spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Scandal la CJ: consilierii PNL și USR PLUS au pus “tunurile” pe Dumitru Buzatu!

- Advertisement -
OPINIE… Consilierii PNL i-au reproșat președintelui CJ că sprijină prea des comuna Ștefan cel Mare: “Haideți să lăsăm astăzi comuna Ștefan cel Mare, că de abia a primit bani și nici măcar nu i-a cheltuit, și să-i dăm unor comune care chiar au nevoie”, a spus consilierul Liviu Iacob.

DISCUȚII APRINSE… Comuna Ștefan cel Mare a devenit motiv de ceartă între consilierii județeni. Liberalii au propus, în ședința de ieri, scoaterea comunei din lista UAT-urilor care primesc sume de bani din taxa pe valoare adăugată destinate finanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2021. În același timp, cei de la USR PLUS l-au luat la întrebări pe președintele Consiliului Județean, dorind să afle care au fost criteriile și documentele de referință pentru care se alocă, din nou, o sumă importantă de bani acestei comune. “Am înțeles că 600 mii lei se duc la Ștefan cel Mare pentru un proiect. Există o solicitare scrisă? Nu ar trebui să avem și noi acces la aceste documente? Pentru că noi (consilierii județeni), toți, aprobăm sumele acestea”, sunt cuvintele cu care consilierul Mitică Afteni l-a enervat pe Dumitru Buzatu. “Vreți să vin eu să vă traduc documentele? Aveți acces la orice document aflat în Consiliul Județean, v-am îndemnat de o sută de ori să faceți treaba asta, nu trebuie să mă întrebați pe mine aici”, i-a răspuns președintele CJ. Consilierul Liviu Iacob a sărit în apărarea lui Mitică Afteni: “Domnule președinte, de ce vă supărați așa de tare? Noi trebuie să vă întrebăm: <domnule președinte, de ce dați bani de fiecare dată comunei Ștefan cel Mare, ce acte aveți la bază?>. Iar dvs. trebuie să răspundeți, nu să spuneți <du-te și caută hârtia>“. În stilul său caracteristic, Dumitru Buzatu l-a îndemnat pe liberal să-l lase pe colegul de la USR PLUS să-l lovească (n.r. la figurat): “Dumneavoastră săriți în apărarea colegului, ceea ce e foarte bine, trebuie să ne apărăm colegii, nu-l lăsați să dea în mine. Lăsați-l să dea în mine!”. Disensiunile au încetat de îndată ce amendamentele celor doi vicepreședinți CJ au fost aprobate. Pe lângă cele 9 comune (Ștefan cel Mare, Vulturești, Arsura, Băcani, Gârceni, Ivănești, Muntenii de Jos, Rafaila și Roșiești), vor mai primi câte 200.000 lei și comunele Bogdana, Grivița și Oltenești.

Grupul de consilieri PNL a propus să se renunțe la alocarea sumei de 600.000 lei comunei Ștefan cel Mare, mai ales că luna trecută a primit 1 milion lei. Iată ce a spus consilierul Gheorghe Veziteu: “credem că această comună stă mult mai bine față de alte comune la capitolul fonduri puse la dispoziție. Astfel, noi prezentăm un amendament: (…) urmare a solicitărilor depuse de UAT-uri către conducerea CJ, propunem alocarea următoarelor sume – 200.000 lei către comuna Bogdana, 200.000 lei către comuna Crețești și 200.000 lei către comuna Oltenești, prin renunțarea la alocarea sumei de 600 mii lei către comuna Ștefan cel Mare, care a mai primit sprijin de la Consiliul Județean în mai multe rânduri, ultima alocare fiind de 1 milion lei”. “Domnule președinte, totuși, ar trebui să ajutăm și alte comune, nu mereu aceleași trei comune – Ștefan cel Mare, Pădureni și Hoceni. Haideți să lăsăm astăzi comuna Ștefan cel Mare, că de abia a primit bani și nici măcar nu i-a cheltuit și să-i dăm unor comune care chiar au nevoie”, a continuat și consilierul Liviu Iacob.

