Scoala Nr.9 din Vaslui scoleste viitorii antreprenori
LA VANZARE De la prãjituri, limonadã si suc de portocale, mãrgele, decoratiuni de Crãciun, felicitãri, pânã la murãturi “ecologice”, toate iesite din mâinile unor copii ingeniosi si întreprinzãtori, au fost scoase ieri la vânzare într-un târg special amenajat de Scoala Nr.9 “Vasile Alecsandri” Vaslui.
“ Vreau sã am afacerea mea!”, aceasta este concluzia la care au ajuns elevii clasei a III-a B a Scolii “Vasile Alecsandri” Vaslui, dupã ce au intrat ca din joc în pielea micului antreprenor la propunerea învãtãtoarei lor. Un semestru întreg au scormonit dupã idei, le-au ales pe cele mai bune, s-au pus pe treabã si ieri au scos la vânzare tot ceea ce a iesit din mâinile lor. Unii au reusit sã manufactureze suporturi pentru bijuterii, pentru pixuri, decoratiuni pentru Crãciun, gablonturi, obiecte decorative, altii s-au orientat spre consumabile si si-au încropit standuri cu sucuri, popcorn si prãjituri, realizate cu putin ajutor din partea pãrintilor. Totã actiunea care s-a desfãsurat pe parcursul a câtorva luni bune face parte dintr-un proiect al scolii care, prin încropirea acestui târg al micului întreprinzãtor, copiii au fost incitati sã se punã în pielea unui mic producãtor si sã-si comercializeze produsele. “ Târgul de astãzi care expune spre vânzare produse ecologice este etapa finalã a unui proiect inedit care s-a nãscut din ideea Violetei Luca, învãtãtoare a clasei a III-a B. Am sustinut cu tot sufletul propunerea pe care dumneaei a oferit-o copiilor, pentru cã ne dorim ca elevii nostri sã-si dezvolte simtul practic, simtul antreprenorial, sã devinã interesati, ca atunci când vor fi mari sã fie responsabili si capabili sã punã pe picioare propria lor afacere si sã-si asume functionarea acesteia”, a declarat Anda Grigoras, directorul Scolii “Vasile Alecsandri” Vaslui.
Scoala educã, ea nu se reduce la orele de românã si matematicã
Aceasta este conceptia de la care a pornit ideea care a dat nastere proiectul micilor antreprenori. “ Scoala nu trebue redusã numai la orele de limbã românã si matematicã, eu vreau sã îi pregãtesc si pentru viatã. «Vreau sã am afacerea mea», s-a nãscut în afara ariei curriculare, este un proiect care îsi propune sã dezvolte copiilor pasiunile, abilitãtile, îndemânarea, viziunea, cei mici au astãzi nevoie de orientare spre cerintele societãtii de astãzi, trebuie sã-si dezvolte abilitãtile de gândire a unei viitoare afaceri. Copiii au fost foarte receptivi la propunerea mea, pãrintii de asemenea. O parte din obiectele expuse astãzi au fost realizate în cadrul orelor de educatie tehnologicã, dar marea majoritate sunt lucrate individual, fiecare în parte a depus efort pentru ideea sa”, a explicat Violeta Luca, cea care a coordonat proiectul.
“Îmi plac bijuteriile si îmi place sã desenez si m-am gândit sã fac niste mãrgele din paste”. Talentul si o idee originalã stau de obicei la baza oricãrei afaceri de succes, ba mai mult pentru toate aceste Emilia nu cere pentru început mai mult de 2 lei.
Cosmin are simtul afacerilor de mic. Ingenios, s-a orientat spre prãjiturele cu rãvase, sã-i atragã atentia clientului mânat de curiozitate, ba mai mult, si-a fixat un pret mic si locul de desfacere potrivit.