spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

SE FURĂ SI DE FOAME

- Advertisement -

• numărul furturilor din locuinte a crescut îngrijorător • datele statistice arată, la 11 luni, o crestere de aproximativ 34%, de la 569 anul trecut la 860 în acest an • „Avem de-a face cu foarte multe furturi de subzistentă“, spun politistii • este vorba de acele fapte comise de infractorii care sparg magazine, depozite alimentare si boxe pentru a fura mîncare • inventivi, hotii si-au diversificat modul de operare • unii pretind că sînt angajati ai unor societăti furnizoare de utilităti si pătrund în locuintele victimelor • altii sparg locuinte în plină zi •

Nu există zi lăsată de la Dumnezeu fără ca în judetul Neamt să nu se înregistreze măcar o infractiune de furt din locuinte. Situatia este valabilă în toată tara si s-ar datora, spun analistii, situatiei financiare tot mai precare a populatiei. Acest aspect este confirmat si de statisticile care arată că numărul infractiunilor de furt din locuinte a crescut foarte mult, iar multi dintre hoti se află la prima faptă. Rămasi fără locuri de muncă si fără nici o sansă de supravietuire, tot mai multi nemteni se văd nevoiti să comită infractiuni pentru a trăi, iar cea mai la „îndemînă“ faptă este aceea de furt din locuinte. În judetul Neamt, situatia este îngrijorătoare, numărul acestui gen de fapte crescînd cu aproximativ 34%. Astfel, dacă în primele 11 luni ale anului trecut statistica arăta 569 de furturi din locuintă, în acest an numărul a ajuns la 860, adică un plus de 291 de furturi. Făcînd o medie, aflăm că zilnic în Neamt se comit 2-3 furturi din locuinte. Conform celor precizate de inspectorul principal Cătălina Bădenau, purtătorul de cuvînt al Politiei Neamt, judetul nostru se află, ca volum al criminalitătii, pe locul 14 la nivel de tară. „În foarte multe cazuri avem de-a face cu furturi de subzistentă. Se poate spune că de foarte multe ori hotii comit infractiuni si cu «sprijinul» proprietarilor care nu-si iau nici cele mai elementare măsuri de precautie. Tocmai de aceea încercăm să-i constientizăm pe proprietarii de locuinte, iar campaniile de prevenire se fac tocmai pentru asa ceva. Chiar în această perioadă se desfăsoară campania «Fii precaut. Hotii nu dorm niciodată!». Activitătile care vor fi desfăsurate cu această ocazie vor viza transmiterea de recomandări cu caracter preventiv si promovarea campaniei prin intermediul presei, dar si distribuirea unor materiale informativ-preventive, precum si întîlniri cu grupuri tintă, respectiv asociatii de proprietari, asociatii profesionale, angajati ai unor institutii publice etc“, a declarat inspectorul principal Cătălina Bădeanu. Politistii spun că trendul evolutiei infractiunilor de furt din locuinte este unul ascendent, fiind posibil să se mentină astfel în actualul context socio-economic. Statisticile arată că furturile din locuintă se produc în proportie de 60% în mediul rural, iar în urban cele mai multe s-au înregistrat în Piatra Neamt si Roman. În primele 11 luni ale acestui an, în municipiul Piatra Neamt s-au înregistrat 167 de furturi, fată de 135 în aceeasi perioadă a anului trecut.

Noi moduri de operare

O analiză a politistilor arată faptul că infractiunile de furt sînt comise de regulă ziua, un sfert dintre ele avînd loc în acele locuinte ale căror proprietari lipsesc de la domiciliu pentru o perioadă îndelungată sau nu locuiesc permanent acolo. Infractorii vizează cu preponderentă apartamentele situate la parterul blocurilor sau etajul I, dar si casele nelocuite sau aflate în constructie. În ceea ce priveste modul de operare, hotii preferă să forteze geamurile de la parterul blocurilor sau etajele inferioare ale locuintelor, usile lăsate neîncuiate etc. În unele cazuri hotii au folosit chei potrivite sau au încercat să se împrietenească cu victimele folosind diverse pretexte. Că tupeul hotilor este fără limite o demonsterază două furturi comise în ziua de 22 noiembrie, cu un mod de operare similar. Faptele au fost comise în intervalul 8-16, în perioada în care proprietarii erau la serviciu. Folosind chei potrivite, infractorii au pătruns în cele două apartamente si au sustras bani si bijuterii. Dintr-o locuintă a fost sustrasă suma de 1.000 de lei, iar din cealaltă bijuterii în valoare de 8.500 de lei. Scările pe care se aflau apartamentele jefuite erau prevăzute cu interfoane, ceea ce demonstrează că hotii fie au folosit cartele de acces, fie au sunat la un locatar si sub pretextul că sînt angajatii vreunei societăti furnizoare de utilităti au reusit să pătrundă pe scara blocului. În alte cazuri, hotii intră în casele oamenilor prezentîndu-se că sînt de la E-on, sau că vor să cumpere diverse bunuri sau vor să vîndă diverse lucruri. În aceste situatii, autorii urmăresc unde tin victimele banii sau mici obiecte cu valoare mare, iar într-un moment de neatentie al proprietarilor actionează. Nu putine au fost astfel de cazuri, victimele fiind de regulă persoane în vîrstă. Recent, s-a mai constatat că si infractionalitatea juvenilă în domeniu a început să crească. Tot mai multi copii, cu vîrste cuprinse între 8 si 14 ani, au intrat în bransă. Nu cu mult timp în urmă, doi pusti, ambii în vîrstă de 13 ani, au jefuit două octogenare din Piatra Neamt. Micii infractori si-au urmărit victimele, sustrăgîndu-le posetele în care aveau bani si bunuri.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.