DEZVĂLUIRI… O angajată a Primăriei Poienești reclamă că a rămas fără serviciu, după ce la sfârșitul lunii trecute Consiliul Local i-a restructurat postul, la propunerea edilului Nelu Caragață. Ana-Maria Crețu spune că a fost dată afară după ce în ultimele luni a descoperit mai multe nereguli la primărie, în special privind plata taxelor și impozitelor. Una dintre aceste nereguli îl vizează direct pe primarul Caragață, care în 2018, și-ar fi vândut autovehiculul, marca Porche Cayenne, chiar mamei lui, care are certificat de handicap. Prin această vânzare, edilul a fost scutit la plata impozitului mașinii, care se ridică la peste 5.000 de lei în fiecare an. Primarul afirmă că măsura restructurării posturilor a fost luată pentru a se face economii la bugetul local. “Eu aș avea nevoie de aproximativ 30 de miliarde de lei vechi pentru a putea implementa proiectele pe care le am. Atribuțiile doamnei au fost date altor angajați din cadrul primăriei, iar economiile la bugetul local, prin restructurarea celor patru posturi, pentru că nu este vorba numai despre ea, se ridică la 1,4 miliarde de lei vechi anual. Vor mai urma și alte restructurări pentru că lipsa fondurilor mă obligă să iau astfel de măsuri”, ne-a declarat primarul Nelu Caragață. Acesta a mai afirmat că decizia de a-și transfera mașina pe numele mamei sale a fost luată pentru că nu are copii. “Legea nu-mi interzice să transfer bunuri pe numele mamei mele. Eu nu am copii, iar cu virusul ăsta care circulă acum peste tot, azi ești, mâine nu mai ești. Nu cred că trebuie să dau prea multe explicații de ce am hotărât să mut mașina pe numele mamei. Sunt instituții ale statului care pot verifica dacă am făcut ceva ilegal” a mai afirmat edilul. Nelu Caragață are dreptate, transferul de mașini de pe o persoană pe alta se practică la scară largă în România, în special de către cei care vor să plătească mai puțin la asigurări sau deloc la impozit. Edilul trebuie însă să înțeleagă că funcția pe care o deține presupune foarte multe responsabilități, iar una dintre ele este cea de a fi model pentru ceilalți locuitori ai comunei. Dacă întâiul cetățean al comunei fentează plata impozitelor și taxelor, ce exemplu mai poate fi el pentru restul consătenilor săi? Oare nu din cauza unor astfel de practici nu sunt bani la bugetul local?
Ana-Maria Crețu, absolventă a Facultării de Administrație Publică și cu un master în același domeniu, angajata Primăriei Poienești s-a trezit, pur și simplu, fără serviciu. În data de 3 martie 2021, aceasta a primit un aviz semnat de primarul Nelu Caragață, prin care i s-a adus la cunoștință că mai are 30 de zile la dispoziție, apoi va trebui să părăsească primăria. “Eliberarea din funcție are loc ca urmare a reducerii postului de funcție publică de consilier I, grad profesional superior, conform Hotărârii Consiliului Local Poienești, nr 17 din 26.02.2021 privind modificarea organigramei și a statului de funcții al personalului din aparatul de specialitate al primarului prin reducerea a 4 posturi. Totodată, vă comunicăm că, la nivelul instituției noastre nu există funcții publice vacante corespunzătoare pentru a le pune la dispoziția dumneavoastră”, se arată în documentul semnat de primar.
