* Oamenii de fotbal din Galaţi, al căror trecut se leagă de cea mai mare arenă a oraşului, n-au gustat decizia municipalităţii
Zilele trecute consilierii locali au decis să schimbe denumirea stadionului „Dunărea”, un simbol al oraşului, rebotezându-l cu numele fostului arbitru internaţional Nicolae Rainea. Hotărârea respectivă a stârnit o adevărată polemică, mai ales că onoarea a fost acordată unui consilier local în exerciţiu şi a fost luată la foc automat, fără nicio discuţie preliminară. Un jurnalist a făcut această propunere înaintea ultimei şedinţe de Consiliu Local, s-a aprobat introducerea pe ordinea de zi, iar apoi a fost votată, fără să existe nicio documentaţie, nicio expunere de motive.
„Consilierii locali încep să-şi dea titluri şi onoruri între ei, fără să se mai ţină cont dacă le merită sau nu”, a contestat felul în care s-a luat această decizie Ilie Hagioglu, fostul portar al FCM-ului care şi-a trăit cea mai mare parte din viaţă pe acest stadion.
„Îi schimbă numele în loc să-l întreţină”
„Am intrat ca junior pe terenul de fotbal al acestui stadion în 1964, am continuat ca antrenor şi apoi am fost 12 ani direct implicat în administrarea stadionului din postura de preşedinte la FCM Dunărea, până în 2002. Cu o viaţă trăită pe acest stadion, nu poate să nu mă doară atitudinea consilierilor locali. L-au lăsat să ajungă în paragină, ei altă grijă nu au decât să-i schimbe numele, în loc să se implice în întreţinerea şi modernizarea lui. Am avut campioană la volei şi acum la fotbal, iar ambele n-au putut să joace la Galaţi în Liga Campionilor, pentru că n-au avut unde, au fost trimise să umble ca ţiganii, cu cortul. Să facă mai întâi un stadion adevărat, abia apoi să se gândească ce nume să-i dau”, şi-a expus indignarea Hagioglu.
Antohi îl propune pe Nae Burcea
Haralambie „Puiu” Antohi, fostul fotbalist al Oţelului din generaţia care în 1988 învingea pe Juventus Torino pe acest stadion, consideră inoportună schimbarea numelui arenei. „Nu există nimic mai reprezentativ pentru acest oraş ca «Dunărea», plus că aşa îl ştiu oamenii din toată ţara, are acest nume dintotdeauna. Nu văd oportună această redenumire. Iar dacă vor musai să-i dea alt nume, cel mai reprezentativ ar fi fost cel al regretatului meu coechipier Nae Burcea, care a bătut Juventus acolo, a încântat gălăţenii pe acest stadion”, a declarat Puiu Antohi.
Nici Ilie Hagioglu nu-l consideră pe Nicolae Rainea o personalitate reprezentativă pentru fotbalul gălăţean. „Cu tot respectul, nu a avut niciun aport la acest stadion, i-am spus şi lui direct. I se spunea «Locomotiva din Bârlad», a făcut performanţe pentru România nu pentru Galaţi, unde s-a stabilit la apusul carierei”, a adăugat Hagioglu.
Fostul mare arbitru: „Meritau şi alţii”
Cel care a primit onoarea ca stadionul să-i poarte numele, Nicolae Rainea, consideră că i se cuvenea acest lucru pentru performanţele sale, precizând că sunt şi alţi gălăţeni care ar fi meritat această onoare. „Oricine era în locul meu, tot ar fi fost contestat. Sunt convins că meritau şi alţii să le poarte numele acest stadion. Chiar dacă mi se par deplasate aceste contestări raportate la ce am făcut eu în arbitraj, sunt gata oricând să renunţ la această onoare”, a declarat Rainea, în vârstă de 78 de ani.
Cine este Nicolae Rainea
Născut la Brăila, Nicolae Rainea a fost cel mai renumit arbitru român, cu un palmares impresionant. A participat la trei turnee finale de Campionat Mondial (1974 în RFG, 1978 în Argentina şi 1982 în Spania), unul de campionat european (1980) şi a arbitrat trei finale europene intercluburi: Cupa Campionilor Europeni în 1983 (Hamburger SV – Juventus 1-0), Cupa UEFA în 1978 (PSV – Bastia 3-0) şi returul Supercupei Europei în 1978 (Liverpool – Anderlecht 2-1, pe atunci se juca cu meciuri tur-retur).