spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Scrisoare deschisã cãtre elevi, fosti elevi si profesori de la LMK!

- Advertisement -

Cel mai bun liceu al Vasluiului, Liceul “Mihail Kogãlniceanu”, care, din 1890 si pânã astãzi, a pregãtit mii de specialisti în toate domeniile, este în impas. Doi profesori inimosi, care se confundã cu istoria LMK din ultimii 20-30 de ani, prof. Marin Moronescu si prof. dr. Ionescu, au pregãtit o monografie a acestui liceu. Timp de patru ani, cei doi profesori au consultat arhive, au discutat cu sute de persoane care au trecut pe la acest liceu si au cãutat dovezi ale existentei acestei unitãti scolare de elitã a judetului. Lucrarea, în format electronic, a fost finalizatã în iunie 2010. De atunci si pânã acum, nimeni din conducerea liceului sau a Inspectoratului Scolar Judetean nu a miscat niciun deget pentru a aproba fondurile necesare aparitiei monografiei. Singura persoanã care si-a asumat responsabilitatea tipãririi monografiei, conform prof. Moronescu, cel care a pregãtit o scrisoare deschisã cãtre publicul vasluian, a fost regretatul director al Muzeului Judetean, Ioan Mancas. Acesta dorea sã scoatã la luminã monografia, sub egida Muzeului Judetean, având în vedere cã ambii bãieti ai domniei-sale învãtaserã la LMK, însã moartea l-a luat mult prea devreme dintre noi. Culmea, liceul care a dat tãrii mii de specialisti, în cei 121 de ani de existentã, nu reuseste sã scoatã la luminã o monografie extrem de necesarã, asa cum au zeci de scoli din mediul rural vasluian!

În 2011, se împlinesc 120 de ani de la moartea patronului spiritual al liceului Mihail Kogãlniceanu. Acest moment comemorativ este umbrit de starea de indiferentã a unora dintre aceia care ar trebui sã ajute la publicarea monografiei acestei institutii, un etalon al învãtãmântului din Moldova. Desi au muncit timp de patru ani, documentându-se temeinic asupra istoriei LMK, profesorii Marin Moronescu si Nicolae Ionescu, au trãit o mare deziluzie, atunci când s-au lovit de muntele de indiferentã manifestat de cei care ar fi trebuit sã ajute la editarea acestei monografii. Lucrarea are în jur de 250 de pagini, a spus prof. Marin Moronescu, iar în interior sunt trecuti peste 1200 de profesori care au trecut pe la LMK, din 1890 si pânã în prezent, fiind o istorie completã a acestei unitãti scolare. Autorii monografiei – care este în stadiul de format electronic, pe dischetã, încã din vara anului trecut – au pregãtit o scrisoare deschisã, pe care am decis s-o publicãm integral. Iatã continutul scrisorii:

“Scrisoare deschisã,

Stimatii nostri, actuali si fosti profesori si elevi ai Liceului “Mihail Kogãlniceanu”, Vaslui

La întrebãrile dvs. în legãturã cu Monografia Liceului ,,Mihail Kogãlniceanu’’, vã aducem la cunostintã urmãtoarele:

1. Lucrarea, elaboratã de prof. dr. Nicolae Ionescu si prof. Marin Moronescu, a fost terminatã la 25 iunie 2010.

2. Managerul liceului, la acea datã, prof. Angelica Dobre, a initiat demersuri pentru tipãrire, la care a renuntat, la începutul anului scolar 2010-2011, când a fost eliberatã din functie, la expirarea mandatului.

3. Editarea monografiei nu s-a aflat între proiectele noii conduceri a liceului, pentru perioada septembrie-decembrie 2010.

4. În ianuarie 2011, regretatul prof. Ioan Mancas, directorul de atunci al Muzeului Judetean ,,Stefan cel Mare’’, ne-a asigurat cã lucrarea va fi tipãritã pânã în toamnã, sub patronajul institutiei, întelegere la care si-a dat acordul si managerul liceului, prof. Gheorghe Cârjã.

5. Dupã deces, survenit la începutul lunii aprilie, sansele de tipãrire, în conditiile convenite, au devenit nule.

6. În circumstantele de acum, ne exprimãm convingerea cã actuala conducere a liceului, Consiliul de Adminstratie, Consiliul profesoral, Comitetul cetãtenesc al pãrintilor vor adopta mãsuri, astfel ca, în ,,Zilele Scolii (1-8 noiembrie) 2011, monografia Liceului ,,Mihail Kogãlniceanu’’ sã fie fansatã si pusã la dispozitia profesorilor.

Prof. dr. Nicolae Ionescu

Prof. Marin Moronescu

P.S. Aducem multumiri celor care ne-au contactat pentru interesul suscitat de lucrarea noastrã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.