spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Se întoarce roata la Movileni?

- Advertisement -

* „Stranierii” din comună îşi clădesc afaceri acasă * Numărul lor este deja aproape egal cu cel al beneficiarilor venitului minim garantat * Cine pe cine salvează? * Populaţia şcolară, în creştere * Apar, deocamdată timid, solarele şi fermele * Săracii vor lucra pentru consătenii lor? *

Au plecat în străinătate, acum câţiva ani, ca să scape de sărăcie. Au muncit în Spania sau în Italia şi, cu banii câştigaţi, şi-au făcut case. Acum au început, în sfârşit, să le locuiască. Sunt „stranierii” din Movileni pe care recesiunea i-a readus acasă. Şi pe care foamea de prosperitate îi mână să-şi clădească afaceri, aici.

Ce te izbeşte în Movileni sunt casele noi, mari, multe dintre ele cu mai mult de un nivel, presărate prin comună. Formează o privelişte cu totul neaşteptată pentru oricine intră în localitate pe la nord, unde drumul este găurit şi lumea e săracă.

„Sunt casele celor care au fost în Spania, în Italia”, ne lămureşte o femeie. Intră în vorbă şi vecina ei. „Au muncit prin agricultură, prin construcţii, pe unde or mai fi muncit ei, şi şi-au ridicat case de oameni gospodari aici, la vatră”, ne spune cumătra, din poartă.

Potrivit Primăriei, peste 300 de locuitori ai comunei Movileni se află acum la muncă în străinătate. „Cei mai mulţi sunt în Spania, Portugalia, Italia şi Germania”, afirmă primarul localităţii, Maricel Tudose.

Movilenii din afară şi cei din cârca statului român

Edilul îşi aminteşte că, înainte de izbucnirea crizei economice, numărul movilenilor care munceau în străinătate era mult mai mare. Însă, după ce recesiunea a început să-şi arate colţii, iar ţările care le ofereau un venit au început să renunţe la serviciile lor pentru a-şi proteja propriii cetăţeni, mulţi au decis să se întoarcă acasă.

O arată şi numărul copiilor şcolarizaţi, care este în urcare. „La grădiniţă şi la şcoală avem acum 450 de copii şi numărul lor creşte pe măsură ce familiile lor se întorc în ţară”, spune primarul de la Movileni.

În afară au rămas aproape la fel de mulţi ca sătenii care supravieţuiesc din mila statului, la vatră. „Avem 493 de beneficiari ai venitului minim garantat, care primesc ajutoare în valoare totală de 22.000 de lei pe lună”, afirmă edilul, uitându-se peste statistici. Asistaţii social constituie circa o şeptime din populaţia comunei.

Primii le-ar putea da de muncă celorlalţi

Proporţiile nu vor rămâne, însă, egale pentru multă vreme, apreciază Maricel Tudose. „Cei plecaţi la muncă în străinătate vin acasă şi se apucă serios de agricultură”, explică primarul. Într-adevăr, în comună apar tot mai multe de solarii de legume. Există şi o fermă măricică de animale. „Oamenii îşi clădesc afaceri aici”, spune edilul.

Există, astfel, şansa ca oamenii care acum curăţă spaţiile verzi şi şanţurile din comună pentru câteva zeci de lei pe lună – atât cât le oferă statul asistaţilor social – să scape de această etichetă şi să-şi găsească de muncă la consătenii lor cu îndeletniciri capitaliste.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.