spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
24-ian.-2025

Scandalul numirilor politice în fruntea școlilor ia amploare: o parte dintre foștii directori vor da în judecată inspectoratul

- Advertisement -
CONTROVERSE… Noile numiri de directori au stârnit nemulțumiri atât în rândul celor vizați de schimbări, cât și în rândul politicienilor din județ (foto – Inspectoratul Județean Vaslui)

NEMULȚUMIRI… Directorii unităților de învățământ din județ, schimbați din funcție fără prea multe explicații, vor să dea în judecată Inspectoratul Școlar Vaslui. Aceștia sunt hotărâți să conteste Hotărârea Consiliului de Administrație care numește, prin detașare în interesul învățământului, cadre didactie în funcția de directori fără a avea la bază criterii bine stabilite. La Negrești, spre exemplu, directoarea Grădiniței cu Program Prelungit “Norocel”, Cristina Moroșanu, a fost schimbată din funcție, după 10 ani de management ireproșabil. Contactată telefonic, aceasta a declarat că, în opinia sa, numirea a fost făcută pe considerente pur politice. “Sâmbătă dimineața am primit pe e-mail decizia de încetare a mandatului meu, precum și decizia de numire a colegei mele Elena Bran. Pentru că nu înțelegeam în baza căror criterii a fost făcută numirea, am sunat-o pe doamna inspector general. Mi-a răspuns că procedura nu prevede criterii de departajare, că nu este obligată să dea explicații și că decizia dumneaei nu poate să o conteste nimeni. Având în vedere modul de desfășurare a lucrurilor, cred va urma un proces în instanță”, a transmis fosta directoare, prof. învățământ preșcolar Cristina Moroșanu. Potrivit unor surse, nu este singurul fost director care ia în calcul posibilitatea de a da în judecată inspectoratul, întrucât majoritatea se consideră nedreptățiți.

Și președintele Uniunii Sindicale Didactica a anunțat că va analiza căile de atac ale Hotărârii Consiliului de Administrație, întrucât, în opinia sa, numirile au fost făcute fără a avea la bază o procedură clară, cu criterii de departajare a candidaților. “Prima procedură de numire prin detașare în interesul învățământului a fost pusă pe site-ul ISJ pe 4 ianuarie și ștearsă apoi. Pe 5 ianuarie a apărut a doua procedură din care s-au scos tocmai elementele legate de CV și îndeplinirea condițiilor. A fost lăsat numai un acord de detașare în interesul învățământului tocmai pentru a ascunde adevăratele intenții. Nu s-a mai putut face nicio evaluare obiectivă, nu s-a putut explica de ce este ales un director sau altul. În cele mai multe situații nu au existat justificări obiective cu privire la numirea unei persoane sau a alteia acolo unde au fost mai multe candidaturi. În anumite situații, inspectoratul a încercat să folosească motivări precum «cu el am avut probleme, când se cerea o situație, întârzia să o dea». Eu, ca observator, nu am de unde să știu când i s-a cerut o situație și cât timp a întârziat. Corect ar fi fost ca aceste lucruri să fi fost consemnate în evaluările anuale ale director, dar niciodată nu au fost trecute… O altă explicație a fost <îl numesc pentru că știu eu că e o persoană profesionistă>. Bun, o fi o persoană profesionistă, dar trebuie să ne arate CV-ul, să vedem rezultatele remarcabile care să ne conducă la concluzia că e o persoană profesionistă. Logic ar fi fost să fi existat o probă de interviu, cel puțin acolo unde erau mai multe candidaturi. Așa putea fiecare să explice modul în care crede să se conduce o unitate de învățământ și alte lucruri elementare. S-a eliminat inclusiv posibilitatea de a contesta decizia inspectoratului școlar”, a mai explicat prof. Țiplea, președintele Uniunii Sindicale Didactica.

