spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

Se coace un mare scandal la plata caldurii pentru spatiile comune

- Advertisement -

una din firmele sucevene de repartitoare a evitat ca, pentru luna octombrie, sa aplice coeficientul de 50% si a mers pe varianta veche de 20% cealalta firmã, cu clienti mai putini, a preferat sa riste mai multe scandaluri cu asociatiile, dar sa nu interpreteze ordinele de la Bucuresti în favoarea sucevenilor ceea ce s-a întâmplat în ce priveste calculul facturilor la încãlzirea spatiilor comune aferente lunii octombrie nu se va mai întâmpla si în noiembrie, când ambele firme vor pune în aplicare cu strictete prevederile actuale singura sansa de a se plãti corect consumul de cãldura pentru spatiile comune din scãrile de bloc este a se calcula suprafata echivalenta termic, dar nici la acest capitol situatia nu este înca sub control total si, prin urmare, exista riscul ca si în lunile urmãtoare sa se aplice procentele aberante stabilite de la Bucuresti

Data limita pentru stabilirea echivalentului termic a expirat pe 31 octombrie, însa pâna la atunci foarte multe din scãrile de bloc din municipiul Suceava nu au fãcut nici mãcar inventarul corpurilor de încãlzire. Prin urmare, calculul de determinare a echivalentului termic nu s-a putut face. Mai putin de 50% din scãrile de bloc din Suceava au parcurs integral aceasta procedura pâna la finele lunii octombrie iar în luna noiembrie procentul a crescut, însa nu s-a apropiat de 100%. Din aceasta cauza au apãrut o serie de probleme în ce priveste facturile la încãlzire pe care le vor avea de achitat cei ce si-au montat centrale termice de apartament. Un ordin recent al Autoritãtii Nationale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitãti Publice (ANRSC) spune cã, daca suprafata echivalenta termic nu este stabilita pâna la data de 31 octombrie pentru spatiile comune si coloanele de transport care tranziteaza apartamentele, atunci proprietarii de pe condominiu vor plãti consumul de cãldura din spatiile comune dupa un procent arbitrar stabilit. Este vorba de 50% în lunile de toamna si primãvara si de 30% în lunile de iarna din cantitatea de energie termica înregistrata de gigacalorimetrul de la subsol. Asta în conditiile în care, pâna acum, cota parte din cãldura pentru spatiile comune era între 10 si 20 de procente.

Cu alte cuvinte, daca într-o scara intrau, într-o lunã, 100 de gigacalorii, o cantitate de cel mult 20 de gigacalorii era împãrtita la toti proprietarii de locuinte în contul încãlzirii spatiilor comune. De acum încolo, între 30 si 50 de gigacalorii trebuie sa fie plãtite în contul încãlzirii spatiilor comune, ceea ce îi afecta îndeosebi pe cei renuntasera la sistemul centralizat de termoficare si îsi montasera centrale pe gaz în apartamente. Acum ei se vãd nevoiti sa contribuie cu un procent mai mare la cheltuielile comune. Singura modalitate de a evita plata de aceasta maniera era determinarea coeficientului termic pe fiecare scara de bloc, un rol important fiind dat firmelor care aveau montate repartitoare de cost la caloriferele din locuintele înca bransate la sistemul centralizat de termoficare. Pentru ca nu s-a finalizat la termen acest calcul, firmele de repartitoare si unele asociatii de proprietari s-au vãzut într-un impas.

obiectivdesuceava.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.