REACTIE… Cel mai amplu exercitiu de cooperare din ultimii zece ani s-a derulat ieri, în prezenta conducerii Prefecturii, Inspectoratului Judetean de Politie, Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, Ambulantei judetene si a altor directori de servicii deconcentrate, inclusiv reprezentanti ai MApN, si au fost angrenate sute de persoane. Conducerea operativã a judetului a dorit sã vadã viteza de reactie a primãriilor din Negresti, Vulturesti, Stefan cel Mare, în cazul unui scenariu care ar putea afecta viata a sute de persoane. Tema exercitiului de ieri a fost “Interventia fortelor specializate pentru limitarea si înlãturarea urmãrilor inundatiilor produse în aval de acumularea Cãzãnesti”, fiind coordonat de cãtre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã Vaslui.
Scenariul exercitiului a presupus interventia pentru limitarea si înlãturarea urmãrilor unui accident la o constructie hidrotehnicã a acumulãrii Cãzãnesti, interventia pentru cãutarea si salvarea unei persoane înecate în acumularea Cãzãnesti, interventia pentru limitarea si înlãturarea urmãrilor inundatiilor produse în aval de acumularea Cãzãnesti, care au afectat suburbiile Parpanita, Poiana si orasul Negresti; satele Voinesti si Vulturesti ale comunei Vulturesti; satele Cãntãlãresti si Stefan cel Mare ale comunei Stefan cel Mare. “Scopul exercitiului a fost de a vedea nivelul de pregãtire, antrenare, dar si perfectionarea si verificarea capacitãtii de conducere a structurilor cu atributii în managementul situatiilor de urgentã, precum si a modului de planificare si desfãsurare a actiunilor specifice, potrivit competentelor în astfel de situatii de urgentã”, a spus col. Neculai Olaru, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã a judetului Vaslui. La exercitiu au participat forte si mijloace apartinând Ministerului Afacerilor Interne, Unitãtii Militare din Bârlad, Sistemului de Gospodãrire a Apelor, Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui, Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui si Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgentã Negresti, Vulturesti si Stefan cel Mare ale judetului Vaslui. Operatiunile de interventie s-au desfãsurat în zona acumulãrii Cãzãnesti, de lângã orasul Negresti, dar si în satele Voinesti, Vulturesti, Cãntãlãresti si Stefan cel Mare. Peste 200 de oameni din cele trei localitãti au fost mobilizati pentru a actiona în cazul unui dezastru natural, care s-ar produce în urma ruperii digurilor de la barajul Cãzãnesti si umplerea peste cota de inundatii a râului Bârlad, fapt care ar afecta satele din comunele Vulturesti si Stefan cel Mare. Concluzia exercitiului: autoritãtile locale s-au mobilizat foarte bine, pentru a preveni inundatii în satele situate de-a lungul râului Bârlad, putând fi salvate multe vieti într-o situatie limitã, de genul celei simulate ieri.
Mihai Moraru, primarul comunei Stefan cel Mare, a mobilizat aproape 100 de sãteni
În comuna Stefan cel Mare, a fost simulatã situatia în care râul Bârlad iese din matcã si inundã casele din apropierea râului. S-au pregãtit douã exercitii, în Cãntãlãresti, în zona podului de piatrã de pe vremea lui Stefan cel Mare, si la digul din apropierea primãriei. Peste 100 de oameni au participat la umplerea sacilor cu nisip, ridicând malurile, pentru ca apa sã nu ajungã la case. De altfel, în ultimii ani, comuna Stefan cel Mare a fost lovitã în mai multe rânduri de inundatii, dupã ce râul Prut a iesit din matcã. “Suntem pregãtiti sã facem fatã unor situatii extreme, oamenii sunt foarte întelegãtori si sar în ajutorul consãtenilor, în cazul unei catastrofe. Am avut experienta din anii precedenti, când Bârladul era la cotã de inundatii si am fãcut fatã oricãror provocãri. Serviciul Local pentru Situatii de Urgentã si-a fãcut datoria, fiind dotat cu tot ce este nevoie pentru situatiile limitã”, a spus primarul comunei Stefan cel Mare.