spot_img
spot_img
6.8 C
Vaslui
08-ian.-2025

Sărbătoarea Botezului Domnului în Vaslui: credincioșii au umplut bisericile pentru a lua Agheasma Mare. Iată cum se bea corect apa sfințită

- Advertisement -

SĂRBĂTOARE… Mii de vasluieni s-au adunat astăzi, 6 ianuarie, în bisericile din județ pentru a lua parte la slujba Botezului Domnului. Aceștia au ascultat Sfânta Liturghie și slujba de Sfințire Mare a apei, s-au rugat alături de preoți, iar la final au stat la rând pentru a luat Agheasmă Mare. La Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, preotul Adrian Chirvasă, protopopul Vasluiului, le-a mulțumit enoriașilor pentru că au fost liniștiți în timpul slujbei și i-a îndemnat pe oameni să păstreze atmosfera, ca să ducă liniștea acasă, unde sunt cei dragi lor. De asemenea, părintele protopop le-a reamintit enoriașilor că apa sfințită poate fi consumată în următoarele opt zile, de după Bobotează, dimineața, pe stomacul gol.

Sărbătoarea Bobotezei este un moment de profundă însemnătate religioasă pentru creștinii ortodocși, reprezentând botezul lui Iisus Hristos în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. „Sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare cu implicații duhovnicești foarte profunde, este în rând cu sărbătorile mari – Nașterea Mântuitorului, Învierea Mântuitorului, și are în centrul atenției omul, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos vine la Iordan să boteze nu pentru că are nevoie să primească un ritual anume, ci pentru că acolo are loc arătarea Preasfintei Treimi. Este începutul propovăduirii lui Isus Hristos în lume și se leagă de botezul nostru, al fiecărui creștin, care după cum ne învață sfinții părinți, înseamnă rezidirea omului. Atunci când ne ducem copii la botez, ne gândim la omul cel nou, arătat de Iisus Hristos, adică omul scăpat de această gheară a păcatului strămoșesc”, a explicat părintele Adrian Chirvasă.

„Agheama Mare se păstrează tot timpul anului la biserică și în casele creștinilor”

Agheasma Mare, apa sfințită în cadrul acestei sărbători, are un loc special în ritualurile și tradițiile creștine. „Agheasma Mare se face la Bobotează și în ajun de Bobotează, dar în mod special în ziua de 6 ianuarie. Cu Agheasmă Mare se stropește casa creștinului, grădina, curtea, și se poate consuma în primele opt zile de după Bobotează, dimineața, pe stomacul gol. În rest se ia doar cu post și cu binecuvântare de la duhovnic. Agheasma Mare se păstrează tot timpul anului la biserică și în casele creștinilor. Preotul păstrează din agheasma de astăzi ca să poată să meargă în ajunul anului următor de Bobotează. Așa cum se vede din rugăciunea de sfințire mare a apei, Agheama Mare are o lucrare specială, deosebită, în îndepărtarea lucrării diavolului din viața omului și pentru a sfinți mediul în care omul trăiește”, a explicat părintele protopop.

 

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Spurcată nație e romanul asta, nu ar sta la rand fara sa se înghesuie, nici mort. Popii ăștia , chiar nu au învățat nimic , chiar au o satisfacție , când văd lumea cum se calca in picioare? .Proasta nație 🤦

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.