste trei localnici care nu voiau să le permită accesul pe pământurile lor.

Cristina MIRCEA

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.