spot_img
spot_img
-1.4 C
Vaslui
14-ian.-2025

Scandal în supermarketuri: se pregãteste “marea scumpire”!

- Advertisement -

IDEE… În timp ce Ponta se pregãteste pentru introducerea TVA-ului de 9%, de la 1 iunie, pentru produsele alimentare, sperând la scãderea preturilor în magazine, directorul unei companii de utilitãti publice din Vaslui lanseazã o idee revolutionarã: “Dacã s-ar fi aplicat reducerea de TVA la 9% la apã, gaze sau energie electricã, s-ar fi simtit cu adevãrat în buzunarele românilor”. Desi producãtorii din industria cãrnii de porc au ieftinit în ultima perioadã produsele cu 10% – managerul firmei Prod Cyp Husi spune cã practicã aceleasi preturi de aproape sase ani, din 2009! – , comerciantii au scumpit acest aliment cu aproape 20%, în luna martie. Potrivit specialistilor, scumpirea nejustificatã a cãrnii de porc a dus la scãderi record în ultimii cinci ani la vânzãrile acestui produs.

De la 1 iunie, TVA-ul la produsele alimentare va fi de 9%, fatã de 24%, cât este în prezent. Simtind cã este loc de a face bani buni de pe urma populatiei, mai multi importatori au adus cantitãti mari de carne din tãri ca Polonia, pe care le vor vinde la preturi mai mari în retelele de supermarketuri. La Vaslui, magazinul Kaufland, cât si celelalte lanturi de magazine – Penny Market, Lidl – nu au majorat încã preturile la carne, însã este de asteptat sã se întâmple asta, în sãptãmânile viitoare. “Nu s-au mãrit preturile la noi. Am înteles cã sunt discutii la alte supermarketuri, lanturi nationale, gen Carrefour, dar nu la Kaufland. Avem aceleasi preturi ca în iarnã”, a spus o vânzãtoare din Kaufland Vaslui. Scandalul majorãrii preturilor la alimente cu o lunã înainte de aplicarea reducerea taxei pe valoare adãugatã, se aflã în atentia premierului Victor Ponta. Seful Executivului cere anchetã pe aceastã temã si îi amenintã pe marii retaileri care vor sabota reducerea TVA cu majorãri de taxe. “Îl rog pe ministrul Agriculturii si de asemenea transmit rugãmintea cãtre presedintele Consiliului Concurentei si seful OPC sã începeti deja sã verificati dacã ceea ce a apãrut în presã e adevãrat: dacã hipermarketurile, dacã comerciantii profitã de cea mai bunã mãsurã pe care puteam sã o luãm în agriculturã si pentru consumatorii din România, reducerea TVA pentru a-si mãri preturile acum ca sã rãmânã dupã aceea cu nivelul pe care si-l doresc. În primul rând sã verificãm dacã e adevãrat, în al doilea rând sã propunem solutii legale si normale în UE, sigur, am auzit tot felul de tâmpenii liberal-comuniste, sã dãm OUG sã înghetãm preturile. Avem mãsuri legale pe care le putem lua, nu mãsuri de înghetarea preturilor, dar putem sã introducem taxe speciale pentru cei care folosesc acest prilej, si nu voi ezita si vã rog sã-mi propuneti dacã constatãm cã într-adevãr existã aceastã situatie, vom pune niste taxe atât de mari încât tot ce câstigã în mod speculativ sã piardã pe partea cealaltã”, a declarat, ieri, Victor Ponta.

Cu toate asigurãrile lui Ponta, importatorii români aduc cantitãti mari de carne cu 24% TVA, din tãrile UE!

