spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Scandal pe licitaţie la Cernavodă

- Advertisement -

Siguranţa Centralei Nucleare de la Cernavodă ar putea fi pusă în pericol în cazul unui seism puternic. Asta după ce licitaţia pentru cumpărarea şi montarea unor amortizoare de şoc la reactoare a fost una cu multe semne de întrebare, susţine consultantul financiar Ionel Blănculescu. Câştigătoare a fost o firmă autohtonă, cu acţionariat libanez, specializată în şuruburi şi scări rulante, în detrimentul unei firme germane, lider în domeniu.

În anul 2007, Centrala Nuclearelectrica Cernavodă a efectuat o licitaţie pentru achiziţia şi montarea unor amortizoare de şoc, echipamente ce asigură conductele unui reactor nuclear la vibraţii produse de un cutremur. Ionel Blănculescu acuză conducerea de la Cernavodă că ar fi eliminat ilegal din licitaţie, firma germană Lisega şi ar fi favorizat SC Titan Echipamente Nucleare Bucureşti, deţinută în prezent de o companie libaneză.

Detaliile acestei licitaţii controversate au fost prezentate la Realitatea TV de Ionel Blănculescu, specialistul la care a apelat firma germană după ce ani buni s-a luptat cu hăţişul birocratic din România.

„În 2007 a început licitaţia, în 2009 s-a permis intrarea acestei firme care avea o cifra de afaceri de 1 milion de euro şi pierderi mai mari şi nu avea dreptul să participe la licitaţie. Liderul mondial a fost eliminat cu toate ca el înzestrase centrala de la Cernavodă până în acel moment. E o problema de mare securitate naţională şi europeană la momentul acesta, centrala funcţionează cu acesti amortizori care oricând pot ceda şi se pot întâmpla accidente”, a declarat Ionel Blănculescu.

Ca urmare a sesizărilor făcute de firma germană, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a început o anchetă, la ordinul CSAT, spune Blănculescu. În replică, directorul Centralei Nuclearelectrice Cernavodă, Ionel Bucur neagă însă toate acuzaţiile.

„Acei amortizori sunt buni, sunt verificati de specialiştii nostri, care au fost în SUA la fabrica care i-a fabricat. Aceşti amortizori au fost aduşi de către Titan Echipamente din Statele Unite. Acea firma îi fabrica şi le dă certificate de calitate. Firma Lisega care nu e prima în lume la amortizoare şi a pierdut pentru că nu a putut să îndeplinească o cerinţa vitala pe care noi am cerut-o, viteză de blocare la şoc, care e vitală la cutremur”, a declarat Ionel Bucur, director CNE Cernavodă.

Deşi probele aduse de firma germană au fost aprobate de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare în 2009, DNA nu a intervenit încă în acest caz. Invitat în emisiune, Mugur Ciuvică vine şi el cu o dezvăluire legată de SC Titan Echipamente Nucleare.

„Acea firmă în 2009 a fost pe lista oficială a sponsorilor campaniei PDL pentru prezidenţială”, a declarat Mugur Ciuvică, analist.

www.realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.