Prefectura nu ataca in contencios „mita” electorala votata de alesii Bacaului pe 12 octombrie
Prefectul Constantin Scripat a declarat intr-o conferinta de presa ca institutia pe care o conduce nu va ataca in contencios administrativ hotarârile prin care consilierii locali au girat, pe 12 octombrie, plata intretinerii de catre Primarie pentru familiile cu venit net de pâna la 13 milioane pe membru. Scripat a apreciat ca hotarârile sunt legale din punct de vedere juridic, dar ele instituie o „discriminare imorala”.
Municipalitatea e pusa la cheltuieli de Prefectura. Conducerea institutiei ce reprezinta Guvernul in teritoriu a decis sa nu conteste legalitatea a doua hotarâri de Consiliu Local, adoptate pe 12 octombrie, prin care Primaria se obliga sa plateasca intretinerea familiilor ale caror venituri nete se situeaza in limita a 13 milioane lei vechi pe membru. Pomana aprobata de edilii Bacaului a stârnit nemultumirea a numerosi proprietari de centrala de apartament care, in pofida faptului ca s-ar fi incadrat in limita stabilita de Primarie, au ales sa renunte la serviciile sub orice critica oferite de CET. In ultimii ani, pe fondul miilor de debransari, sistemul public de termoficare a devenit nesustenabil, pierderile inregistrate de CET ajungând la sute de miliarde lei vechi. Potrivit prefectului Constantin Scripat, hotarârile prin care CL Bacau a aprobat plata intretinerii pentru clientii sistemului public de termoficare sunt „legale, dar imorale”.
„Hotarârile in cauza ne-au parvenit si va pot spune ca au fost verificate de compartimentul juridic al Prefecturii. Ele sunt legal adoptate. Este un atribut al Consiliului Local de a acorda astfel de ajutoare. Problema este ca aceste ajutoare se adreseaza doar clientilor sistemului public de termoficare, lucru care nu mi se pare normal. Toti cetatenii trebuie tratati in mod egal, iar acele hotarâri au o tenta de discriminare. Dar, repet, nu avem niciun motiv sa le atacam in contencios”, a opinat prefectul. El a atras atentia ca o parte a presei locale a denaturat afirmatiile sale, prezentându-le eronat. „Am fost acuzat de o parte a presei ca am decis sa ma opun acestor ajutoare sau ca sunt impotriva lor. Niciodata nu am spus acest lucru”, a declarat Scripat. Prefectul a atras in schimb atentia ca hotarârile, chiar si legale, sunt aproape imposibil de pus in practica.
130 de miliarde pentru clientii CET-ului
Clientii sistemului public de termoficare vor „inhala” in aceasta iarna aproximativ 130 de miliarde lei vechi. Banii reprezinta efortul financiar asumat de municipalitate pentru plata intretinerii, timp de 5 luni, a 20.000 de apartamente bransate la CET. Fostii manageri ai societatii de termoficare afirma ca cifra avansata de edilii este nerealista si ca adevaratul cost al facturii CET pentru aceasta iarna se ridica la peste 350 de miliarde lei vechi.
Legare de glie pentru bani europeni
Scripat a mai precizat ca banii dati de edili pentru plata intretinerii au un singur scop: mentinerea in viata a CET Bacau pentru a putea fi accesate zeci de milioane de euro din fonduri europene. „Eu am mai spus-o, exista un contract semnat pe POS Mediu care prevede masuri stricte. CET-ul trebuie sa-si pastreze numarul de clienti si, in anii urmatori, sa-l majoreze cu 25 la suta. Daca aceste tinte nu sunt atinse, banii europeni nu pot fi accesati”, a apreciat prefectul.