spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Scandal cu Primãria Vaslui, pentru reabilitarea fatadelor

- Advertisement -

SCANDAL. Locatarii blocurilor 321 si 89 din strada Stefan cel Mare au ajuns la cutite cu Primãria Vaslui care se considerã “furatã” pe fatã în cazul reabilitãrii fatadelor. Primarul Vasile Pavãl spune cã locatarii refuzã plata contributiei reabilitãrii termice a apartamentelor. “Proprietarii nu mai dau banii, desi contributia lor la lucrãri este de 20%. Nu avem ce face, vom sta, dacã trebuie, prin instante pentru recuperarea banilor”, amenintã primarul.

Cu câteva luni în urmã, Primãria Vaslui a fost de acord sã contribuie cu 30% din suma totalã pentru anveloparea blocurilor 321 si 89 din strada Stefan cel Mare. 50% erau bani de la Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului si numai 20% proveneau de la asociatiile de proprietari, asa cum prevede legea în acest caz. Lucrãrile au fost efectuate, însã cele douã firme de constructii care au lucrat la imobile nu-si pot primi toti banii pentru cã proprietarii refuzã sã-si plãteascã partea. Primarul municipiului, Vasile Pavãl, spune cã se va ajunge în instantã dacã locatarii nu constientizeazã cã trebuie sã plãteascã. “În varã ne-am înteles sã contribuim fiecare cu partea sa. Noi, administratia publicã, am pus 30%, MDTR 50%, iar locatarii trebuiau sã contribuie cu 20%. Acum s-au terminat lucrãrile si unii proprietari refuzã sã plãteascã. Unii am înteles cã nu au bani, altii spun cã lucrãrile nu ar fi de calitate. În fine, legea trebuie sã fie respectatã. Nu avem ce face, vom sta, dacã trebuie, prin instante pentru recuperarea banilor”, amenintã primarul Pavãl.

Motivul proprietarilor: lucrãri de proastã calitate!

În cursul zilei de ieri am încercat sã obtinem, fãrã succes, pozitia administratorilor asociatiilor de proprietari. Din discutiile cu proprietarii am aflat si varianta acestora. Totusi nimeni nu a dorit sã-si dea numele, motivând cã firmele de constructie i-ar actiona în judecatã. “Noi am fost de acord cu contributia, în jur de 15 milioane lei vechi si nu era nicio problemã. Dar calitatea lucrãrilor lasã de dorit. În plus, noi ne-am înteles sã reabiliteze cu anumite materiale de constructie. Acestea au fost schimbate cu altele de proastã calitate”, a declarat un proprietar. Totusi, acest scandal ar putea fi primul dintr-o serie mai lungã. Conform unui act normativ autoritãtile publice locale vor putea reabilita fatadele clãdirilor private din bugetul propriu, urmând sã recupereze banii de la proprietari, inclusiv prin executare silitã, potrivit unui proiect de lege elaborat de MDTR. Proiectul va intra la Guvern în câteva zile si va prevede expres cazurile în care unii proprietari vor fi obligati de stat, acolo unde este cazul, sã-si reabiliteze imobilele. Desi încã nu sunt informatii în acest sens, proiectul se referã la imobilele deteriorate ori cele ale cãror fatade ies din peisajul arhitectural dominant al zonei respective. În acelasi timp, au apãrut critici acerbe din partea arhitectilor cu privire la procesul reabilitãrii termice. Potrivit Ordinului Arhitectilor din România acesta este un esec din punct de vedere arhitectural si chiar o „crimã” în cazul anumitor clãdiri de patrimoniu, vina apartinând tuturor celor implicati în derularea proiectelor. Potrivit arhitectilor, programul de reabilitare termicã are o abordare unidirectionalã, vizând doar eficienta energeticã, iar calitatea în arhitectura este “o problemã complexã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.