spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

SCANDAL TIGÃNESC LA CONSILIUL JUDETEAN!

- Advertisement -

“Fantoma” conductei Negrilesti-Tutova face victime

PERICULOSI… Mai multi oameni de afaceri romi au fãcut un scandal monstru, în sala de sedinte a Consiliului Judetean, vinerea trecutã. Zece firme, în mare majoritate conduse de patroni de etnie romã, s-au înscris la licitatia pentru achizitia fierului vechi de la fosta conductã de alimentare cu apã a Bârladului. La un moment dat, între cinci dintre patronii romi a izbucnit un scandal care se putea lãsa cu victime. Conform unor surse, s-a ajuns la amenintãri cu moartea, asa cã unul dintre participantii la licitatie a sunat la 112. Mai multe echipaje de la Politie, Ambulantã si Jandarmerie s-au deplasat la Consiliul Judetean, însã conflictul era stins, pentru cã persoanele agresive au plecat din sediul CJ. Totusi, cel care a sunat la 112 a rãmas pentru a spune cum s-au întâmplat lucrurile si a mers la Politie, unde a depus o plângere pentru amenintare. Conducerea Consiliului Judetean a decis sã anuleze licitatia, astfel cã procedura se va relua la o datã ulterioarã.

Consiliul Judetean a tinut o licitatie pentru vânzarea fierului vechi, vinerea trecutã, dupã mai multe tentative de vânzare a sutelor de tone de fier vechi ce zac în pãmânt, între municipiul Bârlad si zona Negrilesti, judetul Galati. Mai precis, au fost scoase la vânzare 824 de tone de fier vechi, 10 pompe uriase, 32 de vane, peste 2 tone tâmplãrie metalicã si 132.000 de cãrãmizi. Vânzarea acestei conducte a tot fost amânatã, desi conducerea CJ Vaslui a cãutat tot felul de variante pentru a obtine un pret atractiv. În 2013, licitatia trebuia sã înceapã de la 39 lei/metru liniar, însã nu au fost firme interesate. Atunci au fost anuntate si caracteristicile tehnice ale investitiei: Conductã aductiune apã brutã Negrilesti – Tutova (sat Coroiu), Consiliul Judetean Vaslui, S.C. AQUAVAS S.A. Vaslui, otel Dn 600, lungime 24 km; Amplasament:

a) sat Coroiu, com.Tutova, jud.Vaslui; b) sat Negrilesti, com.Munteni, jud.Galati – Valoarea: 727.070,4 lei; 2. Front captare Negrilesti, Consiliul Judetean Vaslui, S.C. AQUAVAS S.A. Vaslui, Foraje – 25 buc., Amplasament: sat Negrilesti, com.Munteni, jud.Galati. Valoare: 1.440.881,81 lei, pret considerat mult prea mare. Nu s-a fãcut nimic, asa cã licitatia a fost reluatã pe 30 ianuarie, de data aceasta fiind vorba de un pret de începere a licitatiei la kilogramul de fier vechi de 0,86 lei/kg. Zece firme cu nume care de care mai interesante – SC Sumnacuno SRL, SC Rommetal Com SRL, SC Ian Metal Prod SRL etc – s-au înscris la licitatie si s-au prezentat la licitatie în ziua de vineri. La un moment dat, în cursã au rãmas cinci firme, care au început sã creascã valoarea licitatiei, cu un ban la fiecare pas. S-a ajuns la un maxim de 1,01 lei pe kilogram, moment în care totul a degenerat. Între mai multi patroni romi a izbucnit un scandal, care a degenerat rapid în amenintãri de genul “Îti tai gâtul”. Conform unor surse, cei mai agresivi s-au dovedit niste patroni de firme veniti din Transilvania. Speriat de amenintãri, un participant a sunat la 112, cerând ajutorul Politiei, spunând cã viata îi este pusã în pericol. “Din câte stim, în cursa finalã au rãmas cinci sau sase firme, care au oferit un pret de 1,01 lei/kg. Patronii respectivi s-au certat de la acest pret, spunând, fiecare, cã el a oferit acel pret. De acolo, au început sã se ameninte între ei. Dupã mai multe amenintãri, un participant la licitatie a sunat la 112. Cred cã aveau ceva de împãrtit între ei, nu înteleg de ce s-a ajuns la aceastã situatie. Comisia noastrã de licitatie a vãzut cã mai multe firme au oferit acelasi pret, de 1,01 lei/kg, si pentru cã nu s-au înteles între ele a decis sã anuleze licitatia”, a spus Valeriu Caragatã, managerul public al Consiliului Judetean Vaslui. Între timp, la CJ Vaslui si-au fãcut aparitia mai multe echipaje de la Politie si Jandarmerie, ca si un echipaj de la Ambulantã. Era prea târziu, pentru cã romii care proferaserã amenintãri plecaserã deja din sediul Consiliului Judetean. “S-a primit un apel la numãrul de urgentã 112, în ziua de vineri, prin care o persoanã care participa la o licitatie la Consiliul Judetean a fost amenintatã de o altã persoanã. Când politistii au ajuns la fata locului, au constatat cã acest conflict era aplanat, iar cei care au început scandalul nu mai erau acolo. Persoana care a sunat la 112 a mers la Politia Municipalã Vaslui, unde a depus plângere penalã pentru amenintare”, a spus Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Istoricul conductei care a alimentat orasul Bârlad

Conducta de aductiune apã brutã din sat Negrilesti, com. Munteni, jud. Galati – Uzina de apã Bârlad a fost construitã în anul 1968 si prezenta un grad avansat de uzurã fizicã si moralã, conform unei situatii de la nivelul CJ Vaslui, “drept pentru care se înregistreazã pierderi la transportul apei de circa 50% din cantitatea transportatã”, fiind scoasã la licitatie. Implementarea obiectivului de investitii „Reabilitare sistem de alimentare cu apã, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si orasul Negresti” a dus la “decesul” vechii conducte de alimentare a Bârladului, pentru cã orasul îsi asigurã necesarul de apã brutã pentru municipiul Bârlad din acumulãrile Râpa Albastrã si Cuibul Vulturilor din comuna Ciocani. Lungimea conductei din otel este de 40,2 kilometri si însoteste soseaua E 581, între localitãtile Munteni, jud. Galati, si municipiul Bârlad. Mai multi “colectionari” de fier vechi din Bârlad, dar si din alte pãrti ale tãrii, au pus ochii pe cele aproape 1.000 de tone ale conductei de apã trecutã pe linie moartã. Ajuns presedinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu a cãutat o firmã din Bucuresti, care a fãcut o evaluare a conductei. Conform evaluãrilor fãcute de firma Valid Intermedia SRL Bucuresti, cei 24 de mii de metri liniari de conductã ar însemna o greutate totalã de 1.724.160 kg, care la un pret de 1 leu/kg însemna o valoare de peste 1,7 miliarde, în 2013, bani care urmau sã ajungã în buzunarele patronului care ar fi prins contractul. Acel contract, spunea un consilier judetean în 2013, “ar trebui sã aibã mai multe aspecte, care ar trebui incluse obligatoriu pentru cîstigãtor, pentru cã nu vrem sã ne trezim cu peste 20 de kilometri de transee între Bârlad si judetul Galati, pentru cã firma cîstigãtoare nu ar reface amplasamentul”. Ulterior, o firmã din Husi a fãcut o altã evaluare, conform cãreia valoarea de casare era de peste 949 mii lei, la un pret mediu de 0,45 lei/kg de fier vechi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.