• din 2012 se doreste introducerea coplătii, a asigurărilor private, reducerea internărilor si taxarea neasiguratilor • toate acestea ar putea face ca nemtenii să plătească în plus pentru serviciile medicale
Sefii Sănătătii nemtene, proaspăt întorsi de la un forum international pe probleme de sănătate ce a avut loc la Bucuresti săptămîna trecută, aduc vesti proaste pentru nemteni. Astfel, mai marii Ministerului Sănătătii doresc să continue reforma în sistemul sanitar si anul viitor, iar acest lucru s-ar traduce prin mai putini bani de la buget, mai multi de la cetăteni. Concret, se doreste ca de la 1 ianuarie să intre în vigoare coplata pentru serviciile medicale, să fie introduse asigurări medicale private ori diferentiate în functie de pachetele de servicii si să fie reduse în continuare numărul de paturi de prin spitale, dorindu-se astfel ca internările să scadă si să fie rezolvate problemele medicale la doctorii de familie.
Coplata
Aceasta a mai fost discutată acum cîtiva ani, dar nu s-a reusit introducerea ei din diverse motive. Dacă va fi aplicată din 2012 va însemna că fiecare pacient care plăteste acum asigurări de sănătate nu va mai beneficia de nici un serviciu gratuit, cu exceptia urgentelor. În rest, pacientul va plăti pentru vizita la medicul de familie, pentru cea la specialist, pentru fiecare analiză medicală sau investigatie, dar si pentru internările în spital. Cît si cum, nu se stie deocamdată, oficialii anuntînd că lucrează la un proiect de lege în acest sens.
Toată lumea va plăti asigurări
Oficialii mai doresc să nu mai existe categorii sociale scutite de la plata asigurărilor de sănătate precum somerii, pensionarii cu venituri mici, persoanele cu handicap, copiii etc. Ei sustin că în acest moment plătesc asigurări medicale mai putin de 8 milioane de români, dar beneficiază de servicii gratuite peste 20 de milioane de pacienti. În Neamt, plătesc asigurări circa 150.000 de persoane si există peste 500.000 de beneficiari. Cum vor fi percepute aceste asigurări suplimentare si cum îi va afecta pe săraci, iarăsi nu se stie, dar vom fi anuntati pînă la finele anului.
Reducerea numărului de paturi din spitale
Ministerul Sănătătii a anuntat că în următorii doi ani va mai reduce 4.000 de paturi din spitale, scopul fiind acela de a directiona pacientii către medicii de familie. Oficialii din sistem sînt nemultumiti de faptul că pacientii nu-si rezolvă problemele la medicii de familie si ajung prea des la spitale, cheltuielile fiind astfel foarte mari. Din păcate, de la Bucuresti nu prea se vede că în cabinetele doctorilor se face preponderent hîrtogăraie, doctorii devenind un fel de contabili. În plus, în cele mai multe dispensare nu există nici un fel de aparatură, iar în altele, de la tară, nu există nici măcar apă curentă. Tăierea numărului de paturi va avea ca efect refuzarea bolnavilor la internare si bugete de mizerie pentru spitale, care nu-si vor mai permite să cumpere medicamente, dar nici să-si plătească personalul existent.
Autoritătile nemtene, de acord cu reforma
Casa de Asigurări de Sănătate Neamt consideră că multe dintre aceste deziderate sînt necesare si ar putea duce la economii. „Coplata se va introduce sigur de anul viitor si de asemenea se doreste extinderea plătii asigurărilor la majoritatea cetătenilor. Sînt firesti aceste măsuri, mai ales că în acest moment plătesc prea putini asigurări, dar beneficiază toată lumea. Nu este normal asa. Trebuie să se schimbe ceva, pentru că nu se mai poate. Reducerea paturilor din spitale cred însă că nu este o solutie atît timp cît medicii de familie nu au în dotare nici un fel de aparatură si nu pot rezolva decît o mică parte din cazuistică. Pe de altă parte, cred că judetul Neamt nu ar mai trebui să fie afectat de viitoare reduceri de paturi, dat fiind faptul că sîntem deja sub media europeană si avem foarte putine spitale. Cert este că de anul viitor vom asista la schimbări importante în sistemul sanitar“, a declarat Valerică Frătilă, presedintele CJAS Neamt.