spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Saracul presedinte bogat al CAS Vrancea:Copaci cere un miliard pentru ca demiterea i-a creat „disconfort psihic”

- Advertisement -

Recordman in procese: Mihail Copaci se judeca de la finele lui 2009 cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate u Copaci cere salarii compensatorii si daune de un miliard de lei vechi pentru ca demiterea i-a provocat „suferinta si disconfort psihic”, iar neplata l-a prejudiciat de „veniturile necesare vietii de zi cu zi” u Curtea de Apel Galati i-a dat dreptate lui Copaci, CNAS facind recurs la Inalta Curte u in timp ce Copaci bate tribunalele, CAS Vrancea functioneaza in urma unor indicatori invechiti, „sub standardele la nivel national”

Singurul presedinte si director din Vrancea, seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea, Mihail Copaci, a solicitat despagubiri Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) in valoare de un miliard de lei vechi. Motivul? Mihail Copaci a suferit, pe timpul cit a fost demis, ca i-ar fi fost „afectata imaginea publica”, motivind ca actiunile CNAS i-au cauzat „un profund disconfort psihic”, dupa cum se arata in actele depuse de acesta la dosarul din instanta. In acest moment, Copaci se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti cu cei de la Casa Nationala, care au contestat decizia data de Curtea de Apel Galati cu privire la plata acestor daune deloc mici. Potrivit dosarului nr. 640/44/2010 de la Curtea de Apel Galati, seful CAS a solicitat anularea a trei ordine: de demitere, de organizare a concursului pentru sefie si de modificare a indicatorilor de management si cere „obligarea piritei la plata despagubirilor materiale constind in salariile cuvenite si neincasate” pe timpul demiterii si „obligarea piritei la plata daunelor morale in cuantum de 100.000 lei pentru prejudiciul adus imaginii publice a subsemnatului, precum si pentru suferinta si disconfortul psihic profund cauzat de revocarea intempestiva a contractului de management dupa numai o luna de la adjudecarea concursului si ocuparea functiei”, sustine Copaci. Deloc sarman, potrivit declaratiei de avere, si tinind cont de faptul ca sotia sa este judecator, Copaci se plinge ca a fost la un pas sa n-aiba ce minca din cauza demiterii sale intre decembrie 2009-aprilie 2010. Acesta se plinge ca „paguba iminenta este data de faptul ca… exista posibilitatea certa sa fiu lipsit de veniturile necesare vietii de zi cu zi”. Pe linga daune morale de un miliard de lei vechi, Copaci are pretentia sa i se plateasca si salariile pe perioada cit a fost demis, decembrie 2009 – aprilie 2010. Potrivit actelor depuse la dosar, ar fi vorba de aproximativ 4.000 lei/luna, inainte de taierile cu 25%, ceea ce ar reprezenta inca 16.000 lei.

Curtea Galati i-a dat dreptate lui Copaci, CNAS contesta

Mihail Copaci a fost reprezentat in instanta de avocatul Marian Puiu, dar la numeroase termene cauza sa a fost aparata chiar de Copaci, acesta fiind de meserie jurist. Totusi, in cazul sau planeaza anumite suspiciuni de o „interventie” si din partea sotiei sale, Adriana Copaci, judecator la Tribunalul Vrancea. Asa cum s-a intimplat si in celelalte procese pe care le-a avut Mihai Copaci cu CNAS, magistratii au decis ca actualul presedinte al CAS Vrancea merita despagubiri morale de 100.000 lei. „Admite actiunea completata formulata de reclamantul Mihail Copaci (…) in contradictoriu cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Dispune anularea Hotaririi Consiliului de Administratie al CNAS nr. 26/13 noiembrie 2009 a Ordinului nr. 982/30 noiembrie 2009 al CNAS – Cabinet Presedinte si a Ordinului nr.1040/14 decembrie 2009 al CNAS- Cabinet Presedinte. Obliga pirita la plata despagubirilor materiale constind în salariile cuvenite si neîncasate pe perioada cuprinsa între data procedurii efectelor Ordinului nr.1040/14.12.2009 si data reintegrarii efective a reclamantului în postul ce face obiectul contractului de management nr.40/2009. Obliga pirita la 100.000 lei daune morale catre reclamanta. Dispune suspendarea actelor administrative mentionate pina la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei”, se arata in decizia instantei. Aceasta nu a ramas insa necontestata de Casa Nationala, care demonstreaza in acte de ce modificarea indicatorilor de management si eliberarea din functie s-au facut in mod legal. „Precizam totodata faptul ca, modificarile legislative aduse (…) au constat in modificarea cu peste 50% a indicatorilor de performanta specifici, precum si a ponderii indicatorilor specifici, in functie de necesitatile de etapa ale sistemului de asigurari sociale de sanatate. (…) Astfel, revocarea mandatului reclamantului a fost justificata de modificarea cu peste 50% a indicatorilor de performanta care au stat la baza incheierii contractului de management nr.40/16.11.2009 (…) In completarea celor mai sus mentionate, aducem la cunostinta instantei de judecata faptul ca prin Ordinul Presedintelui CNAS nr. 15/23.02.2009 au fost aprobati un numar de 54 de indicatori de performanta generali si specifici pentru postul de presedinte director general al CAS, iar prin ordinul contestat de reclamant, au fost aprobati un numar de 65 de indicatori de performanta generali si specifici”, se arata in recursul facut de CNAS.