De ce are nevoie comuna Ștefan cel Mare de 600.000 lei: “proiectul a fost executat deja de trei ani și nu poate fi recepționat pentru că nu i-a fost alocată suma cu care trebuie să finanțeze această lucrare”

Președintele Consiliului Județean a explicat motivele pentru care comuna Ștefan cel Mare a fost inclusă și la această alocare de fonduri: “am urmat invitația dumneavostră de a nu mai aloca sume de bani anumitor comune, iar astăzi nu mai sunt vizate Pădureniul și Hoceniul. Asta nu înseamnă că am făcut un pas, ci doi pași mari. A rămas comuna Ștefan cel Mare pe care nu putem să o ignorăm, nu pentru că avem noi o apetență specială, ci pentru că ne-a solicitat suma ca să închidă unul dintre proiectele PNDL, care a fost executat deja de trei ani și nu poate fi recepționat pentru că nu i-a fost alocată suma cu care trebuie să finanțeze această lucrare. Constructorul pur și simplu nu vrea să se prezinte la recepție, se gândește că nu o să-i mai dea banii. Putem să îi dăm mai puțin, 200 mii lei, dar nu îi servește la nimic, că nu poate face recepția. În loc să avem o lucrare recepționată și dată în folosință, avem o lucrare care se depărtează de recepție și care se poate deteriora”

Dumitru Buzatu: “se naște ideea că «județul nu ne dă», nu avem obligația de a le da. Dăm pentru că vrem noi”

Atmosfera a devenit tensionată în momentul în care consilierul Mitică Afteni a cerut detalii cu privire la documentele care au stat la baza noilor alocări: “ne dorim să aflăm care au fost criteriile pentru care au fost selectate aceste UAT-uri, precum și care au fost documentele de referință. Ne așteptam să fie inclusă și comuna Grivița. La ședința anterioară, amendamentul depus de grupul de consilieri USR PLUS a fost respins, există o solicitare depusă de comuna Grivița, care se află în mare dificultate. Măcar 100 mii lei să fi primit”. Președintele CJ a explicat că nu sunt anumite criterii fixe, ci doar se compară nevoile comunelor, iar acolo unde este nevoie stringentă se intervine: “Reprezentanții UAT-urilor ne anunță că au o nevoie, comparăm și noi nevoile. Noi nu avem o obligație (n.r. de a repartiza anumite sume de bani), putem reține acești bani pentru noi, dar îi dăm cu mare plăcere UAT-urilor pentru a-i sprijini. De aici se naște ideea că <județul nu ne dă>, nu avem obligația de a le da. Dăm pentru că vrem noi, pentru că considerăm că anumite solicitări sunt presante. Rămâne la aprecierea noastră, am avut chiar și un proces referitor la repartizarea acestor sume pentru care noi am propus să fie repartizate conform unor criterii și am pierdut. Judecătorul a dat dreptate contestatarului. A spus că <nu spune nimeni că trebuie să aveți criterii, așa că… Degeaba ați scris acolo că țineți cont de niște criterii, că noi nu ținem cont de povestea asta>“, a explicat Dumitru Buzatu.

“Nu mă puneți pe mine, eu am alte atribuții”

Explicațiile președintelui Consiliului Județean nu l-au mulțumit pe consilierul Afteni, care a insistat: “mesajul meu nu era că nu trebuie să dăm bani comunelor, ci că trebuie să vedem documentele prin care cele nouă UAT-uri au solicitat ajutor. Una e documentul de referință și altul e criteriul. Am înțeles că 600 mii lei se duc la Ștefan cel Mare pentru un proiect. Există o solicitare scrisă? Spuneți că sumele sunt alocate după cum considerați dumneavoastră nu ar trebui să avem și noi acces la aceste documente? Pentru că noi (consilierii județeni), toți, aprobăm sumele acestea”. Întrebările acestuia nu au picat prea bine președintelui CJ, care a izbucnit: “Vreți să vin eu să vă traduc documentele? Aveți acces la orice document aflat în Consiliul Județean, v-am îndemnat de o sută de ori să faceți treaba asta, nu trebuie să mă întrebați pe mine aici. Aici e o chestiune pur formală, ca să nu scot eu în evidență ceva. (…) Nu mă puneți pe mine, eu am alte atribuții”. Consilierul Liviu Iacob a intervenit imediat în apărarea colegului de la USR PLUS: “Domnule președinte, de ce vă supărați așa de tare? Dumneavoastră sunteți pus aici ca să răspundeți la întrebările noastre. Colegul nostru a pus o întrebare pertinentă: care sunt actele care stau la baza proiectului? Dumneavoastră i-ați răspuns <că așa vrem noi>. Cam așa a fost răspunsul dvs. Noi trebuie să vă întrebăm: “domnule președinte, de ce dați bani de fiecare dată comunei Ștefan cel Mare, ce acte aveți la bază?”. Iar dvs. trebuie să răspundeți, nu să spuneți <du-te și caută hârtia>. Nu, noi suntem aici ca să vă punem întrebări, iar dvs să răspundeți”. După ce s-a mai liniștit, Dumitru Buzatu l-a îndemnat pe liberal să-l lase pe colegul de la USR PLUS să-l lovească (n.r. la figurat): “Eu nu am dat un asemenea răspuns, asta a fost traducerea dvs. Dumneavoastră săriți în apărarea colegului dvs, ceea ce e foarte bine, trebuie să ne apărăm colegii, nu-l lăsați să dea în mine. Lăsați-l să dea în mine. (…) Exprimarea e mai intempestivă, dacă am spus de o sută de ori, mai zic, dacă e nevoie, de încă 200 de ori”.

