ÎNVĂȚĂMÂNT… Școlile se redeschid în funcție de gradul de vaccinare al personalului angajat. În județul Vaslui, numărul se ridică la 119 unități de învățământ cu personalitate juridică. Alte 34 de unități de învățământ cu personalitate juridică își vor relua activitățile în format online. Multe dintre acestea sunt în mediul rural, acolo unde s-au înregistrat cele mai mici procente de vaccinare a personalului angajat și unde cursurile online se desfășoară cu probleme. Unul dintre cele mai elocvente exemple este Școala Gimnazială din Dodești: deși nu are niciun caz de COVID-19 (rată de infectare de 0 la mia de locuitori, potrivit platformei Graphs.ro, aferente zilei de sâmbătă, 6 noiembrie 2021), cursurile reîncep online, pentru că rata de vaccinare a personalului angajat este 44,44%. În aceeași situație se află și Școala Gimnazială din Mălușteni, cu o rată de vaccinare a personalului angajat de 40%. Sindicaliștii din învățământ condamnă decizia Ministerului Educației de a redeschide școlile în funcție de gradul de vaccinare, considerând-o “greșită”. “În condițiile în care 70% dintre elevi și 34% dintre angajați nu sunt vaccinați, nu avem teste pentru depistarea COVID-19 în unitățile de învățământ, considerăm că solutia prezentată de către Ministerul Educației este una greșită. Riscăm ca trendul descendent din ultimele 10 zile să fie anulat de creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor”, au transmis sindicaliștii din învățământ.
Singura unitate de învățământ din județul Vaslui cu procent de vaccinare a personalului angajat 100% este Școala Postliceală “Mihai Ralea” Huși, urmată de Școala Gimnazială Pogana – 94,44%, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 Huși – 93,55%, Școala Postliceală F.E.G “Education” Filiala Vaslui – 91,67%. Cele mai mici procente au fost înregistrate în mediul rural, acolo unde, de obicei, cursurile online se desfășoară cu mari dificultăți. La Școala Gimnazială “General Aviator Inginer Gheorghe Negrescu” Fruntișeni, doar 27,69% dintre angajați s-au vaccinat împotriva COVID-19. Procente mici au fost înregistrate și la Liceul Tehnologic Vladia -35,71% și școlile gimnaziale din Vutcani – 35,29%, Iana -36,73%, Viișoara – 37,50%. Toate unitățile de învățământ preuniversitar cu un procent de vaccinare al personalul angajat mai mic de 60 % vor desfășura, începând de azi, cursuri în regim online. Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezență fizică se va face prin decizia consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB, în situația atingerii procentului de 60%. Purtarea măștii de protecție este obligatorie în incinta unității de învățământ, cu excepția preșcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică.
Sindicaliștii din învățământ: “niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze”
Decizia ca școlile să se redechidă cu prezență fizică doar în cazul celor care depășesc pragul de vaccinare de 60% a fost aspru criticată de sindicatele de învățământ. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federața Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au solicitat Guvernului României să reevalueze hotărârea: “această decizie ar putea transforma grădinițele, școlile și liceele în adevărate focare de infecție. Putem să înțelegem importanța predării față în față și chiar am susținut-o de fiecare dată. Totuși, în situatia actuală, în condițiile în care 70% dintre elevi și 34% dintre angajați nu sunt vaccinați, în condițiile în care nu avem teste pentru depistarea COVID-19 în unitățile de învățământ, considerăm că soluția prezentată de către Ministerul Educației este una greșită. Riscăm ca trendul descendent din ultimele 10 zile să fie anulat de creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor. De asemenea, nici până la ora actuală, nu avem reglementată testarea gratuită, la nivelul cabinetelor școlare (sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB), a salariaților din unitățile de învățământ (ne referim la întregul personal). Totodată, testarea gratuită, atât a angajaților unităților de învățământ, cât și a preșcolarilor/elevilor trebuie să se realizeze nu doar atunci când aceștia prezintă simptome, ci să aibă loc periodic (de două ori pe săptămână). În plus, apare o discriminare majoră între angajații din învățământ și restul societății. Unitățile de învățământ sunt singurele care au obligația să prezinte săptămânal numărul de vaccinați, în condițiile în care nicio altă instituție nu are afișată pe site-ul propriu rata de vaccinare. Asemenea măsură – de afișare pe site-ul unităților de învățământ – a ratei de vaccinare a salariaților, este abuzivă, în condițiile în care se cer salariaților date cu caracter medical, fără a exista temeiul legal al solicitării acestor date, un consimțământ informat și valabil exprimat al salariaților și nici informarea acestora conform regulilor GDPR. Mai mult, așa cum a arătat Ministerul Sănătății, prin adresa S.G. 416/2021: „potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii – accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva SARS-COV- 2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și tratament…”. Niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze, vaccinarea este un act medical preventiv bazat de consimțământ, iar impunerea vaccinării împotriva COVID- 19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”, au transmis cele două sindicate.
