Familia Umbrarescu, fratii Paval, familia Casuneanu, Ovidiu Budeanu, Costica Rusu si Damian Mereu sint cele sase nume de bacauani care au aparut, recent, in Topul Capital “300 cei mai bogati romani”. O viziune diferita fata de analistii de la revista Forbes, aduce in topul revistei Capital numele celor mai bogati romani intr-o alta ordine de clasificare si cu alte valori ale averilor in conturi. Datele pe care analistii de la Capital le-au avut la indemina au fost cele aferente anului 2010, anul in care unii considera ca “rotile antreprenoriatului au repornit”. Analistii sustin ca au avut in vedere o medie intre valoarea de piata a businessurilor analizate si cea a activelor mobile si imobile. S-au luat multiplicatori EBITDA aplicati la fiecare industrie in parte si s-a tinut cont de potentialul in crestere sau in scadere a ramurii de activitate. Problema este ca unii dintre milionarii Romaniei au colaborat cu realizatorii topului, altii nu.
Dar, una peste alta, topul are un chip si acesta este chiar cel al oamenilor de afaceri care il populeaza. Dintre bacauani, prima in top este familia Umbrarescu (in variantele din anii trecuti familia nu era luata in calcul, ci numai principalul ei pion, omul de afaceri Dorinel Umbrarescu), pentru care s-a socotit o avere de 330 – 350 de milioane de euro, din transport, comert si infrastructura, in scadere anul trecut cu aproape o treime. Dar, cifra de afaceri a grupului UMB a ajuns la 1,14 miliarde de lei. Locul ocupat in top de familia Umbrarescu este, astfel, al 16-lea.
Imediat dupa aceasta, pe locul al 17-lea, s-au situat fratii Paval, Dragos si Adrian, proprietarii companiei Dedeman Bacau. Averea lor se ridica la 280 – 300 de milioane de euro din bricolaj si retail cu mobilier. Compania este lider de piata in Romania pe segmentul bricolaj, loc pe care l-a cistigat chiar in perioada de criza economica, in care si-a marit reteaua nationala de magazine la 24, care are o cifra de afaceri mai mare cu 45% pentru anul 2010, pina la 369 de milioane de euro. Dedeman continua, insa, extinderea si vizeaza 45 de magazine in retea.
Consecventa in topul Capital, si nu numai, familia Casuneanu, Costel si Paulina, ocupa in aceasta editie locul al 19-lea, cu 250 – 280 de milioane de euro, din transport, infrastructura, industria lemnului si comisionare in vama. Firma lor, din Oituz, PA&CO International, a patruns in Orientul Mijlociu cu proiecte de constructii, dar si in Republica Moldova.
In topul 2011 Capital a intrat si Ovidiu Budeanu, pentru care s-a calculat o avere de 30 de milioane de euro, din imobiliare si comert. Aceasta l-a adus pe locul al 198-lea. Afacerea de top a bacauanului este Arena Mall, care se va extinde considerabil pina in anul 2012. Pe locul al 204-lea apare, in aceasta editie, bacauanul Costica Rusu, cu 28 – 30 de milioane de euro din constructii si materiale de constructii. Organizatorii topului il caracterizeaza ca pe “un afacerist discret, dar nelipsit de la contractele cu statul”, care pentru 2010 spune ca a crescut cifra de afaceri a firmelor sale, Rombet, Unic General Construct si Electroconstructia ELCO. In fine, pe locul al 265-lea apare onesteanul Damian Mereu, proprietarul firmei de panificatie Croco, cu o avere de 21 – 22 de milioane de euro.
Desi nu mai sint in Bacau sau au venit pentru afaceri in Bacau, in top apar si nume legate de judetul nostru. Ele sint cele ale lui Viorel Catarama, proprietarul brandului Elvila, cu o avere de 120 – 125 de milioane de euro, care l-a plasat pe locul al 49-lea, Nelu Iordache, care are in cont 110 – 115 milioane de euro (locul al 56-lea), cel care va moderniza aeroportul din Bacau, dar pe care este principalul operator si acum, prin compania Blue Air, si Stefan Vuza, de pe locul 60 in top, cu 100 – 110 milioane de euro, cel care controleaza grupul Societatile Comerciale Romane, din care face parte si Chimcomplex Borzesti.
Organizatorii topului au aruncat o privire si catre cei care au iesit din clasamentul celor mai bogatti 300 de romani. Printre ei se numara si Dumitru Sechelariu, pe care organizatorii il considera “rapus de recesiune”, dar care si-a diminuat averea si datorita problemelor personale, intre care se mentioneaza “desele drumuri la DNA”.