“Ca să avem cu toții o conștiință împăcată, eu zic să alocăm și comunei Grivița o sumă de bani, chiar dacă este prea mică”

Consilierul Viorel-Cornel Iordache a pledat pentru alocarea a 200.00 lei comunei Grivița: “Acolo e un proiect de asfaltare, apa și canal, mare parte din el s-a efectuat, adică ceea ce ține de apă, iar când trebuia să înceapă partea de canalizare și drumuri, constructorul a decedat și nu s-a mai putut continua lucrarea. S-a scos lucrarea din nou la licitație, a venit un alt constructor și i s-a spus că sunt diferențe de preț. Eu zic că e o gură de oxigen propunerea domnului vicepreședinte și, ca să avem cu toții o conștiință împăcată, eu zic să alocăm și comunei Grivița o sumă de bani, chiar dacă este prea mică. Astfel va putea să încerce să implementeze proiectul, ca să nu-l piardă”, a explicat consilierul Iordache.

Iată ce sume de bani vor primi cele 12 comune

Cea mai mare sumă de bani din taxa pe valoare adăugată va ajunge în comuna Ștefan cel Mare – 600.000 lei, iar cea mai mică, în Vulturești – 100.000 lei. Astfel, comuna Arsura va primi 200.000 lei, Băcani – 200.000 lei, Gârceni – 300.000 lei, Ivănești – 300.000 lei, Muntenii de Jos – 233.000 lei, Rafaila – 160.000 lei și Roșiești – 300.000 lei, iar comunele Bogdana, Oltenești și Grivița – câte 200.000 lei. Din cele 7,39 milioane de lei din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, 4.400.000 lei vor rămâne în visteria Consiliului Județean Vaslui, fiind instituția care are în administrare cei mai mulți kilometri de drum.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Consiliera județeană usr Baicu Mihaela și-a alocat singura contracte cu uat uri de 30 mii lei fiecare, asta da șmecherie, apare și în declarația de avere

  2. da-ți și ceva firimituri pentru Bogdănița … cea mai săracă comună ( sub 2000 de locuitori)..pentru a reface drumurile..și unele podețe accsebile prinb satele Corroiești..Cârțibași si Tunsești..doar cu piatră și nu sflatate ca în cele care se pompează mereu.!

  3. Observ ca , comunei ROSIESTI I SE ALOCA FOARTE DES BANI !!!! Asta nu e un lucru rau numai ca in respectiva comuna NU SE FACE NIMIC VIZIBIL pentru cetateni !! Nu APA CURENTA , nu CANALIZARE , nu ASFALT , nu ….. nimic !!!!! Avem in schimb GROAPA DE GUNOI pentru tot judetul si nu numai . Avem ,, POLITICIENI „” ( primari , viceprimari , consilieri ) care le STIU PE TOATE DAR CU REZULTATE ZERO !!! AM AJUNS SA-MI PARA RAU CA LOCUIESC IN ACEASTA COMUNA DESI PARINTII MEI , BUNICII MEI , STRABUNICII MEI AU FOST LOCUITORI AI ACESTEI COMUNE .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.