spot_img
spot_img
8.1 C
Vaslui
27-ian.-2025

Sase eleve din judetul Vaslui, calificate la Olimpiada Nationalã „Lectura ca abilitate de viatã”

- Advertisement -

REZULTATE… Ziarul Vremea Nouã continuã sã prezinte rezultatele elevilor vasluieni la olimpiadele scolare. De aceastã datã, vã vom prezenta lista copiilor calificati la Olimpiada Nationalã „Lectura ca abilitate de viatã” (OLAV). Printre ei nu se aflã niciun bãiat, ci doar fete pasionate de limba românã. Este vorba despre elevele Anna Maria Aciobãnitei de la Scoala Gimnazialã „Constantin Motas”, Maia-Maria Tãnase de la Scoala Gimnazialã nr. 1 sat Banca, calificatã si la Olimpiada Nationalã de Limba si literatura românã, Daria-Maria Ignat de la Scoala Gimnazialã Manolache Costache Epureanu Bârlad, Delia-Natalia Avram si Ioana Manole de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu Vaslui, precum si Emanuela Dãrângã de la Colegiul Economic Anghel Ruginã Vaslui. „Performanta înaltã înseamnã talent si perseverentã, încredere în fortele proprii si dorinta de a reusi. Îi felicitãm cu admiratie pe reprezentantii nostri la etapa nationalã din acest an si le dorim succes! Totodatã, îi felicitãm si pe profesorilor lor, care îi îndrumã cu multã dãruire si profesionalism!”, a transmis inspectorul scolar de Limba si literatura românã, prof. Anita Avram-Rusu.

În acest an scolar, Scoala Gimnazialã „Stefan cel Mare” Vaslui a fost gazda Olimpiadei nationale „Lectura ca abilitate de viatã” – clasele V-XII, pentru cei 248 de elevi promovati la etapa judeteanã a acestei competitii. „Le multumim tuturor colegilor care s-au implicat în organizarea riguroasã a acestei competitii scolare complexe, dând dovadã de colegialitate, perseverentã si responsabilitate! Este cunoscut faptul cã aceastã olimpiadã se adreseazã tuturor elevilor din învãtãmântul gimnazial si liceal si are ca scop principal sã evalueze competentele de lecturã ale candidatilor, constând în întelegerea textelor fictionale, nonfictionale si multimodale. De asemenea, vizeazã capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a utiliza competentele digitale si media, de a formula opinii, argumente si interpretãri proprii, valorificând experienta de lecturã a elevilor din învãtãmântul preuniversitar si încurajând abordarea lecturii ca abilitate de viatã. Olimpiada este structuratã astfel: gimnaziu: nivelul 1 – clasele a V-a si a VI-a; nivelul 2 – clasele a VII-a si a VIII-a; liceu: nivelul 1 − clasele a IX-a si a X-a; nivelul 2 − clasele a XI-a si a XII-a”, a explicat inspectorul scolar de Limba si literatura românã, prof. Anita Avram-Rusu.

Centrul Judetean de Excelentã Vaslui, un rol important în pregãtirea elevelor pentru olimpiadã

EXCELENTÃ….La etapa nationalã a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viatã” participã câte un elev/nivel din fiecare judet/sector al municipiului Bucuresti, primul în ierarhia nivelului la care a concurat, cu respectarea punctajului minim prevãzut de regulament. „În plus, vor participa câte 23 de elevi/nivel, care vor fi nominalizati de cãtre Comisia Centralã, pe lista destinatã locurilor suplimentare. Pentru rezolvarea subiectelor propuse, concurentii pot apela atât la continuturile specifice disciplinelor limba si literatura românã si literatura universalã, cât si la cultura lor generalã, la experienta si la competenta lor de lecturã, inclusiv la competentele media”, a mai explicat inspectorul scolar de Limba si literatura românã. Cei mai merituosi dintre elevii judetului Vaslui, care vor reprezenta judetul Vaslui la etapa nationalã a acestei olimpiade scolare, sunt: Anna-Maria Aciobãnitei , gimnaziu – nivel 1, clasa a VI-a, Scoala Gimnazialã „Constantin Motas” Vaslui, profesor îndrumãtor Doniga Mihaela si profesor îndrumãtor Sfaiter Diana-Gabriela – Centrul Judetean de Excelentã Vaslui; Maia-Maria Tãnase, Scoala Gimnazialã Nr. 1, sat Gara Banca, clasa a VI-a, profesor îndrumãtor Acasandrei Mihaela si profesor îndrumãtor Dumitriu-Brostic Elena-Liliana – Centrul Judetean de Excelentã Vaslui; Ignat Daria-Maria, gimnaziu – nivel 2, clasa a VIII-a, Scoala Gimnazialã „Manolache Costache Epureanu” Bârlad, profesor îndrumãtor Cazacu Diana-Marieta si profesor îndrumãtor Mihãilã Alina-Laura – Centrul Judetean de Excelentã Vaslui.

