spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Samsarii de porci din judetul Vaslui, „dibuiti” cu ajutorul retelelor de socializare

- Advertisement -

ACTIUNI DE CONTROL… Samsarii care în aceastã perioadã vând porci în afara cadrului legal riscã sã fie amendati de institutiile statului, care astfel vor sã opreascã rãspândirea pestei porcine. Anuntul a fost fãcut de Mihai Ponea, vicepresedintele Autoritãții Nationale Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Vasluianul spune cã samsarii „stau sub umbrela micului fermier, dar fac trafic ilegal”. Pentru a descuraja acest fenomen, în perioada urmãtoare va fi derulatã actiunea de control „clientul misterios”, în care inspectorii ANSVSA vor juca rolul cumpãrãtorului. Deocamdatã, acestia vor merge prin Bucuresti si prin judetele limitrofe pentru a monitoriza retelele de socializare si site-urile care contin anunturi ale samsarilor si nu este exclus ca operatiunea sã fie extinsã în toatã tara. „Este o metodã de a-i sanctiona si descuraja pe cei care fac acest tip de comert, dar si una de atentionare a consumatorului”, a explicat Ponea. Acesta a mai afirmat cã toate aceste controale nu vor viza fermierul care îsi crește porcul în bãtãturã si care de Sãrbãtorile de iarnã îl consumã împreunã cu familia.

Vicepresedintele Autoritãtii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor sustine cã peste 20.000 de samsari vând ilegal în toatã tara sute de porci si rãspândesc astfel pesta porcinã africanã pe teritoriul României. „Din estimãrile noastre sunt peste 20.000 de samsari care vând porci vii si carne de porc fãrã documente si asa s-a rãspândit pesta porcinã africanã pe teritoriul României. Scopul nostru este sã-i extragem pe acesti samsari care stau sub umbrela micului fermier, dar care fac trafic ilegal. Dacã nu vom face acest lucru, fermierii nostri si consumatorii vor avea foarte mult de pierdut”, a declarat Mihai Ponea.

Operatiunea „Clientul misterios”

O actiune în premierã ar urma sã fie derulatã în perioada urmãtoare pentru a depista acesti samsari, dã asigurãri vicepresedintele ANSVSA. „Vom declansa un control „clientul misterios” pentru care am fãcut deja o procedurã, în care noi vom merge în Bucuresti si în judetele limitrofe si vom face pe cumpãrãtorii. Sunãm la cei care au postat pe retelele de socializare, pe site-uri si spunem cã vrem sã cumpãrãm carne si pe urmã ne întâlnim. Este o metodã de a-i sanctiona si descuraja pe cei care fac acest tip de comert, dar si una de atentionare a consumatorului”, a mai afirmat Ponea. Acesta a precizat cã în curând va exista si o Lege a porcului pentru combaterea comertului ilegal cu suine. „Zilele trecute am fost la Parlament si am lucrat cu colegii senatori pe Legea porcului. Încercãm sã îngrãdim si sã stârpim acest comert, trafic si miscare ilegalã a porcilor. Se vorbeste de ceva timp de o astfel de Lege a porcului, dar nu este o mãsurã usoarã pentru cã afecteazã milioane de români, în conditiile în care consumul cãrnii de porc este o traditie în România. Si eu îmi doresc ca de Crãciun sã-mi sacrific porcul în curte, la bunicii mei, dar sã-l consum eu cu ei acolo. Vrem sã eliminãm de sub aceastã umbrelã pe acei 20.000 de escroci care pozeazã în mici fermieri, care de fapt au sute de porci si îi vând ilegal în toatã tara, fãrã control sanitar-veterinar, fãrã examene ante si post mortem la carne cât si la animal si difuzeazã pesta porcinã africanã pe teritoriul României. Acestia provoacã mari daune materiale si sociale. Noi avem o culturã în cresterea si consumul cãrnii de porc în gospodãrie si nu vrem sã interzicem acest lucru. Dacã sacrificã porcul si îl mãnâncã cu familia lui nu este niciun risc, dar unii vând ilegal porci în toatã tara. Dacã acum suni în Vrancea, de exemplu, îti aduce în Bucuresti un porc tãiat si transat, iar acesta este un lucru extrem de grav. Asa a pãtruns pesta porcinã africanã: a venit unul din Ucraina cu o sacosã cu carne, a dat resturile la porci si a început episodul extrem de nefast pentru România”, a explicat Mihai Ponea. Potrivit acestuia, România înregistra, la sfârsitul sãptãmânii trecute, 516 de focare active de pestã porcinã africanã din care 17 erau în exploatatii comerciale si douã în exploatatii comerciale de tip A. Un numãr total de 310.415 de porcine erau afectate în focarele active. Conform datelor ANSVSA, din 2019 si pânã în prezent, au fost stinse 3.819 de focare de pestã porcinã africanã, dintr-un total de 4.335 confirmate în perioada mentionatã la nivel national.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.