spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sãrbãtoare de „Sfintii Împãrati Constantin si Elena”, la Fundu Vãii (foto)

- Advertisement -

SLUJBÃ RELIGIOASÃ… Satul Fundu Vãii, din comuna Lipovãt, este în sãrbãtoare, astãzi, când toatã suflarea se adunã la biserica sfintitã în urmã cu un an. O bisericã albã, maiestuoasã, care se înaltã semet peste satul cu 850 de suflete, oameni necãjiti, dar cu fricã de Dumnezeu. Seara trecutã, un sobor de opt preoti din protopiatele Vaslui si Bârlad au oficiat o slujbã de priveghere, care se petrece în ajunul hramului unei biserici. Zeci de localnici au venit la slujbã, desi multi mai aveau de muncã la câmp, în timp ce peste sat au rãsunat vocile preotilor, de fatã fiind si doamna Lenuta Neacsu, unul dintre ctitorii bisericii, venitã special de la Bucuresti pentru acest eveniment. „Sunt multumit de lucrarea aceasta minunatã, o bisericã de care oamenii aveau mare nevoie. Vrem sã ajutãm si la ridicarea unui cimitir, pentru cã locuitorii de la Fundu Vãii îsi duc mortii la trei-patru kilometri de aici. Cinste ctitorilor, au fãcut o bisericã de care suntem mândri toti locuitorii din comunã”, a spus primarul Valerian Hriscu, edilul de la Lipovãt, care a venit seara trecutã la slujba de Vecernie. Soborul de preoti a sfintit si o placã de marmurã, cunoscutã sub denumirea de pisanie, montatã la intrarea în bisericã, pe care au fost trecute anii în care s-a ridicat biserica, ctitorii Lazãr si Lenuta Neacsu, dar si preotul care s-a ostenit la ridicarea lãcasului, pãrintele Ciprian Cãpritã.

Astãzi, în satul Fundu Vãii este mare sãrbãtoare. Toatã comuna se roagã pentru sãnãtate si recolte bune la hramul bisericii din Fundu Vãii, un sat de oameni necãjiti, muncitori si cu credintã în Dumnezeu. Un sat în care doi oameni plecati de pe meleagurile Vasluiului pentru a-si face un rost în Capitalã, sotii Lazãr si Lenuta Neacsu, au clãdit o mândrã bisericã, o clãdire albã, maiestuoasã, care se vede de cum intri în sat, de pe dealurile din jur. Anul trecut, pe 20 mai, peste 500 de oameni s-au adunat în acest loc minunat, înconjurat de pãduri, la sfintirea acestei biserici, care a primit hramul Sfintii „Împãrati Constantin si Elena”. Atunci, PS Corneliu, Episcopul Husilor, a tinut sã multumeascã familiei Neacsu, ctitorii bisericii, pentru efortul lor financiar si, mai ales, pentru cã au ajutat o comunitate sã intre în legãturã cu Dumnezeu, pentru cã acest sat nu a avut niciodatã vreo bisericã. Se poate spune cã familia Neacsu a sãvârsit un miracol pentru cei 850 de locuitori din Fundu Vãii, pentru cã noua bisericã a devenit locul în care tineri si bãtrâni, deopotrivã, vin sã se roage în fiecare duminicã, pentru iertarea pãcatelor.

Biserica are un istoric aparte, clãditã de oameni cu credintã în Dumnezeu

Povestea acestei biserici este impresionantã si îl are în centru pe pãrintele Ciprian Cãpritã, un preot devotat si credincios, care a stiut sã strângã în jurul sãu sute de credinciosi din Fundu Vãii. În 2007, Episcopul Husilor a pus la Fundu Vãii piatra de temelie a unei biserici unicat, cum nu s-a vãzut în zonã. Satul nu avusese niciodatã bisericã, asa cã oamenii s-au gândit sã-si facã o bisericã a lor, întrucât pentru a boteza un copil sau a înmormânta pe cineva trebuiau sã meargã câtiva kilometri pânã în satul învecinat, Cãpusneni. Au vrut s-o facã din lut, însã Episcopia nu a fost de acord. Lenuta Neacsu, una dintre fiicele satului, plecatã la Bucuresti de multi ani, a auzit de dorinta oamenilor si s-a sfãtuit cu sotul sãu, Lazãr. „Ce-ar fi dacã am face noi încã o bisericã? Mai ales cã oamenii din Fundu Vãii nu au avut niciodatã biserica lor. Meritã, sunt credinciosi adevãrati”, si-au spus cei doi ctitori, care sfintiserã deja o altã bisericã, în Munteni de Sus. Lazãr Neacsu, un credincios cu suflet mare, a fost de acord imediat. S-a pus piatra de temelie a bisericii si s-a trecut la treabã. Timp de cinci ani, s-a muncit cu multã abnegatie si dãruire la biserica din Fundu Vãii. Localnicii au fost alãturi de ctitori, desi, cum a recunoscut la sfintire primarul Lipovãtului, Valerian Hriscu, „99,99% a fost cheltuiala si investitia ctitorilor, familia Neacsu, credinciosi care fac cinste comunei noastre”.

Biserica devine azi loc de pelerinaj

Doamna Lenuta Neacsu a venit, asearã, la biserica ctitoritã în satul natal, alãturi de zeci de credinciosi din sat, care au venit la Vecernie. Au oficiat o slujbã religioasã preoti din tot judetul, de la Lipovãt, Vaslui, Bârlad sau comunele din jur. Pisania, adicã istoricul acestei biserici, înscris pe o placã de marmurã, a fost dezvelitã tot ieri, în ajunul marelui hram al bisericii. „Biserica este un lucru foarte bun pentru comunitatea noastrã, este un lucru cu care ne mândrim. Familia Neacsu a ridicat o mândrã bisericã si, în anul care a trecut de la sfintire, a dotat cu casa praznicalã cu scaune, bãnci, tot ce este nevoie. Acum, vrem sã ajutãm la constructia cimitirului, o mai veche cerintã a oamenilor de la Fundu Vãii, care trebuie sã meargã trei-patru kilometri pânã la Cãpusneni pentru a-si îngropa mortii. Ce sã spun? Oamenii sunt foarte multumiti, au biserica lor si pot merge sã se roage la Dumnezeu. În ceea ce priveste ctitorul, dl. Neacsu, acesta a promis cã va face câte ceva pentru fiecare sat al comunei, în fiecare an. Sotii Neacsu sunt cetãteni de onoare ai comunei de anul trecut si chiar ne fac cinste. În acest an, dl. Neacsu a donat cam 400 de milioane de lei vechi pentru refacerea fatadei la biserica de la Lipovãt si, din câte mi-a spus, anul viitor doreste sã se implice în realizarea unei fanfare la Fundu Vãii si sã cumpere instrumente pentru tinerii de aici”, a spus Valerian Hriscu, primarul comunei, care a fost prezent asearã la slujba care precede marea sãrbãtoare de astãzi.

„Le multumim celor care au construit aceastã bisericã”

„Nici nu stim cum sã multumim pentru cã oameni cu sufletul mare ne-au fãcut aici o bisericã. Suntem bãtrâni si doream sã ne închinãm, iar Dumnezeu ne-a ascultat rugile. Acum, suntem multumiti. Dumnezeu sã le dea sãnãtate, ne punem si în genunchi sã le multumim celor care ne-au ridicat aceastã bisericã frumoasã” – Marian Balan, 57 de ani, locuitor sat Fundu Vãii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.