spot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sanatate pe spaga oficializata

- Advertisement -

Pe langa „cutremurul” pe care il va aduce in sistemul sanitar noua lege a sanatatii, ce va fi coapta si pregatita in 2012 ca sa isi intre in drepturi un an mai tarziu, asiguratilor de sanatate li se mai pregateste ceva. Este vorba de coplata, un bir de care se vorbeste de ani de zile, dar de care se pare ca nu vom mai scapa in 2012. Altfel, spus, pe langa achitarea asigurarilor de sanatate, toate serviciile medicale vor fi taxate.

35% dintre locuitorii judetului vor scapa de coplata potrivit unor estimari facute de Casa de Asigurari de Sanatate

Tichetul moderator, document justificativ al coplatii
Coplata reprezinta contributia asiguratului la sistemul de sanatate, incasata suplimentar fata de cea decontata din fondul national unic al asigurarilor de sanatate, in timp ce documentul justificativ prin care se face dovada coplatii serviciilor medicale va fi tichetul moderator pentru sanatate. Modelul acestuia precum si modul de utilizare urmeaza sa fie aprobate prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Suma ce va reprezenta coplata sa va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale asa cum sunt prevazute in contractul-cadru. „Cuantumul acestei sume si valoarea serviciilor medicale vor fi stabilite ulterior, prin Contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale, cu precizarea ca, in cursul unui an, suma perceputa drept coplata nu poate depasi a XII-a parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate. Tichetul va reprezenta o suma de bani, in limita a cel mult 600 de lei pe an calendaristic pe care pacientul o va plati pentru consultatii, spitalizari, analize de laborator sau investigatii. Peste aceasta suma, orice act medical va fi gratuit”, a declarat medicul Doru Culiceanu, presedintele Colegiului Medicilor din Botosani.

100 de lei spitalizarea
Deocamdata nici cadrele medicale nu stiu cu exactitate ce sume vor fi stabilite ca si coplata pentru fiecare serviciu medical in parte. Cu toate acestea, au fost vehiculate pana acum mai multe variante, ultima propunere a Ministerului Sanatatii fiind cea in care pentru consultatia la medicul de familie se va plati cel mai putin, iar pentru o internare de o saptamana in spital se va ajunge la o suma de 20 de ori mai mare decat coplata la medicul de familie. In aceasta ultima varianta, coplata era cuprinsa intre 5 si 100 de lei.

Cu ce riscuri mai vine coplata
Cu toate acestea, multi dintre cei care vor fi pusi la aceasta plata in plus vor cantari indelungat daca sa se prezinte sau nu la medic chiar daca vor avea o problema de sanatate. Presedintele Colegiului Medicilor din Botosani considera ca sistemul coplatii ar putea actiona ca o bariera intre bolnav si serviciile medicale. Un risc major ar fi ca bolnavii sa ajunga la medic doar atunci cand starea lor s-ar agrava. Mai exista si un alt risc, acela ca bolnavii sa dea buluc la urgente. Medicii de la serviciile de urgenta se tem ca introducerea coplatii in sistemul sanitar le va aduce o avalansa de pacienti care ar putea afecta activitatea acestor servicii, aglomerandu-le pana la sufocare. „Este un risc real. Ca asa-i la noi, romanul se adapteaza daca are posibilitatea sa ocoleasca legea”, a declarat un cadru medical de la Unitatea de Primire a Urgentelor din Spitalului Judetean. Reactiile asiguratilor de sanatate nu vor fi din cele mai blande. Medicii se asteapta la acest lucru. Desi asiguratii au fost „pregatiti” pentru acest moment de cativa ani incoace, nu se impaca cu gandul ca vor mai plati niste bani in plus pentru serviciile de sanatate.

Ultimele tarife propuse pentru coplata
– consultatia la medicul de familie – 5 lei
– vizita medicului de familie la domiciliu, in afara programului de lucru – 15 lei
– consultatia la medicul specialist din ambulatoriu – 10 lei
– consultatia la medicul specialist in afara programului de lucru – 20 de lei
– spitalizarea de zi – 10 lei
– o saptamana de spitalizare continua – 100 de lei
Doar consultatia la serviciile de urgenta nu va fi taxata

Cand e un serviciu gratuit, apar si situatii in care unele persoane vin la cabinet si cand au cu adevarat nevoie si cand nu. Daca serviciul este cu bani, situatia se schimba. La noi exista insa riscul ca si cei cu adevarat bolnavi sa-si amane prezentarea la medic daca stiu ca trebuie sa plateasca

Doru Culiceanu, presedintele Colegiului Medicilor din Botosani

Pensionarii saraci si copiii scapa de coplata
De coplata vor fi scutiti pensionarii cu venituri de cel mult 740 lei/luna, copiii cu varsta de pana la 18 ani, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani care nu beneficiaza de niciun venit, precum si bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, pentru programele aferente bolii de baza, daca nu realizeaza venituri din munca.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.