IMPORTANT… În sãptãmâna în care femeia este aniversatã, iar atentia întregii lumi se îndreaptã cãtre mame, sotii, bunici, surori sau prietene, un eveniment deosebit de important, la care au participat cei mai importanti medici si decidenti din domeniul Sãnãtãtii din România, vine sã punã accentul pe cel mai frumos dar pe care femeile îl pot primi: sãnãtatea! Este vorba despre Conferinta “Sãnãtatea femeii, de la pubertate la menopauzã”, la care au participat 200 dintre cei mai buni profesionisti ai sistemului medical. Husenii se pot mândri cu faptul cã au fost reprezentati cum se cuvine: doctorul Nelu Tãtaru, secretarul Comisiei pentru Drepturile Omului din Senatul României, invitat la conferintã, a vorbit despre problemele de sãnãtate ale femeii, dar si despre programe urgente de depistare la timp a cancerului.
Profesorul univ. dr. Marin Burlea, președintele Societãții Române de Pediatrie, dr. Carmen Ungurean, coordonatorul Programului național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, de la Institutul Național de Sãnãtate Publicã, prof. univ. dr. Radu Vlãdãreanu, șeful Clinicii de Obstetricã-Ginecologie de la Spitalul Universitar de Urgențã “Elias” sau conf. univ. dr. Monica Cârstoiu de la Spitalul Universitar de Urgențã București sunt doar câteva dintre pesonalitãtile care au participat la conferintã. Dr. Nelu Tãtaru, din postura de reprezentant al Senatului, dar si de specialist redutabil în sfera medicalã, a fãcut parte dintre vorbitori, principala temã din interventia sa fiind legatã de importanta adaptãrii legislatiei românesti nu doar la cea europeanã, ci la nevoile reale ale pacientilor din toate colturile tãrii. De aceea, a subliniat dr. Nelu Tãtaru, misiunea parlamentarilor este cu atât mai importantã, aducând din teritoriu la cunostinta ministrului Sãnãtãtii, cât mai multe dintre problemele cu care se confruntã sistemul, pentru ca solutiile gãsite sã fie, practic, exact pe necesitãtile oamenilor. “Trebuie sã încercãm sã aducem din teritoriu toate informatiile care trebuie cunoscute de minister și sã modificãm o serie de legi care trebuie updatate la cerințele europene și la necesitãțile patologiei în care o parte din noi ne exercitãm meseriile de bazã”, a spus, în plen, senatorul dr. Nelu Tãtaru.
România, pe primul loc în privinta ratei mortalitãtii din cauza cancerului de col uterin!
“Este important sã gãsim împreunã soluții pentru acces la sãnãtate și la pãstrarea sãnãtãții femeii. Având în vedere cã tehnologia și medicamentele sunt scumpe, iar alocațiile bugetare sunt limitate, datoria noastrã este sã ne concentrãm mai întâi pe prevenție și apoi pe tratament. Noi, comisiile de sãnãtate din Parlament, putem sã îmbunãtãțim legislația astfel încât ceea ce discutãm noi aici sã devinã realitate”, a declarat dr. Ion Luchian, presedintele Comisiei pentru sãnãtate publicã din Senatul României. România ocupã primul loc în Uniunea Europeanã (UE) în ceea ce privește mortalitatea prin cancerul de col uterin. “Avem o ratã a mortalitãții de 17 decese la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeanã este de 5-6 decese la 100.000 de locuitori. Nu stãm deloc bine nici la capitolul incidențã, având o ratã a incidenței cancerului de col uterin dublã fațã de media europeanã – 34 de cazuri la 100.000 de locuitori, comparativ cu 17 cazuri la 100.000 de locuitori cât este media europeanã. În acest context, specialiștii prezenți la Conferința <<Sãnãtatea Femeii – de la pubertate la menopauzã>> fac apel la cresterea preventiei primare (vaccinare) si secundare (screening).Din pãcate, Programul național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, demarat în 2012, înregistreazã o serie de vulnerabilitãți, date de instabilitatea legislativã, implicarea inadecvatã a medicilor de familie si alocarea unui buget de la un an la altul”, au mai atras atentia vorbitorii de la Conferinta “Sãnãtatea femeii, de la pubertate la menopauzã”.