În plin scandal legat de fierul vechi vândut de la CET, municipalitatea face ultimele sforţări pentru a împiedica dezmembrarea cazanelor funcţionale din Tudor. Viceprimarul Mihai Chirica a anunţat vineri că a făcut plângere penală firmei de lichidare care se ocupă de insolvenţa societăţii CET, pentru că ar fi vândut ilegal la licitaţie, ca fier vechi, şi turbine ori cazane absolut funcţionale.
Concret, plângerea înaintată la Parchet vizează modul în care administratorul judiciar Corneliu Mititelu a intermediat scoaterea la licitaţie a deşeurilor din fier de la CET I, unde au fost incluse şi trei turbine, patru cazare şi conducte. Municipalitatea a mai solicitat la Curtea de Apel Iaşi să-l schimbe de urgenţă pe Mititelu din acest dosar, instanţa urmând să desemneze alt administrator judiciar pentru falimentara CET.
Primăria: Am procedat corect
La fel ca până acum, pentru situaţia în care a ajuns CET oficialii din Primărie au dat vina pe administrator, dar şi pe acei „băieţi deştepţi“ care vor să profite de pe urma patrimoniului oraşului. „În mod abuziv, sub sancţiunea de fraudă, acele bunuri care fac obiectul dosarului în revendicare pentru întregirea patrimoniului public al municipiului sunt scoase la vânzare, ceea ce nouă ni se pare o ilegalitate crasă. Ne-am rezervat dreptul de a anunţa Parchetul, am făcut adresă şi la Curtea de Apel privind schimbarea administratorului judiciar. Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât, credem noi, ceea ce se întâmplă la Iaşi arată modalitatea în care aşa-zişii băieţi deştepţi acţionează în ceea ce priveşte patrimoniul public al statului“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Conducerea Primăriei a susţinut în continuare că reprezentanţii municipalităţii, membri în comitetul director, au procedat corect: au semnat un proces verbal prin care aprobă scoaterea la licitaţie a deşeurilor metalice, cu excepţia acelor obiecte, în acest caz turbinele şi cazanele, care sunt incluse în proces. Anexa bunurilor scoase la licitaţie ar fi fost apoi completată cu turbinele şi cazanele, care sunt funcţionale în acest moment, fără cunoştinţa Primăriei, susţin edilii. Acestea şi celelalte deşeuri au însumat 8,6 milioane de kilograme de fier şi au fost vândute prin licitaţie către firma Shine Concept. Aşa cum a relatat „Ziarul de Iaşi“ în ultimele zile, societatea din Bucureşti a ofertat 5 milioane de euro pentru acele bunuri într-un mod cât se poate de buzar. Cel care a licitat pentru fierul vechi a fost un mandatar al firmei, George Septimiu Carp, un fost puşcăriaş, condamnat penal la şapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Peste noapte, firma s-a ales cu un nou asociat, care a devenit şi administrator unic. Asociatul este Dumitru Petrea, un pensionar de 68 de ani, din Ciurea, care a intrat în afacere la cererea lui Carp.
Dezmembrarea CET, amânată
Aceştia ar trebui să vină chiar de săptămâna viitoare să dezmembreze fierul vechi din CET pe care l-au cumpărat prin licitaţie, acţiune pentru care au şi o decizie de executare silită. Primăria vrea să suspende şi această executare, prin ordonanţă preşedinţială. „Am trimis scrisoare şi către Shine, prin care i-am cerut să ne transmită ce sume au fost plătite până acum în cazul contractului, precizând date despre beneficiar, termen de plată, modalitate de plată. L-am informat că decizia scoaterii la vânzare a fost contrar prevederii hotărârii comitetului creditorilor. I-am informat că vom declanşa procedura de plângere penală. Intenţia municipiului este de reîntregire a patrimoniului public aşa cum este corect, de păstrare a sistemului de funcţionare aşa cum este corect“, a mai spus viceprimarul Chirica. Partea adversă, respectiv administratorul judiciar Corneliu Mititelu, nu a putut fi contactată, în ciuda insistenţelor noastre.