Au fost omiși angajații din învățământ care au trecut prin boală. Ei nu au voie să se vaccineze
De asemenea, sindicaliștii au atras atenția că “nu trebuie uitat că un procent semnificativ de salariați au trecut prin boală, astfel încât, această categorie trebuie avută în vedere la luarea oricărei decizii, ca și numărul de salariați care, din considerente medicale, nu se pot vaccina, din cauza unor afecțiuni preexistente sau unor contraindicații medicale. Considerăm că, de fapt, orice decizie care ține cont exclusiv de rata de vaccinare a salariaților unităților de învățământ, va duce la redeschiderea acestora doar pentru o săptămână, maximum două, după care, în urma noilor infectări, se va ajunge la soluția trecerii la predarea online. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” consideră că deciziile luate în ultima perioadă vor duce la o prăpastie între vaccinați și nevaccinați și între părinți, elevi, pe de o parte, și angajații din învățământ, pe de altă parte. În plus, mai mult ca sigur vor începe presiuni asupra unităților de învățământ unde rata de vaccinare este sub 60%, lucru de neacceptat, cu atâ mai mult cu cât, la nivel de societate, rata de vaccinare este sub 35%. În calitate de reprezentanți ai salariaților din sistemul educațional, consideră că în acest moment decizia privind modul de reluare a cursurilor școlare începâd din data de 08.11.2021, trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unități de învățământ, în funcție de situația epidemiologică de la nivelul localității”, au conchis sindicaliștii din învățământ.
Rusine ! Va bateti joc de generatii intregi ! Si asa nu faceti mare branza la scoala…. cine dracu’ v -a dat diplomele in mana? Da’ , na, cu o bruma de banuti si cu facultatea la coltul blocului…
Voi sunteti primii semianalfabeti functionali.
Din vanzatori la Pepco ati ajuns pedagogi. Mai loviti si copiii ca aveti frustari acasa ! O educatoare de la gradinita 15 transferata de la alta gradinita stie despre ce vorbim, nu?! Mars din invatamant, n-ai ce cauta. TaNpito !
Gigi, nu-i baga pe toti in aceeasi oala. Pentru ca tu ai ura pe ,,oarecare” nu inseamna ca toti suntem la fel. Eu sunt vaccinat cu a treia doza si fac ore online pentru ca si colegii mei intelectuali nu vor sa se vaccineze. De la personal nedidactic la profesor. Punct.
P.S. TaMpito!
Las-o-n papușoi, măi Gigi! Sunt și doctori care au luat cu 5 si omoară oameni.Nu mai zic de alte categorii ca: polițiștii, soldații, lucratorii din administratie, ba chiar și cei din Justiție! Dar in media se spune că profesorii sunt în prima linie când e vorba de îndatoriri. Când e vorba de salarii, profesorii sunt la coada clasamentului!
Comunele conduse de antivaccinisti au cele mai mici rate de vaccinare. Sa ne mai miram?
D-lor.educatori( mai ales a celor din mediul rural)…după ce că obțineți un poost de profesor …nu pe cunoștințele corezpunzătoare didactice…vă mai alăturați și cetățenilor cu câteva clase.. să nu vă vaccinați conform indicațiilor oamenilor de știință..ci să susțineți antivaccinul!.Rușine că vă considerați inmtelectuali!
Este o rusine. Conditionarea inceperii cursurilor in format fizic cu procentul de 60% va duce la cresterea infectarilor,specialistii arata ca imunitatea colectiva apare la la o imunizare de peste 80% .Procentul scazut de vaccinare in randul dascalilor ne arata calitatea educatiei morale si profesionale a acestor *lucratori in sistemul de invatamant*,ca profesori sau invatatori nu-i putem numi.