spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Şcoala se dărâmă peste elevi

- Advertisement -

Mai mulţi elevi de la Şcoala din Urecheşti au trăit clipe de coşmar, ieri, după ce tavanul clasei în care învaţă a început să cedeze chiar sub privirile lor. Totul s-a petrecut ieri dimineaţă, la orele 8.50, când elevii mâncau.

Bucăţi mari din tavan au început să cadă din senin, spre dispe-rarea copiilor, care au abandonat mâncarea şi ghiozdanele şi au fugit din clasă. Unii dintre copii au mers la directorul unităţii de învăţământ pentru a anunţa incidentul, în vreme ce alţii au aşteptat speriaţi ca cineva să-i invite într-o clasă unde tavanul să nu cedeze subit. Nici nu este de mirare că acest incident, extrem de grav de altfel, s-a produs. De mirare este că s-a produs abia ieri şi nu mai demult. Copiii povestesc că au văzut cum un coleg de-al lor a fost la un pas de a fi lovit de bucăţile desprinse din tavan. Elevii susţin că au alertat de îndată cadrele didactice, însă acestea nu au putut face nimic pentru a rezolva problema. „Eram în pauză, în clasă, când am auzit o pocnitură şi am văzut că a căzut tavanul. Ne-am speriat şi am ieşit în grabă toată clasa pe hol, unde i-am spus doamnei directoare păţania. Noroc că nu a fost colegul nostru în bancă, pentru că i-ar fi căzut în cap tavanul“, a spus Oana Buruiană, elevă în clasa a VII-a la Şcoala din Urecheşti. „Eram în bancă, mâncam, şi numai ce am văzut cum a căzut în spatele meu. Nu am mai putut mânca, m-am speriat şi am ieşit pe hol“, a spus Florin Chivu, din aceeaşi clasă.

Şcoala veche de peste un secol

O parte din clădirea Şcolii din Urecheşti a fost construită în anul 1890, iar o altă parte zeci de ani mai târziu, prin 1962. De atunci şi până acum, au trecut 120 de ani, timp în care clădirea nu a fost consolidată niciodată. Au trecut decenii, timp în care nu s-a mai investit nici măcar un leu pentru efectuarea unor lucrări de consolidare, deşi numărul elevilor care au învăţat sau învaţă carte la Şcoala din Urecheşti este foarte mare. Numai în anul şcolar 2010 – 2011 sunt înscrişi la Şcoala din Urecheşti 220 de copii. Din păcate pentru ei şi pentru generaţiile ce au trecut, condiţiile oferite sunt de-a dreptul deplorabile. Pereţii şcolii, care stau să cadă din clipă în clipă, sunt îmbibaţi de igrasie. Clădirea în care funcţionează şcoala nu are temelie solidă din beton, ci din cărămidă, iar apa se infiltrează foarte uşor prin pereţi, degradându-i tot mai mult.

Reabilitare… fără bani

În 2008, unitatea de învăţământ a intrat într-un proiect de reabilitare, iar valoarea totală a lucrării se ridică la 1.500.000 lei. Guvernul României a aprobat, printr-o ordonanţă, doar suma de 110.000 lei pentru lucrări de reabilitare. Banii au ajuns însă doar pentru înlocuirea tâmplăriei vechi cu o alta de aluminiu. De asemenea, au fost schimbate şi uşile la clase, care erau foarte vechi. Alţi 40.000 lei au mai fost viraţi în conturile Şcolii de către Ministerul Educaţiei anul trecut. Banii au acoperit o parte din cheltuielile aferente înlocuirii ferestrelor, dar au ajutat şi la efectuarea unor lucrări de săpare pentru turnarea temeliei grupului sanitar. Problemele unităţii de învăţământ nu sunt însă rezolvate, aşa că elevii din Urecheşti sunt nevoiţi să înveţe cu teama că în orice clipă, clădirea veche va ceda şi odată cu ea, îi va înghiţi şi pe ei sub dărâmături. „Şcoala este foarte veche. Într-adevăr, părinţii sunt nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă, deoarece li s-a promis de mai bine de doi-trei ani că unitatea se reabilitează. Acum s-a întâmplat să cadă o parte din tavan. Iniţial am crezut că a plouat, dar anual s-a încărcat, iar acum a cedat. Primarul intervine mereu pe la Inspectoratul Şcolar, dar se alege doar cu promisiuni. Ne-a mai căzut o porţiune din tencuială dar spre exterior. Asta s-a întâmplat astă vară, când au fost ploile“, a declarat Silvia Perişan, directorul Şcolii din Urecheşti.

Promisiuni deşarte

Reprezentanţii Primăriei Urecheşti susţin că fac demersuri în permanenţă pentru ca şcoala din centrul comunei să fie reabilitată cât mai repede. Toate solicitările lor se lovesc, de cele mai multe ori, de un refuz sec al reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean. Primarul Vasile Danţiş susţine, cu dezamăgire, că în lipsă de răspunsuri ferme, şefii din învăţământul vrâncean nu fac altceva decât să facă promisiuni, pe care cel mai probabil nu le vor putea onora prea curând. Edilul se teme că şcoala veche de peste un secol se va dărâma peste elevi, mai ales în eventualitatea unui cutremur. „Îmi este teamă să nu se dărâme peste copii şi nu vorbesc de cutremur. Aici deja a început să cadă tencuiala şi pereţii exteriori se exfoliază. Partea care a fost construită înainte de 1900 nu are fundaţie din beton, este fundaţie de cărămidă, unde pătrunde cu uşurinţă apa, care degradează şi mai mult construcţia. Am ridicat de multe ori problema la Inspectoratul Şcolar să se aloce bani şi pentru şcoala de centru din comună, întrucât se află la 15 km de reşedinţa judeţului, iar în alte părţi s-au reabilitat şi s-au închis şcolile“, a declarat Vasile Danţiş, primarul comunei Urecheşti.

***
Ca un paradox, Ministerul Educaţiei a alocat bani pentru reabilitarea unor şcoli ce ulterior au fost închise din lipsă de elevi. Ministrul portocaliu al Educaţiei a considerat că ar fi potrivit să pună lacătele pe 5 unităţi de învăţământ unde s-au investit milioane de lei pentru reabilitări capitale. Astfel, în localitatea Titila, din comuna Andreiaşu, statul a investit în lucrări de reabilitare suma de 195.000 lei. Pentru că acolo mai erau doar 7 elevi, ulterior şcoala a fost închisă. De cealaltă parte, 72 de şcoli din judeţ au mare nevoie de bani pentru finalizarea lucrărilor. Cum Ministerul nu a virat niciun leu pentru finalizarea construcţiilor, elevii sunt nevoiţi să vină la şcoală pentru a învăţa carte în nişte condiţii mai mult decât mizere, înghesuiţi ori învăţând în schimburi pentru a acoperi, astfel, incompetenţa mi-nistrului democrat – liberal.
monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.