spot_img
spot_img
4 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Scoala din Feresti, în plin santier cu patru zile înainte de începerea noului an scolar

- Advertisement -

NEPREGÃTITI… Mai sunt patru zile pânã la deschiderea noului an scolar, iar unele unitãti de învãtãmânt din judet nu sunt încã pregãtite sã-i primeascã pe elevi. La Feresti, spre exemplu, scoala aratã ca un santier. Ce nu au fãcut muncitorii toatã vara, trebuie sã facã acum în câteva zile, adicã sã monteze parchetul, gresia, tablele, sã instaleze mobilierul si sã facã curãtenie, cãci curtea e plinã de materiale de constructie si resturi de la acestea. De toalete nici nu poate fi vorba acum, pentru cã nu existã nicio sansã sã fie gata pânã sãptãmâna viitoare. Culmea e cã, în luna iunie, acest corp de scoalã de care vorbim era aproape gata. Ce s-a întâmplat? A plouat si, din cauza neglijentei echipei de muncitori, apa a ajuns în sãlile de curs. „Doar într-o salã si la secretariat nu a ajuns apa, în rest, peste tot, inclusiv la arhivã. I-am sunat pe colegi si am încercat sã scoatem apa, astfel încât sã salvãm tot ce se putea. Evident, parchetul s-a umflat si a trebuit scos. Toate spatiile trebuiau sã se usuce, ca mai apoi muncitorii sã se apuce de treabã. Domnul primar ne-a dat asigurãri atunci cã pânã pe 1 august totul va fi gata. Când l-am sunat pe 5 august si l-am întrebat ce s-a întâmplat, de ce nu e scoala gata, mi-a zis <acum v-ati trezit?>. Ce sã mai spun, când eu stiam cã dumnealui mã asigurase cã totul va fi gata în august?!”, a povestit directoarea Scolii din Feresti.

Neîntelegerile dintre cei doi nu sunt de acum, ci de doi ani. Nu a fãcut altceva decât sã distribuie pe Facebook o postare despre mitingul din Piata Victoriei, când sute de persoane, multe dintre ele întoarse din strãinãtate, au protestat fatã de mãsurile Guvernului PSD. „O parte din familia mea e plecatã în strãinãtate si am fost în asentimentul acelei situatii, mai ales cã noi am fost învãtati de mici sã ne iubim tara, sã fim patrioti… Apoi am distribuit un articol despre campania Odrasla, o listã cu copii de politicieni instalati în functii publice, si mi s-a atras atentia cã nu e în regulã ce fac, pentru cã „si eu am fost ajutatã”. Nu am înteles, nu mai am dreptul la opinie?”, a povestit cadrul didactic.

Solutia propusã de inspectorat: ore în prãznicar, cãminul cultural si sala de sedinte a primãriei

Constientã de faptul cã în ritmul în care decurgeau lucrurile scoala nu va fi pregãtitã sã-si primeascã elevii pe 14 septembrie, aceasta a cãutat solutii la reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean. „Am luat legãtura cu domnul inspector de sector de atunci, ca sã vãd ce se poate face, pentru cã eram constientã cã nu putem începe scoala asa, aveam nevoie de mãcar o lunã la dispozitie. Am luat legãtura cu doamna general (n.r. în luna august era în functie inspectorul general Gabriela Plãcintã), iar a doua zi am participat la o videoconferintã unde am expus problema. Stiti ce mi-a zis? <Dacã nu aveti scoalã, faceti cursuri online>. <Doamna general, noi avem laptopuri, televizoare smart, putem face online pentru elevii care, din varii motive, nu pot veni, profesorii sunt pregãtiti, au învãtat sã foloseascã aplicatiile, dar nu se comparã cursurile online cu cele fatã în fatã, plus cã noi avem scoalã, doar cã mai este putin de lucru la ea. Noi ne dorim sã învãtãm fizic, sã vinã copiii la scoalã>. <Bine, dacã tot tineti sã faceti scoalã fatã în fatã… Aveti cãmin, bibliotecã comunalã, salã de sedinte în primãrie, prãznicar?>, m-a întrebat. <Da>, am rãspuns. <Mergeti acolo>. Am rãmas mutã. Eu sunt o fire directã, m-am enervat si am iesit din videoconferintã. Apoi i-am anuntat pe colegi cã nu mai vreau sã fiu director, pentru cã am o mamã în grijã, cu probleme de sãnãtate, nu îmi e nici mie usor sã fac naveta, sã mã împart între Vaslui si Feresti, sã încerc sã fac ceva pentru scoala asta si sã nu gãsesc deloc bunãvointã, mã refer la autoritãti, nu la colegi, pentru cã noi aici suntem un colectiv unit”, a povestit directoarea.

sti si dezinfectant din bugetul scolii. „Domnul primar a zis cã nu are bani”

Zilele au trecut, lucrurile s-au mai linistit, iar directoarea a revenit asupra deciziei. „M-au sunat de la Prefecturã si de la Inspectorat sã mã întrebe dacã pot sã mai rãmân director, am zis cã dacã am sprijin, rãmân, altfel, nu”, explicã aceasta. Întrebatã ce s-a întâmplat, de ce pe perioada verii nu au continuat lucrãrile la scoalã, a dat din urmeri: „nu stiu, nu am detalii, sunt tot felul de zvonuri, dar nu vreau sã le dau curs. Pânã pe 8 septembrie, noi stabilisem o variantã hibrid pentru deschiderea anului scolar: o parte din elevi urmau sã învete fizic la scoalã, iar o altã parte online. Spre exemplu, copiii de grãdinitã urmau sã învete în Cãminul Cultural, patru clase de elevi în prãznicar în douã schimburi, patru clase online… dar dupã ce am trimis scenariile domnului primar, mi-a zis <pãi nu stiti, a venit mobilierul la grãdinitã>. Ieri (8 septembrie) s-a schimbat totul la 180 de grade si am început sã adoptãm scenariul verde: toatã lumea la scoalã. Când am auzit cã a venit si parchetul, am zis <ei, asta-i bunã, nu a venit toatã vara si a venit acum>. Azi e aproape gata de pus parchetul în sãli. Mâine intrãm în corpul A sã facem curãtenie. Bãile încã nu sunt functionale, dar domnul primar ne-a dat asigurãri cã sãptãmâna viitoare sau cealaltã se rezolvã. La grãdinitã, deja trei sãli sunt gata, mai sunt holurile. Eu sper sã fie totul gata pânã luni, dar nu depinde doar de mine. Ce mi-a stat în putere, am fãcut. Asearã am stat patru ore la Dedeman ca sã achizitionez produse de curãtenie si dezinfectanti, totul din bugetul scolii, iar azi (n.r. ieri, 9 septembrie) am achizitionat 1000 de mãsti de la farmacie din bugetul personal- urmând a fi decontat tot din bugetul scolii, primãria neavând bani”, a mai povestit directoarea.

 

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.