spot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Scandalul aurului dă în clocot după descinderile de la „Milano Gold”

- Advertisement -

* Ambele bijuterii „Milano Gold” – golite de 18 kilograme de aur * Avocatul Mihail Boldea cere demisia lui George Dimofte, şeful Serviciului de Investigare Fraude * Ofiţerii SIF – acuzaţi de nerespectarea legii şi abuz în serviciu * Anchetă IPJ cu miză politică? *

Deţinute de omul de afaceri gălăţean Cristofor Durbacă şi de partenerul său turc Kavak Nemecttin, bijuteriile „Milano Gold” au fost lăsate fără de 18 kilograme de marfă (bijuterii de aur) după două descinderi ale ofiţerilor de la Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Galaţi. Motivul? „În urma expertizei efectuate, specialiştii Agenţiei Naţionale de Protecţie a Consumatorului au stabilit că bijuteriile au aplicate mărci falsificate”, arată un comunicat remis presei de către Poliţia Galaţi după cea de-a doua descindere, datând din 27 octombrie.
Reprezentaţi legal de avocatul Mihail Boldea, cei doi oameni de afaceri pun actele pe masă: aurul ridicat, spun ei, are ştanţe legale, fapt dovedit de facturile fiscale de achiziţie, datând din 2005. Iar asta doar pentru prima cantitate de aur ridicată. Vizavi cea de-a doua „rundă” de descinderi, tot actele prezentate de avocat arată că noul aur este achiziţionat cu o zi înainte de descinderi şi că are aplicate, de asemenea, ştanţele BNR-ului.

Acuzaţi şi acuzaţii
Iar dacă după prima descindere a Poliţiei, reprezentanţii firmei „Derec Co” SRL (în cadrul căreia funcţionau la acea dată ambele bijuterii „Milano Gold”) nu făceau declaraţii, iată că lucrurile se schimbă radical după cea de-a doua „intrare” a ofiţerilor de la Investigarea Fraudelor în magazinele care comercializau aur.
Desemnat reprezentant legal al firmelor „Derec Co” şi „Derec”, avocatul Mihail Boldea iese la atac, acuzând Poliţia de abuz în serviciu şi nerespectarea legii. Fapte la care, spune el, se adaugă şi prejudicierea mărfii, corect poansonată şi conformă cu standardul pieţei.

„Poliţiştii se cred în Texas!”
„Comunicatul Poliţiei este o deformare a realităţii şi o minciună sfruntată. Ce-a de-a doua percheziţie este un abuz al Poliţiei faţă de societatea căreia i s-a ridicat aurul şi faţă de reprezentanţii acestor societăţi. Magazinele erau toate închise, după cum apare în procesele verbale. Domnii de la Poliţie se cred în Texas, în Vestul Sălbatic! Toţi ofiţerii care au participat la percheziţiile din data 27 la descinderi au formulate plângeri penale, deja depuse la Parchetul Curţii de Apel, pentru purtare abuzivă şi abuz în serviciu.
S-au comportat ca nişte mârlani, ca nişte barbari: nu au venit cu un reprezentant al ANPC-ul – specialistul în bijuterii, care putea să verifice marcajul prevăzut în documentele folosite la achiziţionarea mărfii, pe 26 octombrie, cu o zi înainte de percheziţie; au pus bijuteriile în pungi de gunoi, nu cu panoplia (n.r. panoul pe care stau bijuteriile în vitrină); bijuteriile fiind aruncate în saci, faptul duce la deformarea, stricarea obiectelor în cauză”.

„Milano Gold” Ţiglina – de la „Derec Co” la „Derec”
Mihail Boldea mai precizează: în intervalul cuprins între prima descindere a Poliţiei (7 octombrie) şi cea de-a doua (27 octombrie) magazinul „Milano Gold” din Ţiglina este „desfiinţat” în acte de pe societatea „Derec Co”, el ajungând să figureze pe altă societate – „Derec”. „Angajaţii magazinului le-au spus poliţiştilor că nu este societatea care este prevăzută în autorizaţia de percheziţie. Dar ei au răscolit magazinul, au făcut proces verbal, iar în final au luat DVR-ul (n.r. digital video recorder) care înregistra video şi camerele de supraveghere. Cu ce drept?
Percheziţia a fost ilegală, trebuia efectuată faţă de societatea prevăzută în autorizaţia emisă de judecătorul de la Judecătoria Galaţi. Ei s-au prevalat că ar avea autorizaţie de la procuror. L-am contactat telefonic pe reprezentantul Parchetului, care mi-a spus foarte clar că nu ştie nimic. După socotelile mele, cam tot Serviciul Fraude din cadrul IPJ Galaţi are formulate plângeri penale”.