Fosta directoare a Grădiniței “Norocel” Negrești: “procedura de numire a directorilor a fost elaborată într-un “mod isteț”, care să avantajeze anumite interese”

După 10 ani de directorat, Cristina Moroșanu a fost înlocuită cu o colegă fără experiență în management educațional. De ce? Care au fost criteriile? “Colega numită în funcție a ocupat “consilier gradul IA gradația 5 din cadrul Direcției Învățământ Primar și Gimnazial, Direcția Generală Educație Timpurie, Învățământ Primar și Gimnazial”, din cadrul Ministerului Educației, pe o perioada de 6 luni (februarie-august 2019). Probabil că doamna inspector general consideră că aceasta a dobândit, în urma ocupării funcției amintite, mai multă experiență decât mine, care am 10 ani de directorat, cursuri în management și multe alte dovezi. Nemulțumirea mea vine din modul în care a fost întocmită procedura de ocupare a posturilor de director prin detașare în interesul învățământului, procedură în care nu este stipulat niciun calendar, nu sunt prevăzute criterii de departajare și nici modalități de contestare a deciziilor luate. Așa cum și Sindicatul s-a autosesizat, procedura a fost elaborată într-un “mod isteț”, care să avantajeze anumite interese. Într-o discuție telefonică cu doamna inspector general, mi-a răspuns că procedura nu prevede criterii de departajare, că nu este obligată să dea explicații și că decizia dumneaei nu poate să o conteste nimeni. Însă în Nota MEN NR.570/DGMSOO/17.07.2018, la articolul 2, este subliniat faptul că “Prioritate la ocuparea funcțiilor rămase vacante după orgaizarea concursului o au persoanele care au fost admise la concurs”, ceea ce în procedura realizată de ISJ Vaslui nu este stipulat. Având în vedere modul de desfășurare a lucrurilor, cred că va urma o contestație la decizia inspectorului general și un proces în instanță”, a explicat fosta directoare, Cristina Moroșanu.

Elena Fociak, fost secretar general al organizației județene PMP, director la Palatul Copiilor, în locul directoarei Mirela Nistoroschi

O altă schimbare importantă a fost făcută la Palatul Copiilor, acolo unde directoarea Mirela Nistoroschi a fost înlocuită cu profesoara Elena Fociak, fost secretar general al organizației județene (PMP – filiala Vaslui) care a numit-o pe Loredana Roman în fruntea inspectoratului. O reacție cu privire la această schimbare a avut-o și proaspătul deputat Eduard Popica, care pare să fi înțeles mai repede decât colegii săi (deputatul Irinel Stativă, spre exemplu) cât de important este să le arate cetățenilor că, odată ajuns în Parlament, nu s-a îndepărat de problemele din județ. Redăm, astfel, opinia acestuia: “Concret, în cazul numirii doamnei prof. Fociak Elena, nu îndeplinea, în clar, ultimele două condiții (n.r. adeverință din care să rezulte că nu a fost sancționată disciplinar în ultimii 4 ani școlari, recomandarea C.A. a unității de învățământ). Comportamentul doamnei și reclamațiile ei repetate (la D.S.P. și I.S.J. Vaslui ) la adresa conducerii și a unor colegi, au fost analizate cu simț de răspundere, de Comisia de Disciplină de la Palatul Copiilor Vaslui, respectând legislația în vigoare. Comisia a decis sancționarea doamnei prof. Fociak Elena cu “observație scrisă”, iar Consiliul de Administrație a hotărât, în unanimitate, aplicarea sancțiunii. Ulterior, doamna prof. Fociak Elena a făcut contestație la I.S.J. Vaslui, cu intenția vădită de a face și următorul pas, ocuparea funcției de director, cu influențarea și susținerea celor la care a apelat pentru a o salva din situația conflictuală, pe care singură a creat-o. Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a decis suspendarea sancțiunii incorect, întrucât cercetarea comisiei de disciplină la nivel de unitate, raportul acesteia și decizia, au fost legal întocmite, având și consultanță juridică. În mod clar se observa ca promovarea doamnei nu s-a făcut pe baza calităților și activităților dumneaei, ci politic și relațional (fostă membră de partid de o culoare, în prezent membră de partid de altă culoare!)”, a transmis deputatul Eduard Popica.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.