MUNCÃ SI SUCCES La Gherghesti, în nisipãria deja devenitã celebrã, a fost gãsit ieri craniul elefantului gigant, Deinotherium. Sãpãturile au fost efectuate de muzeograful drd. Laurentiu Ursache, de la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad si de asistentul universitar dr. Bogdan Rãtoi, din cadrul Universitãtii “A.I. Cuza” Iasi. Bucuria a fost nespusã în rândul celor doi pasionati de paleontologie, mai ales cã, în urma unei munci minutioase, craniul fiind partial întreg, Bârladul va avea în muzeu, cel mai probabil, un schelet de Deinotherium. Este al doilea schelet descoperit în România, primul fiind gãsit tot în judetul Vaslui, în situl arheologic din Mânzati, acum 120 de ani.
Ultima descoperire a cercetãtorilor paleontologi din Bârlad si Iasi, elefantul gigant Deinotherium, devine realitate pe zi ce trece. Dacã acum mai bine de o sãptãmânã s-au descoperit câteva fragmente din mandibula inferioarã, ieri a fost descoperit aproape tot craniul, având mandibula superioarã întreagã. Scheletul elefantului gigant iese încet-încet la ivealã. Acesta va avea sase metri lungime si o înãltime de aproape patru metri. La locul descoperirii din Gherghesti, într-o nisipãrie, lucrau de zor, decopertând craniul, muzeograful Laurentiu Ursache din Bârlad si as. univ. dr. Bogdan Rãtoi. “Avem aici craniul Deinotherium-ului, cãruia i-am descoperit mandibula inferioarã. Acum am descoperit si am decopertat craniul. Am constatat cã s-a pãstrat si mandibula superioarã, cu toatã dentitia. Pe mãsurã ce vom descoperi si alte fragmente, vom reusi sã ansamblãm scheletul. Este un animal preistoric foarte mare. Scheletul se întinde pe circa sase metri. Fildes din pãcate nu putem sã gãsim, pentru cã, datoritã pozitiei, aici fiind construit un drum comunal, acesta a fost distrus de utilajele care l-au construit si amenajat. Vom vedea dupã restaurare ce bucãti avem si din ce oase, pentru cã sunt fragmente destul de mici si deocamdatã nu ne putem pronunta asupra diagnosticului elementului scheletic din care provin. Dar completeazã celelalte fragmente osteologice pe care le-am recuperat pânã în prezent. Ce am descoperit astãzi este maxilarul superior. Avem pãrtile esentiale: mandibula inferioarã si maxilarul superior”, a precizat muzeograful drd. Laurentiu Ursachi.
Craniul acoperit de cenusã vulcanicã de acum 7-8 milioane de ani
“Avem un schelet de elefant preistoric destul de împachetat. Dupã cum mandibula era cu susul în jos, iar craniul a fost descoperit într-o pozitie destul de oblicã, asta reprezintã faptul cã el a fost cât de cât acumulat într-un meandru, iar partea interesantã îl reprezintã aceastã crustã cinerificã. Probabil cã, dupã ce a murit animalul, a fost o explozie vulcanicã a lantului Harghita-Cãlimani, care l-a acoperit cu o cenusã vulcanicã. Ca descoperire este o primã descoperire a unui Deinotherium la care putem preciza si vârsta stratigraficã, acum circa 7-8 milioane de ani, iar dupã Mânzati reprezintã a doua descoperire si cea mai importantã pentru noi, pentru România. Sperãm sã mai gãsim elemente post-craniene, în special membrele. Dacã le-am gãsi întregi, ar fi si mai bine. De asemenea, coastele si bazinul. Poate mai gãsim si un schelet de Hiparium, un cal perodactil vechi, pentru cã am gãsit aici deja un os superior de Hiparium si alte mamifere, care au trãit la vremea respectivã într-o savanã. Savanã cum sunt multe altele în Africa de astãzi”, a precizat as. univ. dr. Bogdan Rãtoi, foarte încântat si el de participarea la aceastã mare descoperire paleontologicã, care va aseza Bârladul pe harta marilor descoperiri de gen din lume.
Primãria Gherghesti s-a implicat în transportul craniului în sigurantã
SÃRITOR…Pe dealurile Gherghestiului, la nisipãrie, nu se aflau ieri decât Laurentiu Ursache si Bogdan Rãtoi, împreunã cu o masinã a muzeului bârlãdean, care nu putea urca pânã la locul descoperirii. În ajutorul echipei de specialisti a sãrit însã primarul comunei, Nixon Ibãnescu, care a trimis la locul descoperirii mai multi sãteni, împreunã cu o cãrutã. Specilistii au pus craniul descoperit în cofrag si usor-usor, ajutati de oamenii din Gherghesti, au dus partea de craniu la cãrutã si apoi la masina muzeului bârlãdean. Primarul Nixon Ibãnescu este foarte mândru de descopeirea fãcutã în satul sãu si a participat personal la ridicarea si transportul descoperirii fãcute ieri la Gherghesti.