spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Savant american, despre exploatarea gazelor de sist: “Nu faceti experimente pe oameni!” (video)

- Advertisement -

Dr. Sandra Steingraber, doctor in biologie, autor recunoscut, expert în domeniul protectiei mediului si al sãnãtãtii publice, viziteazã România între 9 si 14 iunie 2014, venind direct de la Bruxelles. Între 11 si 13 iunie, reputatul savant american va veni la Vaslui, pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu oamenii din Pungesti, care luptã împotriva exploatãrii gazelor de sist. “Fracturarea aduce si poluarea aerului. Oriunde existã fracturare, este urmatã de poluarea aerului. În Statele Unite avem date noi despre sãnãtatea celor care locuiesc în preajma zonelor unde se foloseste fracturarea. Vorbim despre astm, despre sângerãri nazale. Avem dovezi îngrijorãtoare despre probleme ale femeilor însãrcinate care locuiesc în zonele de forare”, explicã savantul american.

Profesor invitat la Harvard, Yale, Cornell si Columbia, în prezent profesor la Colegiul din Ithaca, statul New York, dr. Sandra Steingraber este co-fondator al “Concerned Health Professionals” si consilier stiintific al asociatiei “New Yorkers Against Fracking”. Programul vizitei Dr. Sandra Steingraber în România va cuprinde: o conferintã la palatul Parlamentului, marti, 10 iunie, orele 12:00, având ca temã “Dovezi ale impactului fracturãrii hidraulice de mare volum asupra sãnãtãtii publice”; o întâlnire cu opozantii fracturãrii hidraulice la Bucuresti, în clubul Inspayer, marti, 10 iunie, orele 19; deplasãri în tarã si o masã rotundã la Vaslui, între 11 si 13 iunie. Vizita Dr. Sandra Steingraber face parte din campania “România fãrã Fracturare” si este organizatã de cãtre Asociatia “România fãrã Ei” si Fundatia “Eco Civica. Cunoscutul biolog american a vorbit despre pericolul fracturãrii hidraulice, procedeu folosit la exploatarea gazelor de sist.

Sandra Steingraber, una dintre cele mai cunoscute activiste anti fracturare spune cã cele mai recente studii de specialitate au arãtat cã acest proces provoacã probleme mari atât pentru mediul înconjurãtor, cât si pentru sãnãtatea oamenilor car locuiesc în apropierea exploatãrilor. “Fracturarea cauzeazã probleme si pentru mediu, si pentru sãnãtate. Am observat aceste probleme în Statele Unite. Eu, ca biolog american, care am studiat efectele fracturãrii împreunã cu colegii mei, vin în Europa sã prezint dovezile pe care le avem. Dovezile includ probleme legate de contaminarea apei, deoarece adesea apar scurgeri de gaze. Fracturarea aduce si poluarea aerului. Oriunde existã fracturare, este urmatã de poluarea aerului. În Statele Unite avem date noi despre sãnãtatea celor care locuiesc în preajma zonelor unde se foloseste fracturarea. Vorbim despre astm, despre sângerãri nazale. Avem dovezi îngrijorãtoare despre probleme ale femeilor însãrcinate care locuiesc în zonele de forare. Intervin întrebãri etice – de ce am început sã desfãsurãm acest tip periculos de industrie pe terenuri unde trãiesc oameni înainte sã fi studiat siguranta sau pericolele. Acum este prea târziu în Statele Unite, e deja în derulare. Studiem efectele asupra oamenilor care au fost expusi. Dar nu asa facem noi lucrurile. Nu vrem sã facem experimente necontrolate pe oameni. Mesajul pe care îl aduc din Statele Unite în Europa este cã avem nevoie disperatã de un moratoriu atât la mine în tarã, cât si la voi, pânã când ne lãmurim care sunt efectele asupra sãnãtãtii”, a spus biologul american. Sandra Steingraber a dezvãluit cã vrea sã meargã la Pungesti, acolo unde americanii de la Chevron au instalat o sondã pentru explorarea gazelor de sist din zonã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.