spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Scandal la Vaslui pe problema gunoaielor: „Brãila nu ne mai acceptã sã ducem gunoaiele acolo”

- Advertisement -

PROBLEME…Primarii din judet au ajuns la capãtul rãbdãrii si cer luarea unor mãsuri urgente, pentru a rezolva problema gunoaielor. Primarii din Vaslui, Bârlad si Husi duc gunoaiele la Brãila, însã sunt mari probleme financiare. „Nu mai putem transporta gunoaiele la Brãila, situatia este criticã, vom mai cãra deseuri acolo pânã în septembrie, dupã care nu stim ce vom face. Este revoltãtor cã în licitatia pentru groapa de la Rosiesti apar mereu firme care blocheazã licitatiile, cum s-a întâmplat si în acest caz, iar cei care suferã sunt locuitorii întregului judet”, spune Vasile Pavãl, primarul resedintei de judet. Acesta glumeste si spune cã „mai am putin si voi împacheta gunoaiele într-o garniturã de tren, pentru cã Brãila nu ne mai primeste cu masini de deseuri”.

Pavãl spune cã a discutat cu mai multi oficiali de la Brãila si cere clementã, chiar si dupã septembrie, pentru cã situatia este gravã. „Am discutat cu un consilier de la Ministerul Mediului si am spus cã este o garniturã de tren uitatã în garã, o umplu cu gunoaie si, gata, rezolvãm treaba. Mã tot rog de primarul de Brãila sã mã primeascã, sã mai accepte câteva masini, i-am spus cã scot etichetele de pe masini când ajung la Brãila si le trec cu numele acestui judet, ca sã nu mai fie probleme”, spune primarul Vasluiului. Acesta se întreabã de ce s-a ajuns în situatia în care jumãtate de tarã duce într-un singur loc deseurile menajere, respectiv la Brãila. „Nu se gãsea o râpã, prin judetul Vaslui, unde sã amenajãm o groapã? Uitati-vã cum au fãcut unele firme si au blocat licitatiile la groapa ecologicã de la Rosiesti”, mai spune primarul.

Si, totusi, situatia nu pare a fi asa de complicatã, dacã e sã nu luãm dupã unele studii!

La nivelul municipiilor din toatã România existã doar 35 de depozite de deseuri municipale conforme, distribuite pe raza a 28 de judete, conform unui studiu realizat de o companie de profil. Compania în cauzã a realizat un studiu cu privire la situatia depozitelor de deseuri conform cãruia a reiesit cã, începând cu 16 iulie 2017, 26 de depozite de deseuri neconforme urmau, în conformitate cu H.G. nr. 349/21.04.2015, sã îsi sisteze activitatea, dupã ce nouã alte depozite neconforme au fost închise la data de 16 iulie 2016. Numãrul depozitelor de deseuri municipale conforme la data realizãrii studiului se ridicã la 35. În jurul judetului Vaslui, existã o groapã de gunoi conformã la Bacãu, douã la Piatra Neamt, una la Iasi si încã una la Galati. Totusi, mii de tone de gunoi din tot judetul se duc încã la Brãila. Unele primãrii au chiar mari probleme financiare, din acest motiv. La Husi, de exemplu, problema gunoaielor a devenit o problemã atât de importantã, încât din cauza acesteia Primãria poate ajunge la sapã de lemn! Cel putin de asta se teme executivul local, care sustine cã trebuie sã suporte din buget costuri uriase, pentru tonele de deseuri transportate tocmai la Brãila! Într-una din recentele sedinte de CL, primarul Ciupilan s-a exprimat astfel: „Dacã groapa de la Rosiesti nu se dã în folosintã pânã la toamnã, primii care dãm faliment suntem noi”. Deseurile de la Husi sunt duse, cu costuri foarte mari, la depozitul Muchea, din judetul Brãila. În luna februarie, când s-a aprobat bugetul societãtii Ecosalubrizare Prest, nu s-a luat în calcul faptul cã darea în folosintã a platformei de gunoi de la Rosiesti se va amâna luni la rând, de aceea fondurile sunt secãtuite, dat fiind obligatia de a transporta deseurile la Muchea. „Prin hotãrârea din luna februarie, s-a aprobat bugetul Ecosalubrizare, în conditiile în care atunci am luat în considerare cã s-ar fi scos la licitatie si ar fi fost pus în functiune depozitul de deseuri de la Rosiesti. Pentru cã nici pânã la aceastã datã depozitul nu este pus în functiune, Ecosalubrizare Prest duce deseurilor la depozitul Muchea din judetul Brãila. Cantitãtile de deseuri estimate atunci nu mai corespund cu cantitãtile de acum, acestea de acum fiind mai mari – estimativ, 840 de tone pe lunã. Având în vedere cheltuielile necesare pentru eliminarea deseurilor, precum si faptul cã nu s-a pus în exploatare depozitul de la Rosiesti, este necesarã aprobarea bugetului rectificat al societãtii Ecosalubrizare Prest SRL”, a explicat Neculai Popa, directorul societãtii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.