spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Se inchid cabinetele medicale de la sate!

- Advertisement -

ALARMANT… Peste 100 de medici de familie vasluieni se bazeazã pe sporul de rural, si dacã se va renunta la spor, multi dintre ei ar da faliment fãrã banii care le rãsplãtesc naveta si munca în zone izolate. CNAS si Ministerul Sãnãtatii au decis ca medicii de la tarã, care circulã pe drumuri greu accesibile, neasfaltate, si care se blocheazã pe timp de iarnã, sã primeascã mai putini bani decât în anii trecuti

Reprezentantii Asociatiei Judetene a Medicilor de Familie au criticat, ieri, în cadrul unei conferinte de presã, intentia Ministerului Sãnãtãtii si a Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtãtate de a reduce sporul acordat medicilor de familie care activeazã în mediul rural, considerînd cã o astfel de mãsurã va însemna ca “oamenii din zona ruralã sã rãmânã fãrã medici”. În fapt, printr-un proiect postat pe site-ul CNAS, se propun noi reguli pentru acordarea sporurilor medicilor din mediul rural, dorindu-se o uniformizare a criteriilor la nivel national. În prezent, medicii de familie de la tarã primesc pentru conditii dificile de muncã un spor care variazã între 10 si 40 de procente. La noi în judet, din cei 183 de medici care au contract cu CJAS Vaslui, 40% îsi exercitã profesia în mediul rural. “Scoaterea sporului de rural pentru medicii de familie de la sate va provoca o adevãratã tragedie în judetul Vaslui în conditiile în care mai bine de 40% dintre medicii de familie lucreazã în mediul rural. Mai mult decât atât acesti medici au pe liste între 1000-1300 de pacienti, iar veniturile cabinete­lor medicale sunt atât de mici încât nu-si permit sã plãteascã ratele la credite, la care se adaugã sI dobânzile. În perioada 2007-2008, foarte multi medici au sperat cã intrãm în normalitate sI au contractat diferite credite, iar acum sunt în situatia de a nu mai avea cu ce plãti. În 2010, o consultatie a fost de 4,5 lei impozabil. Dacã va ajunge la 5 lei în 2011 va fi de-a dreptul jignitor pentru 15 minute de consultatie un medic sã fie plãtit cu atât” , a declarat medicul Monica Ilisei, presedin­tele Asociatiei Medicilor de Familie Vaslui.

100 de medici de familie vasluieni profeseazã la sat!

În prezent, sporul era acordat tinându-se cont de suprafata localitãtii, distanta dintre cabinet si cea mai apropiatã unitate de primiri urgente (UPU), numãrul de pacienti înscrisi, conditiile în care-si desfãsoarã activitatea (infrastructurã – drumuri impracticabile, canalizare etc.). Prin noua propunere, se limiteazã conditiile pentru care se acordã aceste sporuri, astfel cã distanta dintre cabinetul medical si pacienti trebuie sã fie mai mare de 15 km, iar cea dintre sediul cabinetului si UPU sã fie mai mare de 60 km. Medicul Monica Ilisei a sustinut cã medicii de familie din mediul rural se confruntã cu foarte multe probleme, unele dintre acestea fiind conditiile grele în ceea ce priveste infrastructura în localitãtile rurale. În opinia sa, intrarea în vigoare a unui asemenea proiect ar însemna plecare medicilor din rural în urban si din România în alte tãri, precum si cresterea somajului în rândul cadrelor sanitare medii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.