spot_img
spot_img
2.9 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Se desființează Inspectoratul Școlar Județean Vaslui. “Este o schimbare, vom vedea în timp dacă e una eficientă sau nu”

- Advertisement -
OPINIE… Inspectorul adjunct al ISJ este de părere că în timp se va vedea dacă este o decizie bună sau nu reorganizarea inspectoratelor școlare.

DECIZIE… Inspectoratul Școlar Județean Vaslui (ISJ) dispare la un loc cu toate celelalte inspectorate școlare din țară, potrivit noii legi a Educației pentru învățământ preuniversitar. În locul inspectoratului vor apărea două noi instituții: Direcția Județeană de Învățământ Preuniversitar (DJIP) și Biroul Județean al Agenției Române pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar (ARACIIP). DJIP se va ocupa de rețeaua și infrastructura școlară, echitate și participare școlară, resursă umană și parcurs profesional, evaluări și examene naționale, management școlar, sprijin și consiliere, inclusiv prin finanțare, aspecte juridice, resursă umană sau activități extra-curriculare. Biroul județean ARACIIP se va ocupa, în principal, de inspecțiile generale ale unităților de învățământ, inspecțiile tematice și cele de specialitate. Cele două noi instituții ar trebuie să își înceapă activitate de luni, 6 noiembrie, însă nici până la această dată Guvernul nu a aprobat regulamentele de organizare și funcționare a acestora. “E o schimbare, vom vedea în timp dacă e una eficientă sau nu. Sper să nu vină alți miniștri care să modifice legea, să o amendeze, așa cum s-a întâmplat până acum. Trebuie să o lăsăm să funcționeze zece ani și după aceea să tragem linie”, a declarat inspectorul adjunct al ISJ Vaslui, prof. Andrei Huiban.

Odată cu desființarea inspectoratului școlar, Direcția pentru Învățământ Preuniversitar va prelua atribuții destul de extinse pentru administrarea sistemului de educație, incluzând segmentul de management, astfel încât să-i verifice pe directorii de școli. Finanțarea, contabilitatea, auditul, asistența juridică vor rămâne în subordinea direcțiilor. Va exista un al treilea departament, care se va ocupa de monitorizare, organizare concursuri, examene și tot ceea ce înseamnă agendă competițională și asigurarea promovării prin gradele didactice. „Direcțiile județene de învățământ preuniversitar/Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, denumite în continuare DJIP/DMBIP, sunt servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educației, cu personalitate juridică, finanțate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației, care se organizează la nivelul fiecărui județ/municipiului București și care acționează pentru realizarea obiectivelor sistemului de învățământ, prevăzute de Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, în domeniul învățământului preuniversitar”, prevede proiectul de lege pentru înființarea noilor structuri.

Directorul Biroului Județean ARACIP, numit de președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar

Biroul județean ARACIIP va avea în prim-plan monitorizarea unităților de învățământ preuniversitar, adică organizarea inspecțiilor generale, tematice și de specialitate. În ceea ce privește inspecțiile școlare, ARACIIP va avea următoarele atribuții: “activitatea de monitorizare și control al calității; realizează inspecția unităților de învățământ preuniversitar privind realizarea scopurilor și obiectivelor proprii diferitelor categorii de unități de învățământ, așa cum sunt acestea definite prin legislația în vigoare; realizează inspecția școlară generală a unităților de învățământ preuniversitar și inspecția tematică; colaborează cu CCD pentru asigurarea, în baza recomandărilor de formare continuă formulate după fiecare inspecție școlară generală sau tematică, a cursurilor specifice de formare pentru personalul didactic; (Centrele pentru Cariera Didactică (CCD) sunt fostele Case ale Corpului Didactic care vor fi subordonate CNFDCD”, potrivit noii Legii a Educației pentru învățământ preuniversitar. Biroul Județean ARACIIP va fi condus de un director care va fi numit, în primă fază, de președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, urmând ca mai apoi să se organizeze un concurs.

Inspector școlar adjunct: “numărul de posturi cred că va rămâne la fel”

Andrei Huiban

Inspectorul adjunct al ISJ este de părere că în timp se va vedea dacă este o decizie bună sau nu reorganizarea inspectoratelor școlare. “E o desființare nominală, în sensul că nu va mai exista inspectoratul școlar. Dar, din punctul meu de vedere, este mai mult o reorganizare a inspectoratului școlar, pentru că angajații vor fi împărțiți între cele două instituții care vor fi înființate. Numărul de posturi cred că va rămâne la fel, o parte dintre colegi vor merge la Direcția Județeană de Învățământ Preuniversitar, iar o altă parte la Biroul ARACIP. La Biroul ARACIP vor fi șapte angajați pe cele șapte arii curriculare, un șef, care va coordona întreaga activitate a biroului, un secretar și contabil. La Direcția Județeană de Învățământ Preuniversitar vor merge restul colegilor. E o schimbare, vom vedea în timp dacă e una eficientă sau nu. Atunci când se fac anumite modificări în sistemul de învățământ, nu trebuie să ne așteptăm că schimbarea va produce un efect mâine. Efectele se măsoară în rezultatele generațiilor de elevi, trebuie să așteptăm mai mulți ani ca să le vedem. Sper să nu vină alți miniștri care să modifice legea, să o amendeze, așa cum s-a întâmplat până acum. Trebuie să o lăsăm să funcționeze zece ani și după aceea să tragem linie. Dacă o modificăm după doi ani, când nici măcar nu a apucat să producă efecte în evoluția elevilor, nici nu ar trebui să ne mai așteptăm să vedem rezultate pozitive”, a declarat inspectorul adjunct al ISJ Vaslui, prof. Andrei Huiban.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Se inmultesc directorii, sefii si sefutii, scade norma didactica, se interzice performanta, deci tragem stolul peste pravalie…..vax educație…or sa fie dupa chipul si asemanarea celor de la putere….prostie multa si tupeu

  2. Dracu ne ia, cat de curând. Ori trecem la comunism, ori ne reduc ăștia la 5 mil, că nu este altă soluție. Cum morții mă ții de guvern, in loc sa simplifici și să reduci personalul, tu faci doua instituții în loc de una. Nu era de ajuns că plăteam niste birocrați pt nimic, acum plătim mai mulți🤕🤕🤕 Din ce îi plătim, că la privat e dezastru, nu producem valuta, doar consumam, de unde bani sa mai tii alte putori?????!!!!!! Am crezut că odată cu căderea comunismului, vom scăpa de birocrați, dar ei nu doar că s-au dublat, sau triplat frate!!!!!!dracu ne ia

  3. in loc de o institutie vor fi doua , fiecare cu un director , un adjunct , etc, etc. ? asta inseamna debirocratizare ? e bine, din ce in ce mai bine

  4. Nr. Persoanelor angajate in Cele doua structuri este mai mare sau mai mic. ? -Posturile din cele doua structuri vor fi ocupate prin concurs ( proba scrisa si interviu) sau prin propunere politica? -daca structurile sint angajate de CJ, angajarea de pe perioada nedeterminata sau determinata? Aceste precizari vor cadrele didactice sa stie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.