„Mi s-a transmis că postul meu nu mai are utilitate, dar adevărul e altul”
Ana-Maria spune că niciodată nu se ajungea în situația aceasta dacă nu scotea la iveală neregulile din cadrul primăriei. “În ultima ședință a Consiliului Local a dispărut Compartimentul de Stare Civilă și, implicit și postul meu. S-a procedat pe repede înainte, fără a avea avizul Agenției Naționale a Funcționarulor Publici. Conducerea Primăriei Poienești trebuia să justifice că acel compartiment nu mai are utilitate, însă nu a făcut-o. S-a spus doar că nu sunt bani, că trebuie făcute economii, că organigrama e supraîncărcată, deși nu cu foarte mult timp în urmă, tot prin Consiliul Local, se aprobase înființarea unui post pentru achiziții publice. Conflictul dintre mine și primar e ceva mai vechi, însă el s-a acutizat în vara anului trecut, după ce am fost pusă să mă ocup și de impozitele și taxele cetățenilor. Deși vorbim de postul unui singur om, eu mă ocupam aproape de toate. Mi-a încărcat fișa postului, gândindu-se că astfel am să clachez la un moment dat. Cu ajutorul lui Dumnezeu am rezistat, ba mai mult, mi-am făcut serviciul fără reproș. La taxe și impozite am descoperit neregulile care au dus, într-un final, la restructurarea postului meu. Am avut curajul să-l întreb pe domnul primar de impozitul pe mașină. El are un Porche Cayenne, mașină pe care i-a vândut-o mamei lui, care din iunie 2018 are certificat de handicap. Legea spune că persoanele cu handicap grav sunt scutite de la plata impozitelor și taxelor. El a trecut mașina pe numele mamei lui, tocmai pentru a nu mai plăti impozitul. În luna ianuarie, în timpul auditului, mi s-a transmis că o persoană fizică trebuie să aibă dosar fiscal cu bunurile și dosar de scutire separat. Eu, văzând că nu este nici dosar pe numele lui, nici pe numele mamei, am cerut actele. Și de aici a pornit totul. Cum mi-am permis eu să cer documentele. În ianuarie am cerut documentele, iar în ședința Consiliului Local din februarie s-a aprobat modificarea organigramei, în urma căreia eu am rămas fără post. Pe lângă mine a mai dat afară un muncitor, care e bolnav și care se pensionează pe caz de boală. El oricum pleca la pensie, dar l-a prins și pe el în restructurarea asta, ca să nu bată la ochi, să nu spună lumea că doar pe mine m-a dat afară. Adevărul e că eu eram cea mai incompetentă din toată primăria, având o facultate și un master în Administrație Publică” ne-a declarat Ana-Maria Crețu.
Absolvent de masterat, dat afară, muncitor la rețelele de apă, promovat în comisia de proiecte europene
Dacă angajata cu facultate și master în Administrație Publică nu mai are loc la Primăria Poienești, nu același lucru se întâmplă și cu simpli muncitori. Unul dintre aceștia, fost consilier personal al primarului Nelu Caragață, a fost promovat casier și pun în comisia care se ocupă cu fondurile europene. Cu tot cu sporuri, el ridică în jur de 3500 de lei în fiecare lună. Povestea de succes a acestui muncitor ne-a fost relatată tot de Ana-Maria Crețu. “Muncitorul respectiv a fost angajat în 2016, în decembrie, la rețele de apă. În octombrie 2018 a fost promovat casier arhivar. Ni s-a transmis tot timpul că de el să nu se ia nimeni, că e omul primarului. După ce l-a făcut casier arhivar i-a dat și atribuții de contabilitate. Numai că în timpul auditul, de pregătită ce era, acea persoană a fost trimisă în concediu. Vorbim de un angajat care e implicat și în proiectele europene, proiecte de pe urma cărora încasează sporuri. În Primăria Poienești sunt opt membri care se ocupă de proiectele europene, printre care și această persoană. Lua 3.600 de lei în mână și nu mișca un deget pentru proiecte”, ne-a mai declarat Ana-Maria Crețu.
“O persoană conflictuală, cu care nu se poate lucra”
De partea cealaltă, conducerea Primăriei Poienești ne-a declarat că restructurarea postului Anei-Maria Crețu nu a fost făcută dintr-o vendetă personală a primarului, ci pentru a se face economii la bugetul local, în perioada următoare și alți angajați ai instituției fiind vizați de restructurări. “Eu nu am dat afară pe nimeni, am restructurat posturile pentru că angajații respectivi nu aveau cine știe ce activitate. Mie, ca primar, nu îmi place când cineva pleacă de aici, dar chiar nu am avut încotro. În ceea ce privește studiile doamnei, eu vă pot spune că la Primăria Poienești am doar doi băieți care au făcut facultatea la zi, inginerul de la Achiziții și băiatul de la Registru Agricol. Însă indiferent de pregătirea lor, tuturor angajaților le-am transmis să respecte