spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Sandramaua de 7 miliarde de lei

- Advertisement -

Suma reprezinta doar 70% din totalul fondurilor alocate pentru constructia unei gradinite in comuna Cozmesti. In ciuda sumei fabuloase, cu care se putea ridica la Iasi un bloc, lucrarile au fost abandonate in 2009 deoarece „s-a sistat finantarea”. „Se vede de pe acum ca e o cladire frumoasa, o constructie impunatoare”, spune mindru primarul despre „sandramaua” din centrul satului. Ciudat este ca nu s-a organizat licitatie, ci cerere de oferta. Asta se datoreaza unei conjuncturi legislative girata de guvernul liberal de la aceea vreme. Primarul din Cozmesti a candidat la alegerile din 2004, cit si la cele din 2008 din partea PNL. Cum sint posibile astfel de investitii?

Neculai Diaconu

In comuna ieseana Cozmesti, aflata la marginea judetului, la granita cu Vasluiul, se construieste o gradinita de 250.000 de euro –  cu o suprafata totala de aproape 300 de metri patrati –  pentru nici 50 de prescolari. Constructia, inceputa la sfirsitul lui 2007 si abandonata in 2009, din cauza ca nu s-au mai alocat bani de la minister, naste mai multe semne de intrebare in privinta procedurii de achizitii, dar si a sumei cheltuite pentru lucrarile executate pina acum. Cu toate acestea, atit primarul Valeriu Enciu, cit si directorul Scolii de Arte si Meserii, Neculai Diaconu, considera ca reprezinta o investitie rentabila. „Un astfel de obiectiv se ridica o data la 100 de ani, de aceea trebuie sa il facem ca lumea. Va fi o cladire extraordinara”, a precizat directorul Neculai Diaconu. Primarul comunei este de aceeasi parere. „Se vede de pe acum ca e o cladire frumoasa, o constructie impunatoare” a spus acesta cu mindrie.

Invadata de buruieni

Pentru 40 si ceva de prescolari de la Cozmesti s-a inceput la sfirsitul lui 2007 constructia unei gradinite, chiar linga scoala, in aceeasi curte cu fosta primarie, care a fost transformata in oficiu postal. Nu exista insa nici o pancarta care sa indice faptul ca acolo se construieste o gradinita, plus ca buruienile nu numai ca au invadat curtea, ci si-au facut loc si in viitoarele sali de grupa, fiind un semn al parasirii. La gradinita despre care directorul scolii si primarul vorbesc cu mindrie nu s-a mai lucrat nimic de aproape doi ani. La licitatia organizata de catre Primaria Cozmesti in octombrie 2007 (invitatia de participare a fost publicata pe Serviciul Electronic de Achiziitii Publice – SEAP in data de 4 octombrie) a participat o singura firma, SC Confin-Com SRL, din municipiul Iasi, care a si cistigat lucrarea. Procedura de achizitii a fost una fulgeratoare: in numai 20 de zile de la publicare s-a si semnat contractul, conform SEAP. Primarul sustine ca, in ceea ce priveste procedura de achizitie, s-a optat pentru licitatie, fiindca suma aflata in joc, 980.000 de lei (294.000 euro cu tot cu TVA la cursul mediul din 2007), depasea pragurile pentru a se incadra la alte metode de achizitii. Ciudat este ca pe SEAP oferta de constructie este inregistrata la categoria cerere de oferta, si nu licitatie. Ciudatenia insa nu este atit de mare daca ne uitam atent la modificarile legislative privind achizitiile publice aparute pe parcursul anului 2007. Pe 26 septembrie 2007, Guvernul promulga Ordonanta de Urgenta numarul 94 prin care modifica pragurile de la care trebuia sa se organizeze licitatie, si anume de la 250.000 de euro, cit era, la 500.000 de euro. Ordonanta este publicata in Monitorul Oficial pe 4 octombrie 2007. Coincidenta sau nu, tot la acea data, Primaria Cozmesti publica si cererea de oferta pe SEAP. Ca sa clarificam lucrurile, este interesant de subliniat ca Guvernul era condus atunci de liberalul Calin Popescu Tariceanu, iar ministrul Educatiei era ieseanul Cristian Adomnitei. Si ca sa inchidem cercul, primarul din Cozmesti, Valeriu Enciu, facea parte si el din rindul PNL. Pentru a elimina orice banuiala in privinta existentei vreunei legaturi cu firma cistigatoare, primarul Enciu a subliniat faptul ca nu a mai colaborat cu aceasta. „Atunci, in 2007, l-am vazut pentru prima data la fata pe constructor”, a marturisit el. „Nu am mai avut nici o lucrare la Cozmesti, atunci am fost prima data, dovada ca nici nu stiam drumul cel bun. Si eu m-am mirat ca am fost doar noi care am ofertat, probabil ca s-a pus problema faptului ca e departe, plus ca atunci piata era mai full”, a adaugat administratorul SC Confin-Com SRL, Dumitru Butnaru.

