SUBVENTII…Guvernul României a adoptat, în sedinta din data de 29 decembrie 2014, un act normativ privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul cresterii animalelor, ajutor de stat care acoperã partial sau integral costurile administrative aferente întocmirii si mentinerii registrului genealogic, precum si costurile aferente testelor pentru determinarea calitãtii genetice sau a randamentului genetic al septelului. Cererile de ajutor de stat pot fi depuse pânã cel târziu 15 ianuarie.
În ultimele zile a anului trecut, a fost adoptatã hotãrârea de Guvern prin care se instituie o schemã de ajutor de stat având ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii si mentinerii registrului genealogic, precum si costurile aferente testelor pentru determinarea calitãtii genetice sau a randamentului genetic al septelului, cu exceptia controalelor efectuate de proprietarul septelului sau a controalelor de rutinã cu privire la calitatea laptelui, conform prevederilor art. 27 alin.(1) lit.a) si lit.b) din Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al Comisiei. Ajutoarele sunt furnizate sub formã de servicii subventionate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici si mijlocii, întreprinderilor individuale si familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care detin certificat de producãtor/atestat de producãtor, dupã caz, precum si persoanelor juridice, care îsi desfãsoarã activitatea în domeniul productiei de produse agricole. Solicitantii ajutorului de stat pot fi asociatii sau organizatii de crescãtori de animale care presteazã servicii de întocmire si mentinere a registrului genealogic a animalelor din exploatatii, ori care efectueazã teste pentru determinarea calitãtii genetice sau a randamentului genetic al septelului, persoane juridice acreditate de cãtre ANARZ, pentru întocmirea si mentinerea registrelor genealogice ale raselor de animale si/sau pentru determinarea calitãtii genetice a raselor de animale.
Cuantumul ajutorului de stat este de pânã la 100% din costurile administrative aferente întocmirii si mentinerii registrelor genealogice, respectiv de pânã la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terti sau în numele unor terti pentru determinarea calitãtii genetice sau a randamentului genetic al septelului, cu exceptia controalelor efectuate de proprietarul septelului si a controalelor de rutinã cu privire la calitatea laptelui. Cererile pentru acordarea acestor ajutoare de stat se pot depune pânã la data de 15 ianuarie.