Gheorghe Safir este unul dintre marii producãtori de carne de pasãre din România. Omul de afaceri vasluian, managerul grupului de firme Safir, spune cã nu a majorat deloc preturile la carnea de pasãre, desi, în aceastã perioadã, în anii trecuti, se mai mãreau preturile. “Este o regulã la noi, în industria aceasta, ca sã scãdem preturile în perioada de iarnã, pânã în aprilie, dupã care le majoram cu câteva procente. Asa am fãcut pânã anul acesta, însã cum vânzãrile sunt slabe am decis sã lãsãm acelasi pret. Nu putem creste preturile, câtã vreme piata este invadatã de importuri, nu am mai vinde nimic. Ba chiar, din aceastã sãptãmânã am mai si scãzut din preturi, tocmai pentru a revigora vânzãrile. Nu vom majora niciun pret la carnea de pasãre pânã la 1 iunie, sã fie foarte clar”, explicã Safir. La Husi, producãtorul de carne si preparate din carne, Prod Cyp, spune cã nu va majora preturile la carne, iar cei care se preteazã la astfel de actiuni riscã la o reactie a producãtorilor locali, care vor scãdea foarte mult preturile. “Nu stiu ce vor sã facã cei care spun cã majoreazã preturile la carne în supermarketuri, probabil vor sã ducã preturile mai mari si la TVA-ul de 9% sã ajungã la pretul de acum. E o prostie. Eu aprovizionez 350 de unitãti din judetele Iasi si Vaslui si, dacã vãd cã se majoreazã nejustificat preturile vor scãdea preturile mele, sã vãd ce vor mai face, atunci. O sã rãmânã cu carnea în galantare si nu cred cã o sã le convinã”, spune Nicu Ciupilan, managerul general al firmei. Firma Prod Cyp nu a mai majorat preturile la carne si produsele din carne din 2009, deci nu o va face pe ultima sutã de metri, înainte de scãderea TVA. “Eu vã spun cã va fi bine si pentru noi, cã vor creste vânzãrile, veti vedea. O sã pun în magazine preturile actuale ale produselor noastre si cele pe care le vom practica la un TVA de 9%, sã vadã oamenii care sunt beneficiile. Vã dau un exemplu. Noi avem la vânzare pastramã la pretul de 28 de lei pe kilogram. Dacã scade TVA-ul la 9%, vom scãdea si noi pretul la vânzare cu 3 lei, la un singur produs. E clar cã oamenii vor fi avantajati, noi la fel, vom avea multe beneficii”, explicã Ciupilan.

Directorul unei companii de utilitãti din Vaslui: “Sã vedeti cum s-ar simti la buzunarele vasluienilor, dacã ar scãdea TVA-ul la utilitãti!”

În toatã aceastã vâltoare a acuzatiilor, un director al unei companii de utilitãti publice din Vaslui propune guvernantilor sã ia în calcul reducerea TVA-ului la facturile de utilitãti – gaze, apã, canalizare, energie electricã – la 9%. “Abia atunci se va simti un câstig real la buzunarele populatiei, pentru cã noi suntem pe o piatã reglementatã, fie cã este vorba de Agentia de Reglementare a Energiei sau Agentia de Reglementare Servicii Comunale, cât si autoritãtile locale. Noi nu putem sã majorãm preturile si tarifele dupã bunul plac, toatã activitatea noastrã este reglementatã. Vã dau un exemplu: iarna, o facturã la gaze ajunge si la 400 de lei. Or, o scãdere de 15 procente la TVA ar conduce la o scãdere netã pe facturã de 60 de lei, ceea ce ar însemna, pe un sezon de iarnã, o economie de 240 de lei. Nu mai pun în calcul ieftinirile cu 15% la facturile de energie electricã, la fel de mari, de cele la apã sau canalizare. Noi dãm la buget, în acest moment, TVA lunar de 2,2-2,8 miliarde lei vechi. O scãdere cu 15 procente la TVA ar însemna cã ar scãdea si plãtile cãtre stat, în timp ce oamenii ar avea mai multi bani sã-si achite facturile”, explicã directorul. Existã si discutia în care TVA-ul ar scãdea la 0%, adicã nu s-ar mai încasa TVA de la populatie, iar firmele de utilitãti ar deduce TVA-ul de la cei de la care se aprovizioneazã, prin rambursãri de la stat, însã în acest caz unitãtile în cauzã ar fi aproape falimentare. Reprezentantii UDMR au anuntat cã vor sustine, în aceastã sesiune parlamentarã, un proiect de lege care prevede reducerea TVA la 9% pentru facturile la întretinere si utilitãti – apã, gaz, electricitate. Propunerea face parte dintr-o serie de documente adoptate la Congresul UDMR, prin care Uniunea doreste întãrirea politicii sale sociale si de sustinere a familiei. “Ar fi bine sã fie asa. Ca si la propunerea cu apa, hai sã mãsurãm sã vedem ce înseamnã, dacã avem bani. Noi când am aprobat ordonanta la toate produsele alimentare am avut cifrele, cât costã, câti bani avem în buget, cum acoperim pierderea, ce înseamnã combaterea evaziunii. De principiu, ideea de a reduce taxele e bunã, cu mici exceptii, de fiecare datã când vii cu o idee trebuie sã vezi ce înseamnã, e important sã o analizezi, sã ai un impact, sã stii de unde ai banii”, a anuntat premierul Victor Ponta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.