„Au sarit calul pina acum”

Un alt aspect foarte interesant este ca, pentru ce s-a realizat pina in toamna lui 2008, s-au investit 700.000 de lei, peste 70% din valoarea totala a contractului.  Cu suma care a ramas sa se aloce conform contractului, 280.000 de lei, constructorul va trebui sa termine acoperisul, sa finiseze si sa zugraveasca peretii interiori si exteriori, sa puna parchet, faianta, geamuri, sa monteze instalatiile. „Constructia e imensa si intr-adevar ajunge sa coste in jur de 900.000 de lei. 700.000 de lei pentru ce au facut pina acum mi se pare enorm, ar fi trebuit sa cheltuiasca in jur de 400.000 de lei. Doar daca acolo sint niste conditii deosebite de sol, care sa fi necesitat nu siu ce fundatie ar fi trebuit sa coste mai mult. Parerea mea e ca au sarit calul pina acum si in continuare vor lucra cu materiale proaste”, a spus consilierul local Radu Botez, om de afaceri in domeniul constructiilor. Constructorul contractat pentru gradinita de la Cozmesti e de parere ca ar fi putut finaliza lucrarile daca suma ramasa s-ar fi alocat in acest an. „Nu s-a facut nici o reactualizare a ofertei, nu am solicitat nici o suplimentare de fonduri. Daca banii s-ar fi alocat anul acesta, ne-am fi incadrat, deoarece, fiind criza, preturile sint mai mult decit rezonabile. Daca ne-ar da restul de bani tot in perioada de criza, ne-am incadra”, crede Dumitru Butnaru. De noua gradinita, in care s-au investit deja 700.000 de lei, ar beneficia in jur de 50 de prescolari. „In localitate, in ultimii cinci-sase ani nu au fost niciodata mai putin de 45 de prescolari si niciodata mai mult de 50. Eu cred insa ca, in urmatorii ani, ar putea creste numarul lor, fiindca acum sint destul de multe familii plecate la munca in strainatate, prin Italia, Spania si Franta. La un moment dat, acestea se vor intoarce”, se arata increzator directorul scolii.

Doar 30 de copii nascuti

Potrivit primarului, in ultimii doi ani, in comuna au fost insa doar 30 de nasteri. Faptul ca sint putini copii nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru director, care da asigurari ca spatiul existent nu va ramine neocupat. „Sint trei sali, de 47 si ceva de metri patrati, practic cit pentru o clasa. Avind 45-50 de copii, ii putem imparti in trei grupe, fiecare in cite o sala. Asa cum, de altfel, ar trebui sa fie”, a adaugat directorul. Asta daca si ISJ ar aproba trei posturi de educatoare, in conditiile in care, pe fondul restructurarilor de personal din sistem, in unele sate a ramas cite un singur educator pentru 30-40 de copii. Pina cind se vor putea muta insa in gradinita lor, dotata cu trei sali de grupa, cabinet medical, spalator, centrala termica, trei grupuri sanitare, dintre care unul pentru copiii cu dizabilitati, prescolarii de la Cozmesti invata in doua sali amenajate in cladirea Bibliotecii Comunale. „Aici invata de foarte mult timp. In ultimii 15-20 de ani, aici a functionat gradinita. Din octombrie insa, cladirea va intra intr-un proiect de reabilitare, demarat de Primarie cu fonduri europene. Cind vor incepe efectiv lucrarile, ii vom muta pe micuti in scoala, ca avem locuri”, a explicat directorul Neculai Diaconu. Cele doua sali in care functioneaza acum gradinita vor fi folosite pentru sustinerea unui program de tip „scoala dupa scoala”.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.