Controale cu intenţii politice
Care ar fi motivul pentru demararea investigaţiilor asupra bijuteriilor „Milano Gold” – altul decât cel invocat oficial, de confirmare a informaţiilor privind mărcile false aplicate aurului aflat la vânzare?
„Ca avocat, nu am o informaţie certă. Ca om politic (Mihail Boldea este deputat în Parlamentul României), pot să spun că este un război declanşat de ˝colegii˝ din PDL şi PSD pentru a pune capăt unei coaliţii între mine şi Eugen Durbacă (tatăl afaceristului Cristofor Durbacă – n.a.)”, răspunde Mihail Boldea.

Aur la Trezorerie, aur şi la ANPC
Aflate la Trezorerie, primele 8.200 de grame bijuterii de aur ridicate de Poliţie (7 octombrie), dar şi cele 9.996 de grame de giuvaeruri ridicate joi, 27 octombrie, şi duse la ANPC Bucureşti – unde sunt cinci specialiste care pot să verifice poansonul şi marcajul aplicat bijuteriilor conform dispoziţiilor legale – nu sunt confiscate de către poliţişti, precizează Boldea: „Toate sunt ridicate pentru cercetări”.

Discrepanţe între cifra de afaceri şi valoarea mărfii confiscate
De unde apare discrepanţa dintre cifra de afaceri a firmei „Derec Co” (variind din 2005 până în anul 2010, între valori de 218.000 de lei, respectiv 402.854 de lei) – conform bilanţurilor depuse şi disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi cifra totală care rezultă în urma celor două confiscări (18 kilograme de aur valorând 2.700.000 de lei)?
Răspunsul nu se lasă aşteptat: „Aurul din prima percheziţie este achiziţionat în 2005. Este acelaşi aur, foarte puţin fiind înlocuit. Iar aurul ridicat de Poliţie pe 27 este cumpărat cu o zi înainte”, susţine Boldea.

Două tranzacţii
Conform documentelor puse la dispoziţie, tranzacţia de achiziţionare a aurului confiscat pe 7 octombrie datează din 21 februarie 2005, 6.000 de grame de metal preţios fiind atunci cumpărate de la firma „Transilvania”, contra sumei de 156.009 lei. De asemenea, actele arată că pe 25 octombrie 2011, „Derec SRL” cumpăra de la „Kubi Com” Bucureşti 23.561 de grame de bijuterii de aur, contra sumei de 1.885.004 lei.

„Voi face demersuri legale şi politice pentru demisia lui Dimofte”
„Luni depun cerere la Corpul de Control al ministrului de Interne pentru efectuarea unui control la Galaţi. Voi depune cerere şi la domnul Lefter (n.r. inspectorul-şef al IPJ Galaţi) pentru deschiderea unei anchete la nivelul Inspectoratului faţă de cei care au ordonat aceste abuzuri. Voi face toate demersurile legale şi politice – ca domnul Dimofte (n.r. subcomisarul George Dimofte, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Galaţi), care a instrumentat cazul, împreună cu cine ştie el, adjunct în cadrul Inspectoratului pe Poliţie, să-şi prezinte demisia. Fiindcă ei au lucrat nu pe informaţii în vederea stopării unui fenomen infracţional, ci au acţionat barbar, vrând să oprească anumite alianţe politice, de a intimida din punct de vedere politic. Nu intimidează pe nimeni”, declară Mihail Boldea.

„Gherila urbană a început”
„AURUL VA FI RESTITUIT TOT: este aur marcat, este aur cumpărat legal”, subliniază Mihail Boldea şi continuă: „IPJ-ul va plăti după ce se va constata că aurul este poansonat, aşa încât toate deformările, zgârieturile, pietrele pierdute, bijuteriile rupte vor fi plătite de domnii de la Investigarea Fraudelor.
Războiul abia l-am început – noi lucrăm cu legea, ei lucrează cu insigna. Dar legea nu este de partea lor. Gherila urbană pe care o aşteptam anul viitor a început”.

„Evadarea” aurului
Faptul că poliţiştii au intrat în magazine fără un translator pentru co-patronul turc – care nu ştie să citească în limba română -, punându-l însă să semneze procesele verbale de constatare, este un alt abuz al oamenilor legii, spune avocatul Boldea.
„Dacă patronii au plângeri faţă de activitatea poliţiştilor, să se adreseze Parchetului”, a fost declaraţia succintă a Cristinei Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi.
Bijuteriile „Milano Gold” au tras – deocamdată – obloanele. Conform surselor noastre, patronii aşteaptă returnarea mărfii ridicate, pentru reluarea activităţii. Deocamdată – cum spun bătrânii – când îl pierzi, aurul se ascunde şi pas să-l mai găseşti imediat.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.