spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sãrbãtoare la Colegiul Agricol din Husi

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE Trei zile de sãrbãtoare pentru Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” Husi, o institutie de învãtãmânt a cãrei istorie, dar si prestigiu dat de specificul sãu – viticulturã -, fascineazã pe toti cei care i-au trecut pragul! La finele sãptãmânii trecute, Colegiul si-a serbat Zilele Scolii, marcând evenimentul printr-un program special conceput, în cadrul cãruia nu s-a omis evocarea personalitãtii patronului spiritual al scolii, Dimitrie Cantemir.

103 ani de traditie si performantã! Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” este, înainte de toate, o emblemã pentru municipiul Husi, reusind în acest centenar, cu pasiune si sârguintã, sã transforme un specific local – viticultura – , într-o carte de vizitã deosebitã pentru “orasul dintre vii”. “Înfiintatã la 15 ianuarie 1908, Scoala de Viticulturã <<Dimitrie Cantemir>> este o înfãptuire mai târzie a hotãrârii istorice luatã la primul Congres Vitivinicol Judetean din România ce s-a desfãsurat la Husi, pe 7 decembrie 1897. Întemeierea Scolii a fost sprijinitã de Spiru Haret (1851-1912), pe atunci Ministrul Instructiunii, primarul acelei perioade, Dobre Dobrescu, medicul si de omul politic senator si prefect al judetului Fãlciu N. Gh. Lupu (1876-1974) si, nu în ultimul rând, generalul Gh.Teleman senator de Fãlciu si erou al Rãzboiului de Independentã”, iatã cum se mentioneazã, în scrierile vremii, începuturile scolii de viticulturã de la Husi, sustinute de personalitãti de referintã ale României, care si-au adus aportul în dezvoltarea, la Husi, a acestei institutii de învãtãmânt.

Mândria Colegiului „Dimitrie Cantemir”: vinoteca!

REPERE Vinoteca Colegiului „Dimitrie Cantemir” are o colectie impresionantã, de peste 25.000 de sticle cu vin si coniac. Cele mai vechi vinuri sunt datate din 1949, iar coniacul din 1948. Aici se pãstreazã vinuri din toate podgoriile românesti, lucru ce a fost posibil si datoritã lui Mihai Ralea, precum si prof. univ. Bucur Schiopu. Acestia, în momentul când au participat la aniversarea scolii, în 1958, au hotãrât ca fiecare unitate viticolã din România sã doneze cele mai alese bãuturi vinotecii de la Husi. Colectia contine, între altele, locuri alese, celebra Zghiharã de Husi, Busuioaca, Feteasca alba si Aligote, bãuturi reprezentative pentru Podgoriile Husilor. De asemenea, se pot gãsi Riesling italian, Pinot gris, Feteascã neagrã si Cabernet Sauvignon.

„Le multumim tuturor celor care ne-au fost alãturi”!

RECUNOSTINTÃ „Pentru trei zile, Colegiul Agricol ,<<Dimitrie Cantemir>> si-a deschis portile. Am primit cu bucurie, în aceastã toamnã cu nuante pastelate, cu roade bogate, oameni primitori si sentimente alese, oaspeti cãrora le-a fãcut plãcere sã ne fie alãturi în aceste momente de sãrbãtoare. Festivitatea de deschidere a avut loc în cadrul Bibliotecii scolare, unde s-a prezentat personalitatea marcantã a marelui istoric, filozof, eseist, Dimitrie Cantemir. Au prezentat domnii profesori Costin Ioan, Vasilescu Marinela si Mihu Daniel. Doamna bibliotecar Marcu Angelica a pregãtit împreunã cu elevii un moment liric. S-a prezentat numãrul omagial al revistei <<Traditii si nãzuinte>> de cãtre profesorul Mihu Daniel. Nu a lipsit un concurs de istorie, cu tema principalã <<Personalitatea lui Dimitrie Cantemir>>. Din partea Primãriei a participat doamna consilier Giosu Georgeta, iar din partea Bibliotecii Municipale a fost prezent domnul Donose Constantin. De <<Ziua portilor deschise>> pot spune cã emotiile au fost cele mai mari, deoarece am primit invitati dragi, elevi si profesori de la scolile din localitate si din mediul rural. Am avut programate si evenimente sportive, dar si momente artistice realizate cu ajutorul elevilor nostri, dar si al colegilor, cadre didactice ale Colegiului. Domnul director profesor dr. ing. Teodor Botezatu a fost cel care ne-a asigurat conditii optime de derulare a tuturor acestor activitãti. Pentru cã a fost un eveniment reusit, trebuie sã le multumim tuturor celor care ne-au fost alãturi, ne-au sustinut si ne-au arãtat cã pretuiesc tot ceea ce înseamnã Colegiul Agricol <<Dimitrie Cantemir>>, a transmis Lia Fofel, director adjunct al Colegiului husean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. D-na Giosu Georgeta si d-nul Mihu Daniel (bine, hai… Dadane 😀 ) sunt unii dintre cei mai valorosi OAMENI pe care ii are Husiul la ora actuala! Si bineinteles, sa nu uit… profesori extraordinari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.