Cabinetul Boc V repară ce a greşit Cabinetul Boc IV. Astăzi, în prima şedinţă a noului Executiv, guvernanţii vor modifica din nou ordonanţa care reglementează plata contribuţiilor pentru cei plătiţi prin contracte de drepturi de autor. Executivul discută despre revenirea contribuţiilor datorate de cei plătiţi pentru activităţi independente la 16,5% de la 35% şi despre reţinerea şi virarea contribuţiilor către stat de către angajatori.
Ordonanţa haosului se schimbă din nou. De această dată, Guvernul vrea să-i pună pe angajatori să plătească toate contribuţiile şi astfel să-i scutească pe români de statul la cozi. Cei care câştigă bani prin contracte de drepturi de autor sau din activităţi independente îşi vor plăti singuri doar contribuţia la asigurările de sănătate. Ei au însă posibilitatea de a renunţa la asigurarea de sănătate. Ordonanţa va fi discutată astăzi, în Guvern.
Şi contribuţiile sociale datorate de cei plătiţi prin contracte de drepturi de autor şi convenţii civile „revin” la 16,5% de la 35%, scrie Gândul. Guvernul a revenit asupra deciziei de dublare a contribuţiilor sociale datorate de liber-profesionişti (fără a include PFA). Astfel, în mai puţin de o săptămână, contribuţiile datorate statului de către angajaţii plătiţi prin contracte de drepturi de autor sau prin convenţii civile au fost majorate de la 16,5% din venitul net la 35%, conform unui document făcut public de Secretariatul General al Guvernului (SGG) joia trecută, pentru a reveni la nivelul de 16,5%, conform celui mai recent proiect de modificare a Codului Fiscal.
Astfel, angajaţii care obţin venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, trebuie să plătească lunar contribuţii de 10,5% din venitul net la fondul de pensii, de 5,5% la cel de sănătate şi de 0,5% la cel de şomaj.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat că îi pare rău că zeci de mii de angajaţi au stat la cozi interminabile la finele lui august pentru a-şi depune declaraţiile de venit. Botiş a precizat că problema cozilor ar putea fi rezolvată chiar astăzi în cadrul şedinţei de Guvern.
Noua modificare a legislaţiei fiscale este încă una dintr-o serie mai lungă. Prima a apărut la începutul anului. Dispariţia microîntreprinderilor şi necesitatea certificării de către consultanţi fiscali a declaraţiilor privind impozitul pe profit le-au dat mari bătăi de cap contribuabililor.
A doua a adus majorarea TVA-ului la 24% şi impozitarea tichetelor cadou sau cele de masă. Tot atunci a fost introdusă şi plata contribuţuilor pentru şomaj, pensii şi sănătate în cazul veniturilor din activităţi independente.
Iar modificările fiscale nu se opresc aici. În toamnă ar urma să fie eliminat impozitul minim.
realitatea.net