PROGRAM… Organizatorii Festivalului de Umor „Constantin Tãnase” au modificat putin programul evenimentului din cauza ploilor ce se anuntã în acest weekend. Astfel, spectacolele care trebuiau sã aibã loc sâmbãtã si duminicã, în Piata Civicã, vor avea loc sãptãmâna viitoare, pe 9 octombrie. „Din cauza prognozei meteo nefavorabile, spectacolele în aer liber din cadrul Festivalului Umorului „Constantin Tãnase, din zilele de 5 si 6 octombrie, vor fi reprogramate în data de 9 octombrie 2024, joi, în acelasi spatiu, Centrul Civic al orasului Vaslui, astfel: ora 19.15, Spectacolul „Pisici 2″, Teatrul „Matei Visniec„ – Suceava; ora 20.30, Concertul „Fãrã Zahãr„. Vã asteptãm”, a transmis directorul Centrului Cultural Judetean Vaslui.
Festivalul de Umor „Constantin Tãnase” se va desfãsura în perioada 5-13 octombrie si va cuprinde atât spectacole de teatru, cât si expozitii de caricaturã, graficã satiricã si fotografie, lansãri de carte, precum si competitii de literaturã satirico-umoristicã, interpretare si graficã satiricã „Se apropie tot mai grãbit momentul primei întâlniri cu publicul. Editia a XXVIII-a aduce cu sine un loc nou pentru reprezentatiile teatrale. Fosta Casa a Armatei devenitã Centrul Cultural „Dimitrie Cantemir” are de dat un examen important, interactiunea cu spectatorii si cu echipele tehnice ale celor 11 spectacole invitate, respectiv concursul de interpretare. Ne strãduim sã parcurgem drumul celor nouã zile cu entuziasm, generozitate, atentie, implicare, responsabilitate, emotii, dar si cu temeri pentru cã nimeni si nimic nu e perfect. Dragii nostri spectatori, vã invitãm sã veniti la evenimentele festivalului cu inima deschisã, dar si cu asumarea unor rigori care sã contribuie la reusita evenimentului nostru. Vã rugãm sã nu întârziati la întâlnirea cu artistii alesi spre vizionare pentru cã nu va fi permisul accesul în salã dupã începerea spectacolului. Este o formã de respect pentru ceilalti spectatori, dar si pentru starea interioarã a actorilor de pe scenã. De asemenea, vã rugãm sã vã deconectati telefoanele mobile, din aceleasi motive expuse mai sus. Vã multumim si vã dorim zile cu umor la Tãnase acasã!”, a transmis Lucian Onciu, directorul Centrului Cultural Judetean Vaslui.
Constantin Tãnase, actorul care si-a jucat viata pe scenã
Organizat o datã la doi ani, încã din anul 1970, la initiativa teatrologului si dramaturgului Valentin Silvestru, Festivalul Umorului „Constantin Tãnase” atrage comedianti din toatã tara, dar si oameni de culturã, caricaturisti sau simpli amatori din rândul elevilor sau al studentilor. Constantin Tãnase a fost unul dintre cei mai valorosi si talentati artisti ai României: actor de scenã si de vodevil, precum si cupletist. S-a nãscut pe 5 iulie 1880 în Vaslui, într-o familie modestã. În 1896 a terminat gimnaziul si, în ciuda dorintei sale de a deveni actor, s-a înscris la Liceul Militar din Iasi. Însã a fost respins la proba medicalã, drept urmare a plecat în Brãila, acolo unde a frecventat o perioadã Liceul „Nicolae Bãlcescu”. În 1899 s-a înrolat voluntar în Regimentul 1 Geniu Bucuresti, iar dupã efectuarea stagiului militar s-a înscris la cursurile de Artã Dramaticã, pe care a reusit sã le termine în 1905. A început sã lucreze în teatru, iar în 1917 s-a cãsãtorit cu Virginia Niculescu. În 1919 a pus bazele trupei de teatru „Cãrãbus”, trupã cu care va participa la numeroase turnee din tarã si din strãinãtate. A intrat în atentia cenzurii prin prisma satirei la adresa birocratiei aparatului de stat, precum si la adresa soldatilor rusi. A murit în 1945 la Bucuresti. În ciuda zvonurilor potrivit cãrora ar fi fost ucis de cãtre Armata Rosie, în trecut fiind arestat si amenintat cu moartea pentru piesa „Davai ceas” (n.r. satirã la adresa obiceiului de a „rechizitiona” toate bunurile personale purtate la vedere, mai ales ceasurile), nepotul actorului a oferit opiniei publice o variantã mai plauzibilã: blocaj renal în urma unui tratament cu 20 aspirine pe zi.
Felicitări organizatorilor, felicitări domnului Lucian Onciu.
Am urmărit cu mare plăcere tot interviul și remarc că domnul Onciu este genul de om care chiar merită locul pe care îl ocupă, este un om deștept, citit și implicat în instituția pe care o conduce.
Este un exemplu bun pentru generațiile ce urmează.
Bravo!
Nu mai circulați cu bogătașii de la Bolt, nu le mai dați bani , că sunt full de lovele.