spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

SÃRACI CU DUHUL: 11,9 MILIOANE LEI, ÎNAPOI LA STAT!

- Advertisement -

Statisticã de tot râsul, pe anul 2012

BRAVI CONDUCÃTORI Primarii si conducerea Consiliului Judetean Vaslui au reusit o performantã „notabilã” în 2012, conform unui raport de activitate a Curtii de Conturi a României. Pentru cã nu au fost în stare sã cheltuie banii prevãzuti în buget, pentru diverse nevoi, Ministerul de Finante a decis sã anuleze, la data de 31 decembrie 2012, o sumã de peste 11,9 milioane lei de la cele 86 de primãrii si CJ Vaslui, adicã în jur de 2,5 milioane euro. Bani cu care se puteau face foarte multe treburi în judet, începând de la drumuri si alimentãri cu apã si terminând cu locuinte sociale sau extinderi de retele electrice. Încã o dovadã a incompetentei unor primari USL, dar si a sefilor de la judet, în conditiile în care majoritatea primãriilor nu reusesc sã-si asigure banii de functionare din taxele si impozitele locale.

Prin Legea bugetului de stat pe anul 2012 nr. 293/2011, Fondul de rezervã bugetarã a fost aprobat initial în sumã de 219 milioane lei, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevãzute apãrute pe parcursul exercitiului bugetar al anului 2012. Pe parcursul anului 2012, Fondul de rezervã bugetarã la dispozitia Guvernului a fost diminuat cu suma de 105 milioane, respectiv cu suma de 126 milioane lei, prin cele douã acte normative de rectificare bugetarã (OG nr. 13/2012 si OUG nr. 61/2012), dar a si fost majorat prin anularea unor credite bugetare în sumã de 2,3 miliarde lei. La nivel de judete, s-a constatat cã o sumã de 417 milioane lei nu este cheltuitã la finele anului 2012, asa cã s-a propus ca banii sã intre în Fondul de Rezervã a Guvernului. Anularea creditelor bugetare s-a realizat la Ministerul Finantelor Publice, Directia Actiuni Generale, la propunerea Directiei Generale de Trezorerie si Datorie Publicã din cadrul MFP. Interesant este cã, din raportul Curtii de Conturi pe anul 2012, reiese cã ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale, si ne referim aici la primãrii si Consiliul Judetean, s-au trezit cã nu pot cheltui în jur de 12 milioane de lei, la finele anului, asa cã statul român a cerut ca acesti bani sã se întoarcã la Bucuresti. O sumã imensã pentru un judet cu probleme sociale si financiare, dar care demonstreazã cã primarii USL, cei care constituie grosul în administratia publicã localã de la Vaslui, dar si conducerea Consiliului Judetean, nu au fost în stare sã cheltuie tot ce si-au propus la începutul anului, pierzând sume importante. Asta, în conditiile în care în tot anul 2012 primãriile si CJ Vaslui au primit cele mai mici sume din Fondul de Rezervã a Guvernului, raportat la zona Moldovei, ceva mai mult de 10 milioane lei. Prin comparatie, primarii si conducerea CJ Iasi au primit, din acelasi Fond de Rezervã, 21 milioane lei, la Bacãu – 18 milioane lei, la Neamt – 28,5 milioane lei. Pe lângã faptul cã nu au reusit sã cheltuie banii angajati prin credite bugetare, la începutul anului, cei de la Consiliul Judetean au primit si cei mai putini bani din tarã, semn cã guvernantii de la Bucuresti îsi amintesc de judetul Vaslui doar la alegeri, când toti politicienii se bulucesc sã strângã mâna necãjitilor de aici.

Se plãtesc bani cu nemiluita de la buget, fãrã acte în regulã

Incompetenta celor care ne conduc nu se opreste aici. Raportul Curtii de Conturi pe anul 2012 relevã si alte stãri grave de lucruri. S-a stabilit cã s-au fãcut plãti nelegale, pentru indemnizatii de însotitor acordate persoanelor cu handicap grav, care au si calitatea de pensionari de invaliditate gradul I cu însotitor, prin încasarea din douã surse a indemnizatiei de însotitor, atât din bugetul asigurãrilor sociale de stat, cât si din bugetele locale, fiind nominalizatã Casa Judeteanã de Pensii Vaslui, la aceeasi institutie fiind descoperite cazuri în care s-au acordat nelegal pensii sociale minim garantate, desi titularii au beneficiat si de alte drepturi de pensie de asigurãri sociale de stat. În cadrul Directiei Agricole Judetene Vaslui, nu au fost luate toate mãsurile necesare pentru implementarea, dezvoltarea sau actualizarea sistemului de control intern/managerial si/sau nu au fost actualizate deciziile privind controlul financiar preventiv propriu. Mai grav, la aceeasi institutie s-a descoperit cã au fost ordonantate la platã si efectuate plãti din bugetul entitãtii verificate pentru servicii de pazã facturate si utilitãti, care trebuiau sã fie recuperate de la beneficiarii respectivelor servicii.

Termica Vaslui, defuncta societate de termoficare, plãti fãcute de statul român!

Ministerul Finantelor Publice, în calitate de garant, a onorat la extern sau intern, dupã caz, obligatiile asumate prin scrisorile de garantie emise, acolo unde au existat cazuri de neachitare a obligatiilor de platã de cãtre beneficiarii de credite garantate. Astfel, au fost efectuate plãti de cãtre MFP, în calitate de garant din fondul de risc, în sumã totalã de 121,16 milioane lei, în cazul mai multor firme de termoficare, printre care si defuncta Termica SA Vaslui. Societatea de suflet a fostului primar Cristea, care a înghitit sute de miliarde de lei pentru retehnologizare, dar care a intrat în faliment, beneficiazã acum de clementa statului român, care trebuie sã plãteascã facturile fãcute de fosta conducere a primãriei. Cine stie care au fost spãgile la modernizarea unor centrale termice din oras, pe vremea lui Cristea… Si un amãnunt interesant. Camera de Conturi Judeteanã a fãcut verificãri suplimentare la unele cheltuieli declarate pe 2011. S-au verificat procedurile de achiziție publicã aferente unor contracte pentru care au fost declarate cheltuieli cãtre UE în anul 2011, rãmase neverificate în misiunea de audit operațiuni desfãșuratã în semestrul I 2012. În urma verificãrilor efectuate asupra acestor proceduri, s-a constatat cã celor 13 proceduri s-au constatat cã s-a încasat în plus suma de 192.000 euro reprezentând 25% din valoarea contractului de servicii pentru supervizarea lucrãrii de reabilitarea ale DN 24, limita de judet Galati-Vaslui-Crasna si DN 24 B, Crasna – Albita. Adicã, s-au furat aproape 200.000 de euro din banii Uniunii Europene, cu acte în regulã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.