spot_img
spot_img
7.9 C
Vaslui
21-ian.-2025

Școala bârlădeană „Episcop Iacov Antonovici” va fi modernizată și reabilitată prin PNRR!

- Advertisement -
MODERNIZARE… Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” va fi consolidată, modernizată și reabilitată termic prin fonduri PNRR.

REABILITARE TERMICĂ… Printr-o investiție de aproximativ 1,2 milioane de euro susținută cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” va deveni una dintre cele mai moderne unitați de învățământ din Bârlad. Unitatea de învățământ va fi reabilitată la standard de clădire cu un consum de energie minim și va beneficia de energie electrică „verde” obținută din surse proprii, prin sistemul de panouri fotovoltaice ce va fi instalat. Prin proiect se urmărește creșterea eficienței energetice a clădirii școlii, îmbunătățirea condițiilor de confort termic interior, reducerea pierderilor de energie, precum și reducerea costurilor pentru încălzire. Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni, perioadă în care elevii acestei școli își vor desfășura activitatea după cum urmează: elevii din ciclul primar la Școala Gimnazială „Principesa Elena Bibescu”, precum și la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, iar elevii din ciclul gimnazial la Școala Gimnazială „Stroe S. Belloescu”.

Pe 3 iulie a.c., au demarat lucrările de reabilitare termică a Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici”. Proiectul „Creșterea eficienței energetice a Școlii „Ep. I. Antonovici” are o valoare de 1.178.815 euro – fonduri obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență – și prevede executarea de lucrări pentru eficientizarea energetică a pereților exteriori, a ferestrelor și ușilor, a acoperișului, a pardoselilor, montaje de panouri fotovoltaice și de sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald, care vor permite, însă, iluminarea și încălzirea naturală a spațiilor pe timp de iarnă. Totodată, se vor realiza și lucrări la instalația electrică, prin introducerea unui sistem de iluminat economic (cu becuri led și sensori de prezență – în grupurile sanitare), la instalația de ventilare (introducerea unui sistem descentralizat de ventilație cu recuperarea de căldură, câte un echipament în fiecare sală de clasă).

Profesorul Georgel Bradu, directorul școlii, de mai bine de 23 ani așteaptă consolidarea, modernizarea și reabilitarea termică a clădirii

Directorul Georgel Bradu

Clădirea școlii este construită în anul 1964, deci are o vechime de aproape șaizeci de ani și a fost consolidată doar după cutremurul din 1986.” Având în vedere acest istoric, lucrările demarează acum cu verificarea și consolidarea clădirii din punct de vedere seismic, apoi urmând să se facă, rând pe rând, lucrările de creștere a eficienței energetice a acesteia.” – ne-a spus directorul școlii, profesorul Georgel Bradu. La Școala „Ep.I.Antonovici” învață aproximativ 900 de elevi care sunt instruiți de 60 cadre didactice. Timp de un an de zile cât se preconizează durata implementării acestui proiect de anvergură, elevii acestei școli își vor desfășura activitatea după cum urmează: elevii din ciclul primar la Școala Gimnazială „Principesa Elena Bibescu”, precum și la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, iar elevii din ciclul gimnazial la Școala Gimnazială „Stroe S. Belloescu”. Directorul Georgel Bradu este recunoscător pentru că a reușit împreună cu colegii, dar ajutat și de parinții elevilor și de autoritățile locale, să coordoneze toată logistica de mutare a mobilierului din spațiul educațional în sala de sport a școlii, precum și la cele trei unități de învățământ amintite mai sus, unde elevii școlii își vor urma programul de studiu firesc pe parcursul anului școlar viitor. „Nu este ușor, este o responsabilitate enormă, atât pentru noi, cei din conducerea școlii, pentru cadrele didactice, personalul administrativ și auxiliar, cât și pentru elevii noștri și ai lor părinți. Este al treilea mare proiect pe care îl coordonez la această școală, primul a fost în 2005-2006, când s-a făcut consolidarea și reabilitarea clădirii (atunci s-au schimbat: acoperișul clădirii, geamurile și ușile), apoi un al doilea a fost cel al construirii sălii de sport a școlii, unde acum este depozitat tot mobilierul din sălile de clasă. Va fi un an mai puțin obișnuit, atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice, care presupune înțelegere și sacrificii din partea tuturor, însă, la final ne vom bucura cu toții de o clădire modernă, performantă, cu un consum energetic minim și cu echipamente de înaltă clasă.” – ne-a declarat directorul Georgel Bradu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Sunt atatea alte scoli in situatii mai grave dar Red Bull baga bani in Scoala nr. 8! Nu cumva pentru ca acolo predau Caro, consoarta sa, si turnatorul de la ALDE? Apropo, in campania electorala Red Bull mugea din toti rarunchii ca o sa conteste mandatul turnatorului la Securitate dar pana acum acest lucru nu s-a intamplat. Oare de ce? Pentru ca au fost pe-o mana de la inceput?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.