spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
28-dec.-2024

SCENARII DE GROAZĂ/ Zvonurile despre COPIII RĂPIŢI creează isterie publică

- Advertisement -

Zvonurile lansate în mediul virtual privind răpirea de copii din Galaţi au creeat în ultima vreme o panică generală * Autorităţile sunt neputincioase în faţa rapidităţii cu care se amplifică numărul şi varietatea scenariilor

„Mi-a spus cineva că o mămică i-a povestit că un individ a încercat să îi ia copilul de lângă ea în parcul Viva”! „Am auzit despre un copil care era în supermarket cu părinţii şi cineva l-a luat, l-a dus în baie, l-a tuns şi l-a schimbat de haine şi l-a scos prin spate”! „Cineva şi-a pierdut copilul şi l-a găsit după câteva zile, fără un rinichi”! Sunt numai câteva dintre aşa-zisele experienţe ale unor gălăţeni, răspândite cu o viteză incredibilă în urbe, şi mai ales în mediile celor care au copii. Fără nume concrete, fără date precise privind identitatea părinţilor sau a copiilor, fără informaţii oricât de vagi privindu-i pe presupuşii răpitori, asemenea zvonuri au prins la public într-o manieră şocantă, niciun argument raţional nefiind de natură să-i liniştească pe cei care aud şi transmit mai departe aceste „grozăvii”. Tentativele timide ale autorităţilor de a calma spiritele par să nu dea rezultate, noi şi noi scenarii, din ce în ce mai teribile, în care copiii sunt luaţi şi ucişi pentru a li se fura organele, anihilând orice încercare.

Scenarii îngrozitoare, dar nefondate

Nici nu ar avea cum autorităţile să combată astfel de zvonuri, atâta vreme cât în scenariile vehiculate din gură din gură au apărut, în ultima vreme, cadre didactice, poliţişti sau procurori. Mulţi părinţi au intrat în panică atunci când învăţătoarele le-au spus că nu îşi lase copii neînsoţiţi când vin sau pleacă de la şcoală, pe fondul zvonurilor care circulau pe Facebook deducând că „doamna ştie ea ceva despre răpirile de copii”. Sau cum să argumentezi că nu se răpesc copii când printre părinţii unor elevi de şcoală primară umblă vorba că poliţiştii au mers la o şedinţă la unitatea de învăţământ şi le-au povestit astfel de grozăvii? Scenariul care a creat isteria zilele trecute suna cam aşa: două eleve de la o şcoală din Galaţi au fost răpite, iar cadavrele lor au fost găsite, fără organe, pe viaduct. Terifiant, nu? Dar şi credibil pentru că un zvonac, care a vrut să dea şi mai multă greutate „informaţiei”, a inclus în poveste câţiva poliţişti care ar fi confirmat nenorocirea.

Ce s-a întâmplat de fapt? Poliţiştii au mers, într-adevăr la respectiva unitate şcolară, dar nu pentru a face astfel de afirmaţii, ci pentru a le spune profesorilor şi părinţilor că Poliţia Galaţi nu are cunoştinţă de astfel de cazuri, nefiind înregistrată nici măcar o reclamaţie de tentativă de răpire, deci cu atât mai puţin de omoruri suspecte sau alte nenorociri. Cu alte cuvinte, ceea ce s-a vrut a fi o încercare de calmare a spiritelor, a generat un nou zvon, care a creeat panică şi semne de îndoială printre părinţi. Alţii au fost atinşi de o altă „bănuială”, lansată în paralel. „Mi-a spus un procuror zilele trecute că e adevărată povestea cu răpirile, dar se vrea să se ţină totul blat” – suna informaţia care a ajuns la urechile unui redactor al „Vieţii libere”, în focurile disputelor pe marginea elevelor măcelărite.

O zi mai târziu, vineri, 24 octombrie, a apărut un alt „caz”: Un elev din Galaţi a fost găsit decapitat la Brăila! Cunoscând amploarea pe care ar trebui să o aibă o asemenea tragedie, numărul factorilor implicaţi într-o asemenea poveste şi nu în ultimul rând circuitul informaţiei, credem că orice comentariu este de prisos.

Îngrijorător este însă că, la fel ca şi în cazul celorlalte scenarii, la fel ca şi al ideii „sursă”, aceea de răpire, zvonurile nu umblă numai printre oameni de condiţie medie sau joasă ca nivel de instruire. Semnale de îngrijorare şi credulitate privind aceste situaţii, alimentate de un număr tot mai mare de informaţii şi adepţi ai acestora, vin de la avocaţi, medici, notari, profesori sau persoane aflate la conducerea unor instituţii publice!

Poliţia: „Nu credeţi în zvonuri!”

Că e greu să astupi gura lumii şi mai ales să o împiedici să creadă, cu atît mai mult când e vorba de copii, o pot spune, în acest caz, poliţiştii. Cum cadavre nu s-au găsit, niciun părinte nu s-a dus să reclame că i-a venit pruncul fără organe acasă sau că vreun străin l-a smucit pe cel mic când se juca în parc, reprezentanţii instituţiei însărcinate cu siguranţa publică se declară neputincioşi în faţa zvonisticii.
Potrivit informaţiilor furnizate de IPJ Galaţi, în momentul de faţă niciunul dintre zvonurile lansate în mediul online nu a prins conturul unor sesizări care să ducă măcar la suspiciunea unor răpiri şi, implicit, la efectuarea de cercetări. Singurii minori despre care poliţiştii ştiu că sunt dispăruţi sunt cei 20 aflaţi în dosarele Biroului Urmăriri. Patru dintre aceştia ar fi dispăruţi de mai bine de zece ani, iar în privinţa altor doi există date certe că ar fi murit prin înecare.

„În celelalte 14 situaţii este vorba de dispariţia unor copii instituţionalizaţi, care au plecat voluntar, în repetate rânduri, din centrele de plasament. Pentru aceştia, poliţiştii gălăţeni au solicitat darea în urmărire naţională de la două până la 14 ori, de fiecare dată ei fiind găsiţi şi reinstituţionalizaţi”, a precizat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Poliţiştii le atrag totuşi atenţia celor care au în custodie copii, fie că sunt părinţi sau instituţii, să semnaleze cât mai rapid eventuala dispariţie a minorilor şi să coopereze cu autorităţile furnizând cât mai multe detalii referitoare la circumstanţele în care au dispărut copiii.

Cititi: http://www.viata-libera.ro/eveniment/60132-galati-viata-libera-cotidian-scenarii-de-groaza-zvonurile-despre-copiii-rapiti-creeaza-isterie-publica

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.