spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Scandal la Olimpiada de Filosofie din Bacau

- Advertisement -

“Batalie” intre “Alecsandri” si “Vranceanu” pentru calificarea la faza nationala a competitiei – “Subiectivitate” de peste 1,5 puncte

Conflict mocnit intre doua colegii nationale de top din municipiul Bacau pentru calificarea la Olimpiada Nationala de Filosofie, faza pe tara. Vasile Cautis, directorul Colegiului National “Vasile Alecsandri” din Bacau, a reclamat la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau rezultatul dupa contestatii la faza judeteana a Olimpiadei Nationale de Filosofie, cerind recorectarea lucrarilor sau un baraj intre candidatele plasate pe primele doua locuri.

Nemultumirea sa este data de faptul ca dupa contestatii eleva de clasa a XII-a Oana Mitrea, reprezentanta “Alecsandri” in competitie, a fost declasata de pe primul loc, pe locul II, in favoarea elevei de clasa a XII-a Andreea Claudia Iordachescu, de la Colegiul National “Gheorghe Vranceanu”, pierzind astfel si calificarea la faza nationala.

“Fata asta (Oana Mitrea, n.red.) este o eleva deosebita, are 10 pe linie. Imi pare rau ca primeaza interesul profesorilor, in fata formarii copiilor. Imi asum asta”, a comentat directorul Vasile Cautis. Performantele scolare si olimpice ale elevei de la “Vasile Alecsandri” au fost subliniate si de Oana Cucu, profesor de filosofie al elevei Oana Mitrea.

“Anul trecut a luat premiul I, pe judet, la Olimpiada de Psihologie, si s-a calificat la Nationala, iar in anii anteriori a mai fost, cu rezultate bune, si la alte olimpiade. Nu pot spune daca merita acum sau nu locul I, eu nu am vazut teza”, a declarat profesoara Oana Cucu. “As prefera sa nu comentez”, a fost, schimb, reactia Luminitei Costras, profesor de filosofie al olimpicei de la Colegiul National “Gheorghe Vranceanu”.

Diferenta de 1,6 puncte dupa contestatii

Eleva Colegiului National “Gheorghe Vanceanu” a fost trecuta pe locul I, dupa ce, in urma recorectarii impusa de contestatie, nota sa finala a fost transformata din 8.00 in 9.60, o diferenta deloc minora in contextul “bataliei” pentru calificarea la Nationala de Filosofie, drept pe care il cistiga, in defavoarea elevei de la “Vasile Alecsandri”, al carei punctaj este de 9.50.

Situatia poate parea si mai interesanta daca luam in considerare echipa de corectori si echipa de contestatie. Corectarea initiala, care a plasat-o pe locul I pe eleva de la Colegiul National “Vasile Alecsandri”, a fost realizata, din informatiile oferite de reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, de Boamba Calin Leon, profesor al Colegiului National “Vasile Alecsandri”, si Mihaela Atodiroaiei, profesoara a Colegiului Economic “Ion Ghica”, Bacau.

Teza elevei de la “Vranceanu” a fost recorectata, in urma contestatiei, de profesorii Oana Martin, de la Colegiul Tehnic “Petru Rares” Bacau si Colegiul National Pedagogic “Stefan cel Mare” Bacau, si de Andreea Paduraru, de la Colegiul Tehnic “Ion Borcea”, Buhusi.

Intentie sau subiectivitate?

Magdalena Mardare, inspctor de socio – umane la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, spune ca aceasta diferenta mare de punctaj dupa recorectare nu este o premiera si explica situatia printr-o posibila eroare umana, respingind posibilitatea unei intentii de favorizare a vreunei candidate.

“Asa au hotarit profesorii dupa recorectare, ca teza (elevei de la «Vranceanu», n.red.) era mai buna pe limbajul filosofic. Participantii la olimpiada au avut de facut un eseu dupa compararea a doua texte filosofice. Nu cred ca este o intentie a cuiva, probabil poate fi o subiectivitate. La filosofie, ca si la literatura exista subictivitate. Un eseu poate sa placa mai mult unora si mai putin altora, iar diferenta mare a fost la eseu”, a declarat inspectorul scolar Magdalena Mardare, in calitatea sa de presedinte al Comisiei judetene de organizare a Olimpaidei de socio – umane. In opinia sa, ar fi de preferat ca in anul scolar viitor sa se revina la regulamentul vechi de organizare a fazei judetene a competitiei, cind erau subiecte unice la nivel national. Cu toate acestea, inspectorul respinge ideea unei scurgeri de informatii la capitolul subiecte.

“Nu stiu daca am facut bine sau nu, daca am gresit imi asum responsabilitatea, dar pentru realizarea subiectelor am procedat in felul urmator: am rugat patru cercuri de profesori de socio – umane sa realizeze pentru fiecare disciplina cite trei subiecte. Pentru a decide varianta de olimpiada am combinat, prin tragere la sorti, puncte din subiectele realizate de profesorii din cele patru cercuri, tocmai pentru a nu aparea discutii”, a precizat Magdalena Mardare, fara a spune insa cine a realizat subiectele care s-au dat ulterior la faza judeteana a Olimpiadei de Filosofie din Bacau.

“Vranceanu” merge la Nationala

Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a respins reclamatia si propunerile directorului de la Colegiului National “Vasile Alecsandri”, fapt care o plaseza pe eleva de la Colegiul National “Gheorghe Vranceanu” in postura de cistigatoare a locului I la faza judeteana si de calificata la Nationala de Filosofie 2012, care va avea loc in prima saptamina a lunii aprilie la Gura Humorului.

“Conform metodologiei nici una dintre cele doua propuneri ale domnului Cautis nu se poate realiza. Regulamentul spune ca nota de la contestatii ramine valabila. Fata de la «Alecsandri» ramine cu premiul II pe judet, care e un premiu meritoriu”, a conchis inspectorul scolar Magdalena Mardare. Anul acesta, la Olimpiada Judeteana de Filosofie din Bacau au participat sapte elevi de clasa a XII-a.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.