MĂSURI… În ultima perioadă, tot mai multe comunități din mediul rural vasluian au fost înspăimântate de atacul unor urși singuratici. Dacă în luna februarie a acestui an, autoritățile din Gârceni au anunțat că pe raza comunei a fost semnalată prezența unui urs care a pătruns într-o gospodărie izolată, unde a atacat porcii din coteț și a distrus apoi două stupine, în celelalte comunități cum ar fi Băcești, Oșești, Lipovăț sau suburbia Rediu din municipiul Vaslui, ursul doar a făcut o plimbare, speriindu-i pe locuitori. Până acum, autoritățile erau obligate să ia măsuri graduale pentru îndepărtarea acestor animale deosebit de periculoase, însă potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului, urșii vor putea fi împușcați direct. Actul normativ completează legislația pentru prevenirea și combaterea atacurilor asupra oamenilor și gospodăriilor, pe fondul înmulțirii pagubelor produse de aceste animale.
Potrivit actului normativ, autoritățile competente nu mai sunt obligate să intervină gradual în cazul prezenței urșilor în localități, ci pot acționa imediat pentru eliminarea pericolului, inclusiv prin împușcarea acestora.
În prezent, legea prevede o serie de măsuri care trebuie aplicate succesiv, în funcție de nivelul de risc pe care îl prezintă animalul. Astfel, mai întâi au loc operațiunile de alungare, apoi cele de tranchilizare și relocare și, în final, se poate recurge la extragerea urșilor prin eutanasiere sau împușcare. În nota de fundamentare a ordonanței de urgență se subliniază că aceste reglementări nu au fost eficiente și se constată o creștere continuă a numărului de atacuri asupra persoanelor, a prezenței urșilor în spațiile publice și private și a pagubelor materiale în gospodăriile populației. S-a constatat ineficiența și a gardurilor electrice și a tomberoanelor anti-urs. Acțiunile preliminare impuse acum prin legislație, care nu au permis înlăturarea imediată a pericolului generat de prezența urșilor, s-a soldat uneori cu mutilări și chiar pierderea de vieți omenești, se mai arată în actul normativ. Se dorește modificarea legislației după ce luna trecută, șeful Salvamont Predeal a fost atacat de un urs, bărbatul ajungând în stare foarte gravă la spital. În vara anului trecut, o tânără de 19 ani a fost ucisă de urs pe o potecă de lângă Bușteni. Parlamentarii s-au reunit atunci în sesiune extraordinară și au votat o lege prin care li s-a permis vânătorilor să împuște 426 de urși. Scopul declarat a fost prevenirea atacurilor asupra oamenilor. 381 de urși au fost vânați în toată țara după tragedia de anul trecut din Bușteni. Numai că vânătorii n-au luat la țintă exemplarele cu adevărat problematice, care coboară în localități, și așa am ajuns la o nouă tragedie. Legea nu pare să-și fi atins scopul, iar anul acesta vor fi împușcați alți 426 de urși, potrivit aceluiași act normativ.
Urșii, tot mai agresivi și în județul Vaslui
Atacurile urșilor asupra gospodăriilor și populației au cunoscut, și în județul Vaslui, o escaladare în luna februarie a acestui an, când o familie din comuna Gârceni a fost lăsată fără porcul din coteț de un urs deosebit de periculos. Imediat după incident, primarul comunei Gârceni, Sorin Scutelnicu, a declarat că știa de prezența unor urși în pădurile din zonă, dar că este pentru prima dată când un urs a pătruns într-o gospodărie.”Este vorba despre un urs care a pătruns într-o gospodărie mai izolată din Gârceni, situată în apropierea unei păduri și a atacat un porc din coteț, omorându-l. Animalul a provocat distrugeri într-o stupină din aceeași localitate și în altă stupină din Dumbrăveni aparținând aceleiași persoane. Am anunțat Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, Prefectura și suntem convinși că vor fi luate toate măsurile. Din ceea ce am înțeles, acum fiind iarna aceasta mai blândă, urșii nu mai stau în bârlog, nu mai hibernează și ies după hrană. În pădure nu au ce să găsească și automat merg după mâncare. Nu este cazul să ne alarmăm. Oamenii trebuie să rămână calmi, dar să fie totuși precauți. Având în vedere plasarea comunei la limita cu județul Bacău, este posibil să mai apară urși care migrează din anumite zone mai înalte și coboară spre pădurile din zona noastră. Vom căuta să gestionăm cum trebuie astfel de situații”, a declarat primarul Sorin Scutelnicu.
In maxim 5 ani, urșii vor trece Prutul!
Treaba pădurarilor este să asigure hrana animalelor în pădure!
Sper ca această ordonanță să fie respinsă atacată de asociațiile de protecție a animalelor sălbatice.
În ritmul ăsta vom avea păduri pustii și ecosistem dezechilibrat!
Așa ar trebui făcut și cu politicienii noștri care au furat și distrus țara asta…… direct și fără relocare !!!!!