Posturile de politie ruralã vor fi desfiintate pânã cel târziu la începutul lunii mai, iar politistii vor lucra ca sectoristi, potrivit unui proiect de reformare pe fond a Politiei Române, care va fi public la jumãtatea lunii februarie, a declarat seful IGPR, chestorul Liviu Popa. “Nu putem sã ne permitem luxul sã tinem trei politisti si la o comunã de o mie de locuitori si la una de trei mii si la una de cinci mii de locuitori”, a explicat acesta. Astfel, în loc de posturi de politie vor fi sectii de politie care vor acoperi cinci-sase comune, de exemplu. “Sunt câteva lucruri pe care dorim sã le reorganizãm în Politie, dar nu este definitiv. Vorbim despre o desfiintare a posturilor de politie rurale, despre reînfiintarea unor structuri, cum ar fi sectoristul, despre dezvoltarea unor concepte care sã aducã mai multã eficientã si orientarea resurselor spre prioritãti si, în primul rând, cresterea si numericã, si ca importanttã pânã la nivel de serviciu al analizei informatiilor”, a adãugat chestorul Liviu Popa. Acesta a exclus reducerile de personal, explicând cã politistii îsi vor pãstra locurile de muncã, nu vor mai fi sefi de post, dar nu vor pierde la salarii fiindcã vor fi sectorist.
Potrivit Mediafax, în prezent, sunt judete în tarã care deja implementeazã proiectul pilot, însã cel mai târziu de la 1 mai va fi implementat în toatã tara. Seful IGPR este de pãrere cã desfiintarea posturilor de politie rurale va duce la economii, iar politistii vor fi obligati, din nou sã patruleze.
“Avand posturi de politie, au preferat sã stea acolo. Mai jucau cãrti, mai o tablã, asta este. Ce sã ne ascundem dupã deget? Nu se va mai întâmpla asa fiindcã vor patrula, vor fi prezenti în stradã în ture de 12 cu 24”, a adãugat seful IGPR. La nivelul judetului Vaslui, la aceastã datã sunt 81 de posturi de politie. Conform calculelor conducerii IGPR, dintre acestea ar urma sã rãmânã mai putin de jumãtate, politistii fiind nevoiti în aceste conditii, sã acopere distante mari, chiar si de câtiva zeci de kilometri.