legea și să respecte locuitorii comunei Poienești. Până acum am fost alături de toți angajații primăriei, dar vin vremuri grele, vremuri în care trebuie să economisim fiecare leu pentru a ne putea duce proiectele la bun sfârșit. La ora actuală, aș avea nevoie de 30 de miliarde de lei vechi pentru a putea implementa toate proiectele. Din calculul făcut împreună cu contabila, în urma acestor restructurări, vom face o economie de 1,4 miliarde de lei vechi în fiecare an. Au fost restructurări și cu siguranță vor mai fi, totul depinde și de bugetul care ne va fi alocat. În ceea ce o privește, strict, pe doamna Crețu, e adevărat că pe lângă Starea Civilă s-a ocupat și de Matricola, din 2019. Cât despre mașina mea, nu cred că trebuie să dau explicații nimănui ce fac cu ea. Într-adevăr, proprietarul actual al mașinii este mama mea, dar nu cred că legea interzice acest lucru. Eu nu am copii și prin urmare am decis să-i dau ei o parte din bunuri. În privința angajatului despre care doamna Crețu spune că este casier arhivar, e posibil să fie și la proiecte europene. În administrația publică locală te angajezi la început ca debutant, apoi e firesc să-ți dorești să promovezi, în funcție de studiile absolvite. Domnul respectiv are liceul, a lucrat pe mașini blindate cu care a transportat valori, deține și permis de port armă. Credeți că n-ar putea să aibă grijă de 5-10.000 de lei din moment ce el avea în responsabilitate milioane de lei? E un război care se duce acum împotriva mea, se încearcă denigrarea mea și totul are conotație politică. Încerc să stau cât mai departe de aceste conflicte inutile, spunându-vă doar că doamna Crețu este o persoană conflictuală, și nu o spun doar eu, o spun și colegii ei din cadrul primăriei. Îmi pare rău de ea, îmi pare rău că s-a ajuns aici, aș fi vrut să nu procedeze astfel, pentru că nu e în avantajul ei. Doamna Crețu știe că înainte de a lucra la Primăria Poienești, a fost angajată și la Primăria Ivănești, dar și la Primăria Vaslui. Poate nu ar fi rău să vă interesați cum a plecat din cele două locuri”, a declarat primarul comunei Poienești, Nelu Caragață.
Orwell ,,Un popor care alege politicieni corupți, impostori, hoți și trădători, nu este o victimă, ci complice.” Puterea ia mințile repede. Odată ajuns într-o funcție i se vede caracterul omului. El pierde contactul cu realitatea, ajunge să se creadă atotputernic, se înconjoară de tot felul de lingușitori, care îi spun exact ce vrea el să audă.
Daca oamenii din comuna ar avea creier, acest marlan ar obtine 0 voturi la alegerile viitoare. Cei care l-au votat sunt vinovati pentru ca el este primar, legile sunt vinovate pentru ca el este in viata.
Lepre comuniste . Așa fac de cine nu le convine ii elimina , ii hărțuiesc zi de zi . Va vine și vremea voastră nenorociților ,promovați lichlelele și incompetenta și va plac oamenii”ghiocei”.
Nelule am crezut ca o sa iti vina mintea la cap și ca o sa te potolești. Cine e prost sa te creada ca ai donat mamei tale „alte lucruri” și masina cu care tu te plimbi? 5000 de lei pe an erau mult pentru cati bani ai furat pana acum? Nu te mai saturi.
Toata lumea știe ca doamna Oana e iute ca tatal ei dar își face treaba.Te-ai bucurat la niște bani de la grădiniță si ai stat în arest. Acum te bucuri sa dai oameni afara de la servici. Nu te mai saturi?
Dai la clica PSD contracte, dai salarii nemeritate la unii și la cei ce muncesc le dai în cap. Ai mai angajat nu demult încă 3 aghiotanti în primărie, pentru ce? Pentru ei sunt bani în buget, chiar ne crezi atat de prosti pe toti? Nu va mai saturati?
Ii hartuiesti pe toți care nu te susțin. Nu ai nici o frica de Dumnezeu.
Puteai sa pui mana și sa faci lucruri pentru comuna asta a noastră, ai avut 4 ani cu PSD de sus pana jos, la București și la Vaslui și îl ai încă 4 pe tatuca Buzatu la butoane. Dar nu, tu nu te mai saturi.
Si bocitoarele tale, Nelule, nu prea mai au lacrimi.
Cum va permiteți sa îl acuzați pe sfantu de caragara? DE școală ce se mai aude? Poate cei responsabili vor da foc și la primărie sa se șteargă unele dovezi ca mai apoi sa fie promovati🤔Dar nu e problema atâta timp cât al are pe Agafiței lângă el, caragata va fi alb ca laptele am înțeles ca DNA-ul și-a terminat vacanta și urmează sa vina pe Valea racovei 🤫
Razbunarea arma prostului, caragata=psd=p…t. hotii astia vor pensii speciale, dar ei nu contribuie cu nimic la bugetul statului numai fura si iar fura.
Stati linistiti orice nas isi are nasu, ulcioru nu merge de multe ori la apa, lui dragnea ii e urat singur.