spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sãptãmâna Mondialã a Spatiului Cosmic, marcatã la Bârlad

- Advertisement -

ONU a declarat Sãptãmâna Mondialã a Spatiului Cosmic, între 4 si 10 octombrie, când are loc cel mai mare eveniment spatial anual. Sãptãmâna Mondialã a Spatiului Cosmic inspirã eficient tinerii, demonstreazã sprijinul public si ajunge la publicul tintã prin evenimente si mass-media. La Bârlad, Asociatia Astronomicã „Sirius” marcheazã într-un mod inedit aceastã sãptãmânã.

Adunarea Generalã a ONU a decretat, în anul 1999, ca Sãptãmâna Mondialã a Spatiului Cosmic sã aibã loc în fiecare an între 4 – 10 octombrie. Aceste date marcheazã douã evenimente: 4 octombrie 1957 – lansarea primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorãrii spatiului cosmic; 10 octombrie 1967 – Semnarea Tratatului asupra principiilor care guverneazã activitãtile statelor în explorarea pasnicã a spatiului cosmic, inclusiv a Lunii si a celorlalte corpuri ceresti. Aceastã sãptãmânã este coordonatã de cãtre Natiunile Unite, cu sprijinul Asociatiei pentru Sãptãmâna Mondialã a Spatiului Cosmic si a coordonatorilor locali în multe tãri. Asociatia Astronomicã „Sirius”-Club UNESCO participã în acest an la eveniment cu urmãtoarea activitate: „Vreau sã fiu cosmonaut!”- 5 octombrie, scoala Pârvesti, comuna Costesti. Scopul activitãtii este celebrarea geniului constructor al omului, sãrbãtoarea împlinirii unui vis, colectiv si ancestral. Copiii din clasele I-IV din localitatea Pârvesti, comuna Costesti, jud.Vaslui, fac cunostintã cu povestea primului cosmonaut, Iuri Gagarin, cu „pasii” ce trebuie urmati pentru a deveni cosmonaut si cu modul în care se antreneazã cosmonautii. Profesorul coordonator al acestui eveniment este Maria Giuscã.

Urmeazã acțiunea „Noi cucerim spatiul!” pe 6 octombrie, la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad. Oameni din toate culturile lumii viseazã cã zboarã, iar psihologii atribuie acestui vis o semnificatie tulburătoare: aspiratia omului spre libertate. Activitatea constã în prezentarea evolutiei costumelor spatiale si a unor modele confectionate de elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. Profesorul coordonator este Ioan Adam.

O altă activitate, Stele, „stelute” si „stele cãzãtoare” pe 6 octombrie, va avea loc în cartierul Cotul Negru – Bârlad. Un grup de elevi din clasa a II-a de la scoala Nr.2 “Vasile Pârvan” Bârlad vor admira mai întâi „stelutele” unui foc de tabãrã si vor cânta în jurul lui, dupã care vor observa telescopic Luna si vor face observatii vizuale asupra meteorilor. Profesorul coordonator: înv. Ana Stefãnicã.

Pe 8 octombrie, va avea loc manifestarea „Imagistica astralã din poezia lui Mihai Eminescu”, la orele 11.00, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Bârlad. Creatiile eminesciene dezvãluie un univers interior încãrcat de ecoul perceptiei atente si plenare a Cosmosului si atitudinea sa filozoficã fatã de munca oamenilor de stiintã. Pus în fata întrebãrilor absolute, cele rãmase dintotdeauna fãrã rãspuns rational, omul nu poate decât sã încerce a cunoaste alcãtuirea Cosmosului, sperând cã aceastã cunoastere l-ar duce cãtre rãspunsurile mult asteptate. Elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad vor recita versuri cu tematicã din domeniul astronomiei, iar profesorii coordonatori vor sublinia continutul stiintific în opera publicatã. Activitatea este realizatã în parteneriat cu Centrul Cultural „Mihai Eminescu” – Bârlad, responsabil Geta Modiga.

Observarea curentului meteoric DRACONIDELE

Tot pe 8 octombrie, în Cotul Negru din Bârlad, va avea loc si o observare vizualã a celui mai frumos curent meteoric: Draconidele. „Deoarece în acest an, conform predictiei fãcute de specialisti, pe 8 octombrie se va produce un maxim deosebit al curentului meteoric DRACONIDELE, elevii care activeazã în cadrul Asociatiei Astronomice „Sirius” vor efectua o sesiune de observatii vizuale si fotografice asupra acestui curent, într-o zonã fãrã poluare luminoasã din apropierea municipiului Bârlad”, a spus profesorul Ioan Adam.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.