Delia-Natalia Avram: „mi-am dorit sã am ocazia de a participa la o etapã nationalã încã din clasa a V-a”

La nivelul 1 – liceu s-au calificat douã eleve de clasa a IX-a de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui. Este vorba despre Delia-Natalia Avram (profesor îndrumãtor Laura-Mihaela Munteanu) si Ioana Manole (profesor îndrumãtor Maria-Magdalena Sârbu), ambele participând si anul trecut la Olimpiada Nationalã „Lectura ca abilitate de viatã” (OLAV). Delia a obtinut Premiul I, însã ne-a mãrturisit cã nu se astepta pentru cã era constientã cã si ceilalti participanti sunt foarte buni. „Am descoperit olimpiada „Lectura ca abilitate de viatã” anul trecut, în clasa a VIII-a, însã fãrã a mã gândi cã voi ajunge în acest punct. Mi-au plãcut subiectele încã de la început, lãsându-mi oportunitatea de a-mi exprima liber gândurile si pãrerile, dar si de a le aborda într-un mod care sã mã reprezinte si sã îmi punã în valoare cunostintele acumulate pânã în prezent, datoritã lecturii. Desi acestea necesitã multã rãbdare, nu am simtit cum trece timpul atunci când le lucram, motiv pentru care am ales sã particip si anul acesta. Pregãtirea mea a constat în lecturã, mai presus de orice, pentru a exersa interpretarea textelor si pentru a cãpãta un limbaj elocvent, si apoi în realizarea subiectelor din anii trecuti, pentru a mã asigura cã exprimarea mea este una clarã si coerentã. Etapa judeteanã mi s-a pãrut mai usoarã decât mã asteptam, dar subiectul al III-lea mi-a plãcut în mod deosebit, deoarece tema textului multimodal, si anume perseverenta si ambitia, mi-au oferit oportunitatea de a dezvolta un rãspuns complex, elaborat. Totusi, nu am crezut cã voi trece mai departe, pentru cã eram constientã de potentialul celorlalti participanti. A fost o surprizã plãcutã, la fel ca si anul trecut. Mi-am dorit sã am ocazia de a participa la o etapã nationalã încã din clasa a V-a, pentru a-mi descoperi adevãrata putere de muncã, iar faptul cã dorinta mi s-a îndeplinit prin prisma lecturii, doi ani la rând, nu este o simplã coincidentã. Mereu am apreciat literatura, datoritã faptului cã perspectivele noi pe care le capãt mã ajutã sã îmi dezvolt o gândire constructivã, inovatoare, complexã. Vreau sã îmi dedic cât mai mult timp în acest sens si sper ca aceste experiente sã se repete, iar emotiile sã fie constructive, nu sã mã afecteze”, a declarat Delia-Natalia Avram.

Ioana Manole: „Sunt foarte bucuroasã cã am iarãsi ocazia sã particip la etapa nationalã”

Chiar dacã nu a obtinut Premiul I, Ioana Manole este bucuroasã cã a reusit sã se califice la nationalã de pe locul II, dar si pentru cã alãturi de ea va fi si prietena ei, Delia. „Cred cã Olimpiada „Lectura ca abilitate de viatã” este olimpiada mea de suflet. Mereu mi-a plãcut limba românã, dar aceastã pasiune am putut sã o arãt cu adevãrat doar în cadrul acestui concurs. De când am lucrat pentru prima datã un subiect de OLAV, am rãmas captivatã si lucram de plãcere, nu am fost niciodatã fortatã sau nu m-am simtit niciodatã obligatã sã lucrez. Rezultatele nu prea contau pentru mine, atâta timp cât fãceam ceea ce îmi place si stiam cã am încercat. Am rãmas foarte surprinsã când, anul trecut, am luat premiul I la etapa judeteanã. A fost prima mea nationalã si mã bucur foarte mult cã am avut ocazia sã particip. Anul acesta, subiectele au fost la fel de frumoase. Mi-au dat libertatea sã mã exprim si sã îmi arãt iubirea pentru lecturã care este destul de mare. Nu as putea spune dacã au fost grele sau usoare. Consider cã cel mai mult conteazã inspiratia din acel moment si cum te impaci tu cu subiectul, iar eu am fost multumitã de ce am scris dupã ce am iesit din sala de examen. M-am pregãtit alãturi de doamna mea profesoarã destul de intens, dar m-a ajutat si experienta de anul trecut pe care am acumulat-o. Totusi, din nou, nu mã asteptam sã trec mai departe, întrucât stiam cã participau niste fete pe care le consideram mult mai bune decât mine, dar s-au vãzut munca, dedicatia si perseverenta pe care le-am avut în rezultatul obtinut, adicã locul al II-lea. Sunt foarte bucuroasã cã am iarãsi ocazia sã particip la etapa nationalã, mai ales cã si prietena mea, care a luat locul I anul acesta, este din nou alãturi de mine. Voi da tot ce am mai bun la etapa nationalã si sper sã obtin un rezultat frumos”, ne-a declarat Ioana Manole.

Emanuela Dãrângã: „nu m-am asteptat sã mã calific la etapa nationalã, desi de multe ori am visat la asta”

Emanuela Dãrângã a obtinut cel mai mare punctaj la nivelul 2 – liceu. Aceasta este elevã în clasa a XII-a la Colegiul Economic „Anghel Ruginã” Vaslui si a fost pregãtitã de profesoara Anca Chirica. „Lectura este activitatea care mie îmi aduce liniste, care mã ajutã sã vãd lumea dincolo de grijile cotidiene. Particip la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viatã” încã din gimnaziu, dacã îmi aduc bine aminte. În fiecare an am dat tot ce am avut mai bun pentru a rezolva subiectele si, sincerã sã fiu, nu m-am asteptat sã mã calific la etapa nationalã, desi de multe ori am visat la asta. Anul acesta, Dumnezeu a vrut ca eu sã trãiesc aceastã experientã deosebitã, asa cã îi sunt recunoscãtoare Lui si tuturor oamenilor frumosi care m-au sustinut si m-au motivat sã fiu perseverentã. Doamna profesoarã Chirica Anca m-a pregãtit si m-a sprijinit, iar pe aceastã cale doresc sã îi multumesc! Îmi doresc sã urmez Facultatea de stiinte ale Educatiei”, a declarat Emanuela Dãrângã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.