Mai mult prin tribunale si in medical decit la sefia CAS

Copaci contesta deciziile CNAS prin care acesta a fost eliminat de la conducere, de la finele lui 2009, dupa ce s-a schimbat guvernarea. Acesta a fost numit la sefia CAS in noiembrie 2006, in timpul guvernarii liberale. De altfel, Copaci este membru PNL Vrancea, desi pozeaza in bun amic si cu celelalte partide, in functie de imprejurari. Acesta a stat mai mult prin tribunale si in concediu medical decit la sefia CAS, institutie ajunsa un loc al plingerii pentru asiguratii care au nevoie de tratamente medicale decontate din bugetul Sanatatii. Este bine stiut ca in 2009 Copaci a reclamat anumite afectiuni, iar in decembrie 2010 s-a autoangajat la Casa pe un post de consilier, dupa ce in aceeasi luna s-au facut disponibilizari. „Este de neinteles conduita contractuala a piritei care frizeaza absurdul: in 16.11.2009 accepta incheierea contractului cu vechii indicatori, si nu cu cei tocmai aprobati in 13.11.2009, dupa care la citeva zile se razgindeste si denunta contractul pe care tocmai il incheiase cu mine”, se arata in adresa depusa la dosar de Copaci, care se arata nemultumit de institutia pe care o conduce la nivel judetean. Casa Nationala, in recursul formulat la Galati, sustine ca CAS Vrancea a functionat in parametri cit timp Copaci n-a mai fost director-presedinte, replicindu-i acestuia. „Cerinta privind prevenirea unei pagube iminente (…) nu este indeplinita, intrucit nu s-a facut dovada ca prin masura dispusa s-a creat o perturbare previzibila grava a functionarii CAS Vrancea, in conformitate cu art. 2 alin. 1, lit. si din Legea 554/2004, nefiind semnalate nici un fel de probleme in activitatea acestei institutii”, sustine Casa Nationala.

CAS functioneaza dupa niste parametri neperformanti

In acest moment, CAS Vrancea este singura institutie din tara care functioneaza dupa indicatorii de performanta vechi, ceea ce inseamna ca institutia isi desfasoara activitatea sub standardele impuse la nivel national. Desi sefii CAS din tara trebuie sa isi desfasoare activitatea pe baza celor 65 de indicatori de performanta, Mihai Copaci este singurul care se ghideaza dupa 54 de indicatori. „Prin ordinul presedintelui CNAS nr. 1040/14.12.2009 s-a dispus revocarea mandatului acordat de catre presedintele CNAS in vederea organizarii, conducerii si administrarii CAS Vrancea, urmare a modificarii cu peste 50% a indicatorilor de performanta care au stat la baza incheierii contractului de management nr. 40/16.11.2009, astfel cum au fost avizati prin Hotarirea Consiliului de Administratie a CNAS nr. 26/13.11.2009. (…) Exercitarea mandatului piritului se va face in baza unui act normativ care si-a incetat aplicabilitatea”, se arata intr-o adresa depusa la dosar a CNAS. Institutia considera ca instanta a gresit in momentul in care Curtea de Apel Galati i-a dat cistig de cauza lui Copaci, pe motiv ca functionarea institutiei pe indicatorii vechi ar prejudicia activitatea CAS Vrancea. „Potrivit dispozitiilor unei hotariri judecatoresti, instanta de judecata nu a avut in vedere acest drept al CNAS si a dispus numirea in functia de presedinte – director general al unei case de asigurari de sanatate in baza unor indicatori de performanta care nu mai sint de actualitate, astfel fiind prejudiciata activitatea de eficientizare a activitatii acestei case de asigurari de sanatate (n.r. CAS Vrancea)”, mai sustin juristii CNAS in actele din „dosarul Copaci”. Urmatorul termen in dosarul nr. 670/44 Copaci vs. Casa Nationala are termen pe 4 octombrie 2011 la Inalta Curte de Casatiei si Justitie Bucuresti. Reporterii nostri au incercat ieri sa stea de vorba si cu Mihai Copaci pe marginea acestui subiect, insa acesta a refuzat pe motiv ca „sint intr-o sedinta”, ulterior inchizindu-si telefonul.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.